Fényvédős napszemüveg, magas faktorszámú naptej és fejfedő: a legfontosabb kellékei a meleg nyári napoknak.
A Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Hírportál cikkéből kiderül, hogy milyen káros hatásai lehetnek az UV sugárzásnak a bőrünkre és szemünkre.
A napsugárzás nagyobb része UVA-sugárzás, míg 5–10 százaléka UVB-sugárzás. Dr. Wikonkál Norbert, a Bőr-, Nemikórtani és Bőronkológiai Klinika professzora kiemelte, hogy számos kutatás bizonyítja, hogy a bőrünket védő, normál barnulásért felelős anyag, a melanin az UVA hatására átalakul és olyan károsító anyagcseretermékek jönnek létre, amelyek rákot okozó folyamatokat indítanak el. Ezek a sejt DNS-ét károsító folyamatok az UVA-sugárzás megszűnése után is folytatódnak, tehát míg az UVB-sugárzás káros hatásai napozás után az árnyékban leállnak és elindul a szervezet gyógyulása, addig az UVA-nál a káros hatás még órákig tart, így a melanin árnyékban, akár sötétben is gyártja a bőrsejt DNS-ét károsító anyagcseretermékeket.
Az UV-sugárzásnak a szemünkre nézve is nagyon káros hatásai lehetnek – mondta el dr. Schneider Miklós, a Szemészeti Klinika adjunktusa. A nagy mennyiségű UV-sugárzás elősegíti a szemlencsében a szürkehályog kialakulását is, de akár rákot is okozhat nemcsak a szemhéj bőrén, hanem magában a szemben is.

A cikk elolvasható itt.