A Pikkelysömör Világnap alkalmából a Semmelweis Psoriasis Klub és a Novartis Hungária Kft. szeretettel várja a pikkelysömör betegségben érintetteket és családtagjaikat egy ismeretterjesztő betegtalálkozóra.

Időpont: 2019. október 25., péntek, 15:00-17:00 között
Helyszín: Semmelweis Egyetem Bőr-, Nemikórtani és Bőronkológiai Klinika tanterme, 1085 Budapest, Mária u. 41.

A programon a részvétel ingyenes, de előzetes regisztrációhoz kötött.
Regisztráció: Szabó Bernadett, a Semmelweis Psoriasis Klub Elnöke
email: pszorielet@gmail.com / telefon: 06 30 879 7177

PROGRAM

14.45 – 15.00 Regisztráció

15.00 – 15.10 Megnyitó
Dr. habil. Holló Péter Semmelweis Egyetem Bőr-, Nemikórtani és Bőronkológiai Klinika igazgatóhelyettes, egyetemi docens
Szabó Bernadett – Semmelweis Psoriasis Klub Elnöke

15.10 – 15.25 A pikkelysömör – évezredes betegség 21. századi szemmel
A pikkelysömör betegség évezredes múltjára az egyiptomi múmiákon talált tünetek szolgálnak bizonyítékul, a betegség alapos megismerésére mégis várni kellett a 20. század közepéig. Napjainkig számos részlettel egészült ki a psoriasisról alkotott kép, amiről mára tudjuk, hogy nem pusztán a bőr betegsége, így a kozmetikai problémán túl a szervezet egészére terjedő gyulladással jár, és számos társbetegséggel járhat együtt. Dr. Holló Péter fogja ismertetni a résztvevők számára a legfrissebb tudományos újdonságokat.

15.25 – 15.40 Élet pikkelysömörrel – beszéljünk róla!
Mit gondolnak világszerte és Magyarországon a betegségről a pikkelysömörrel élők? Hogyan küzdenek meg mások a mindennapokban a betegséggel? Ön szerint elérhető-e a tiszta bőr? Ilyen és hasonló kérdésekre ad választ egy nemzetközi kutatás, amelyben világszerte több mint 8000 beteg vett részt. A kutatás eredményeit elemzi Dr. Poór Adrienn, a pikkelysömör szakrendelés orvosa ismerteti a résztvevők számára.

15.40 – 16.00 A betegségaktivitás nyomon követése és a psoriasis tünetnapló
A kezelés eredményessége legjobban akkor ítélhető meg, ha objektív módon rendszeres időközönként felmérjük a tüneteket. Ha előfordult már Önnel, hogy problémát okozott a tünetek alakulásának felidézése pár hétre, hónapra visszamenőleg, amikor kezelőorvosával találkozott, akkor erre megoldást adhat a pikkelysömörös tünetnapló, melynek szakszerű kitöltését Dr. Gergely Hunor a pikkelysömör szakrendelés orvosa mutatja be.

16.00 – 17.00 „Mondja csak, hogy van?”
Szóműhely: Gyakoroljuk együtt az eredményes orvos-beteg kommunikációt!

17.00 órától kötetlen beszélgetés uzsonna közben.