A statisztikai adatok szerint 2004 és 2014 között megduplázódott a melanomás betegek száma, mely a 25-35 év közötti nők körében vezető halálokként szerepel, azonban a korai diagnózis esetén jól gyógyítható a betegség – mondta el a Kossuth Rádió Jó reggelt, Magyarország című műsorában Dr. Wikonkál Norbert, a Bőr-, Nemikórtani és Bőronkológiai Intézet egyetemi tanára.
Mi változott az elmúlt évtizedekben, ami ehhez a riasztó adathoz vezethetett? Nemcsak a környezeti hatások, mint pl. az éghajlatváltozás, az erős UV sugárzás, hanem a megváltozott utazási, nyaralási, napozási szokások, és a szoláriumhasználat is komoly tényezője annak, hogy tíz év alatt jelentős számban megnőtt, és így tulajdonképpen népbetegséggé vált a bőrrák.
Korosztály szerint a veszélyeztetettebbek a 40 év alatti nők, a 60 év feletti férfiak, de emellett kortól függetlenül igen nagy rizikófaktort jelent a leégések száma, mivel az erős vagy nagy dózisú UV sugárzás a bőr sérülékenységéhez, az immunrendszer gyengüléséhez vezet.
A bőrünk, mint látható felület, könnyen szemrevételezhető, egyszerűen vizsgálható, ezért nagyon fontos, hogy bőrünket, anyajegyeinket rendszeresen figyelemmel kísérjük, és minden változás esetén – tehát ha asszimmetrikussá válik, változik a mérete, a színe vagy a formája – azonnal forduljunk bőrgyógyászhoz, hiszen a korai diagnózis a gyógyulási esélyeket nagymértékben megnöveli.
Nem lehet elégszer hangsúlyozni: a tudatos és mértékletes napon tartózkodással és a megfelelő fényvédelemmel sokat tehetünk bőrünk egészségéért.

Az interjút ide kattintva lehet meghallgatni a közzétételtől számított hat hétig. (06:33-06:42:)