Márványtáblát állíttatott a holokauszt bőrgyógyász áldozatainak emlékére a Magyar Dermatológiai Társulat a Bőr-, Nemikórtani és Bőronkológiai Klinika aulájában.

RS25770_KA-20141126-IMG_7625-holocaust-emlektabla-avato-borklinika-scrAz átadáson Dr. Valent Sándor orvos-igazgató a Magyar Holokauszt Emlékév kapcsán emlékeztetett: idén hetven éve, 1944 áprilisában kezdték meg a magyarországi zsidóság gettósítását és deportálását, ennek pedig részese volt a Semmelweis Egyetem is, a történelmi tragédia így a szakma számára is óriási veszteséget jelentett. A szélsőséges eszmék ugyanis nem kímélték azokat sem, akik az életüket embertársaik gyógyítására és megmentésére tették fel – fogalmazott.

Az igazgató hozzátette: az emléktáblán szereplő 41 zsidó származású bőrgyógyász is ártatlanul vált a 2. világháború áldozatává.

RS25489_KA-20141126-IMG_7650-holocaust-emlektabla-avato-borklinika-scrDr. Kárpáti Sarolta klinikaigazgató arra hívta fel a figyelmet, hogy a táblaavatás egy több mint tíz éve tartó történelmi kutatás tragikus eredményével szembesít. Az elhurcolt és kivégzett dermatológusok nagy száma jelzi, hogy a magyar orvoslás és a bőrgyógyászati szakma milyen hatalmas veszteséget szenvedett a holokauszt idején – emelte ki, hozzátéve, hogy az emlékezés tábláján feltüntetett áldozatok között felvidéki, erdélyi és vajdasági dermatológusok is szerepelnek. Az igazgató végül hangsúlyozta: a márványtábla emlékeztessen az erőszakkal szemben az emberi értékek védelmére.

A magyar holokauszt történelmi hátterét és az áldozatok felkutatásának részleteit Dr. Görög Anna PhD-hallgató és Dr. Gergely Hunor rezidens foglalták össze magyar és angol nyelven. Mint mondták, 1920 és 1944 között a zsidóság jogfosztásának, üldözésének több lépcsője volt. A numerus clausust és a három zsidótörvényt követően, melyek a zsidó származásúak jogait korlátozták, 1944. június 23-án tették közzé a zsidók orvosi gyakorlatáról és orvosi kamarai tagságáról szóló rendeletet. Eszerint „zsidó orvos csak zsidó személyt gyógykezelhet, köteles névtábláját sárga csillaggal megjelölni, az orvosi kamarába zsidót felvenni nem szabad, a már bejegyzettek kamarai tisztséget nem viselhetnek és kamarai választójogot sem gyakorolhatnak”. A holokauszt során életüket vesztett magyar zsidó bőrgyógyászok története, nevük nem tűnhet el a feledés homályában. Nem csupán számokról van szó, hanem emberi életekről, sorsokról, amelyek mindegyike más jövőt érdemelt volna – hangzott el Dr. Görög Anna és Dr. Gergely Hunor beszédében.

RS25472_KA-20141126-IMG_7737-holocaust-emlektabla-avato-borklinika-scrHagai Mei-Zahav, Izrael Állam magyarországi nagykövetének első helyettese beszédében az emlékév legfontosabb eredményének nevezte az ilyen és ehhez hasonló eseményeket, melyek segítséget nyújtanak az emlékezéshez. Köszönetét fejezte ki a Semmelweis Egyetemnek, ahol, mint azt elmondta, számos izraeli hallgató tanul és diplomázik.

Ez az utolsó kerek évforduló, amikor még velünk lehetnek, akik túlélték a holokauszt borzalmait – emelte ki Heisler András, a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (MAZSIHISZ) elnöke. Az orvosok most közzétett névsora olyan embereké, akik hivatásuknak tekintették az emberek életének védelmét, s akiktől az esztelen gyűlölet vette el sajátjukat – fogalmazott.

RS25476_KA-20141126-IMG_7725-holocaust-emlektabla-avato-borklinika-scrDr. Bata-Csörgő Zsuzsanna, a Magyar Dermatológiai Társulat elnöke szerint a tábla a rajta lévő nevekkel jelzi, hogy a társulat tagjai vállalják és tiszteletben tartják a múltat, az elődöket. A szakma szoros kötelék, a kollegák személyes tragédiája pedig a mi fájdalmunk is – szögezte le. Ezt követően Dr. Holló Péter főtitkárral leleplezte az emléktáblát.

Az eseményen Radnóti Mikós Gyökér, illetve Razglednicák című verseit Kútvölgyi Erzsébet színművész olvasta fel, Fekete László kántor és Neumark Zoltán zongoraművész pedig zsidó gyászénekeket adtak elő.

Mozer Mária

Fotó: Kovács Attila – Semmelweis Egyetem