A fiatalkorúak bőrápolást illető tájékozatlansága, a bőrrákok egyre gyakoribbá válása, a tetoválás és a piercing kritikátlan terjedése, ezek szövődményeinek nem-ismerete, valamint az elmúlt években a fiatal nemibetegek arányának növekedése is alátámasztotta azt az igényt, hogy szükséges a fiatalok bőrgyógyászati ismereteinek bővítése, szexuális felvilágosítása, megóvása a környezeti ártalmaktól, bőrkárosító divatirányzatoktól, valamint a nemi fertőzésektől. Ezért egy nagy népszerűségnek örvendő, a bőr- és nemigyógyászat bizonyos, a fiatalokat közvetlenül érintő témáit felölelő tájékoztató előadás sorozatot indít Klinikánk Prof. Dr. Sárdy Miklós kezdeményezésére. A 2017. évi Kutatók Éjszakája rendezvényhez idén először csatlakozott a Bőr-, Nemikórtani és Bőronkológiai Klinika, ahol nagy sikerrel tartottak fiatal szakorvosaink tájékoztató előadásokat.  Mindez alátámasztja azt az igényt, hogy szükség van a 10-20 év közötti fiatalok felvilágosítására.

2017. novemberében Klinikánkon megalakult a BőrŐrök csapata, s ezzel elindította egészségprogramját.

BőrŐrök:  

Prof. Dr. Sárdy Miklós, igazgató, ötletgazda
Dr. Kuroli Enikő, bőrpatológus
Dr. Kovács Anikó, bőrgyógyász szakorvos
Bencés Ilona, klinikai vezető ápoló
Dr. Hodossy-Virágh Andor, bőrgyógyász rezidens
Dr. Tamási Béla, bőrgyógyász szakorvos
Dr. Gergely László Hunor, bőrgyógyász szakorvos 
Tóth Anikó, orvostanhallgató

Kezdetben elsősorban a fővárosi VIII. és IX. kerület középiskolás diákjait és kísérő tanáraikat hívtuk meg előadásainkra, de ma már – a nagy érdeklődésre való tekintettel – más kerületek és vidéki iskolák jelentkezését is szívesen vesszük.

Az előadások helyszíne: a Bőrklinika udvari tanterme (kb. 200 fős befogadó képességgel).

Az egészségprogram főbb témakörei: fényvédelem, anyajegyek, bőrrákok, tetoválás és testékszerek, bőrhigiénia, szexuális úton terjedő betegségek, arcápolás. A programsorozat várhatóan folytatódik majd. Részvétel minden diák és tanár számára ingyenes, de előzetes regisztrációhoz kötött, a hely biztosításának érdekében.

Előadóink:

Dr. Kuroli Enikő, patológus

„Fényvédelem, anyajegyek, melanoma”   

Az előadás a napsugárzás káros hatásairól (mit is tehetünk, ha „tüzesen süt le a nyári nap sugára”?), különböző bőrtípusokról, anyajegyekről, a bőr rosszindulatú, festékes daganatáról, a melanomáról, valamint a szolárium káros hatásairól szól, sok képpel, ábrával illusztrálva, érdekesen, humorosan.


Dr. Kovács Anikó, klinikai szakorvos

„Bosszantó piros pöttyök”

Az előadásban a serdülőket leggyakrabban érintő bőrbetegségről, az aknéről lesz szó.  A helyes otthoni arcápolás, a kozmetikai kezelési lehetőségek mellett a bőrgyógyászhoz fordulás indikációit is megvitatjuk. Emellett a szőrtelenítés lehetőségeiről, mellékhatásairól esik szó.


Bencés Ilona, klinikai vezető ápoló, Astellas-díjas, diplomás ápoló

„ Turmix – egészségnevelés élvezetesen”

Előadásomban mindennapi tevékenységek egészséggel-betegséggel összefüggő vonatkozásait mutatom be, tudományos tényekkel alátámasztva.  Pl: Hogyan terjednek a fertőzések tüsszentéssel és érintéssel?  Hogyan mossunk helyesen kezet? Milyen mindennapi dolgok gyorsítják az öregedést? Mi történik, ha keveset alszunk? Mit kezdjünk az izzadással? stb.


Dr. Hodossy-Virágh Andor, rezidens

„Ékszer – ésszel”

Az előadásban a tetoválások és testékszerek díszítő célját tönkretevő, ritka, de egyre gyakoribbá váló szövődményeiről lesz szó, kiemelve, hogy ki az, akinek nem tanácsos a bőrét ily módon ékesítenie.


 

Dr. Tamási Béla, klinikai szakorvos, az Országos STD Centrum és Diagnosztikai Központ helyettes vezetője

„Te és a szexuális úton terjedő fertőzések: hogyan állj nyerésre?”

Szifilisz, herpesz, HPV, tripper, HIV?

Minden, amit tudni akartál a szexuális úton terjedő fertőzésekről: tünetek, megelőzés, hogyan terjednek és hogyan nem. Tabuk és prédikációk nélkül.


Dr. Gergely Hunor, klinikai szakorvos

„Szex – nem tudom hova tegyem”

Mit? Hova? Mikor? Miért?</br /> Rövid összefoglaló a nemi szervek anatómiájáról és a szex élettanáról.


Tóth Anikó, orvostanhallgató

A fogamzásgátlás ezer arca – Egy cél, sok eszköz

 

 

 

 


Támogatóink: