Mikor, mivel és hogyan fertőtlenítsük kezünket, ha védeni akarjuk magunkat a koronavírus fertőzéssel szemben. Milyen szereket használhatunk kézmosásra, kézfertőtlenítésre, hogyan kell helyesen kezet tisztítani, s ezek a szerek milyen hatással vannak bőrünk egészségére?
A kézfertőtlenítők az egyik legfontosabb és leghatékonyabb védekezési eszközeink, ugyanis inaktiválják a vírusokat, megölik a baktériumokat és kevésbé irritálják és szárítják a bőrt, mint a szappanok – emelte ki dr. Sárdy Miklós, a Bőr-, Nemikórtani és Bőronkológiai Klinika igazgatója a Hír Tv Panaszkönyv című műsorában.
A műsorból kiderül az is, hogy nem tanácsos kézmosás terén sem túlzásokba esni, hiszen a túl gyakori szappanos kézmosás eltávolítja bőrünkről a védő hatású zsírréteget, így akár ekcémát is kiválthat. A szappan kiválasztásánál fontos szempont, hogy tartalmazzon olyan anyagokat, amelyek visszahidratálják a bőrt. De mit válasszunk, ha mindkét termék rendelkezésünkre áll? A szakember javaslata szerint, ha piszkos a kezünk, akkor mindenképp a kézmosás legyen az első, míg ha csak higiéniai tisztításra van szükségünk, akkor bármelyik módszer megfelelő, azonban a szárazabb bőrűek vagy az ekcémákra hajlamosak inkább a kézfertőtlenítő szereket részesítsék előnyben.

A riport ide kattintva tekinthető meg (17:00-31:45-ig, Sárdy professzorral készült beszélgetés pedig 28:40-től érhető el.)