Immár egy év telt el, mióta a Semmelweis Egyetem Bőr-, Nemikórtani és Bőronkológiai Klinikája útjára indította a klinika adjunktusa, dr. Bánvölgyi András ötletéből megszületett online teledermatológiai alkalmazást.
A mobiltelefonra ingyen letölthető alkalmazás segítségével személyes megjelenés nélküli, gyors és térítésmenetes szakorvosi ellátást kérhetnek azok a betegek, akik bőrtüneteikről jó minőségű fotót és ahhoz tartozó szöveges megjegyzést küldenek az applikáción keresztül. A szolgáltatás – mely a korlátozások miatt ismét elérhető – nélkülözhetetlen segítséget jelent  a járványhelyzet idején, hiszen használatával jelentősen csökkenthető a Covid-19 vírusfertőzés és -terjesztés kockázata.
Az elmúlt év statisztikájából kiderül, hogy a 2020-ban 5 hónapon keresztül működő online ellátás során a szakemberek 10.000 beteget és több mint 12.000 esetet láttak el az ország egész területéről. A legtöbb megkeresés  a fővárosból, valamint Pest és Fejér megyéből érkezett, s a betegeknek is sikerült egyre jobban elsajátítani a rendszer helyes használatát, melyet jól szemléltet, hogy a rosszul beküldött esetek aránya (pl. rossz minőségű fotó, elrontott TAJ szám, egyéb értelmezhetetlen adatok) mára 5% alá csökkent.

A cikkben Prof. Dr. Sárdy Miklós, a klinika igazgatója és Dr. Bánvölgyi András egyetemi adjunktus – a szolgáltatás ötletgazdája – ecseteli az alkalmazás használatának további előnyeit, illetve a teledermatológiai rendszer jövőjéről is szó esik.

A cikk ide kattintva érhető el.