Rozgonyi Ferenc professzort 75. születésnapja alkalmából egykori kollégák, tanítványok, barátok köszöntötték a Bőr-, Nemikórtani és Bőronkológiai Klinikán. Dr. Kárpáti Sarolta, az intézet igazgatója röviden ismertette Dr. Rozgonyi Ferenc munkásságát; elmondta, hogy 1963-1996 között a Mikrobiológiai Intézet oktatója volt, 1996-2003 között pedig igazgató professzora. Több külföldi ösztöndíjat is kapott. 2008 óta a Bőrklinika szaktanácsadója.

20130919-IMG_2072-rozgonyi-ferenc-75-webDr. Szél Ágoston rektor az ünnepelt köszöntése során kiemelte: egy tanár számára a legnagyobb öröm, mikor látja, hogy tanítványai mire vitték. A legnagyobb jutalom pedig, amit egy mester átélhet, hogy tanítványaiból is lassan mesterek lesznek. Az egyetem rektora egy Albert Schweitzer idézettel kívánt boldog születésnapot Rozgonyi professzornak: „Olyan fiatal vagy, mint reményeid, olyan öreg, mint a kétségeid, olyan fiatal, mint önbizalmad, olyan öreg, mint félelmeid. Fiatal, mint a hited, öreg, mint a csüggedésed.”

Dr. Rácz Károly, a Semmelweis Egyetem Doktori Tanácsának elnöke köszöntésében úgy fogalmazott: Rozgonyi professzor életművének nagyon fontos része a doktori képzésben végzett munkája. Mint mondta, nem is lehetne jobban köszönteni és méltatni egy igazi tudóst, mint azoknak az eredményeknek a felsorolásával, amit szakterülete, a mikrobiológia iránt érdeklődő hallgatók tudásának gyarapításáért, sikereik elérése érdekében tett. Köszöntőjét egy régi bölcsességgel zárta: „Válassz magadnak egy mestert, akinek a szelleme világos, a tudása nagy és a szíve jó”. Rozgonyi professzor tanítványai ezekben a követelményekben mind részesültek, vagyis sikerült ilyen mestert választaniuk maguknak – tette hozzá.

20130919-IMG_2044-rozgonyi-ferenc-75-webDr. Márialigeti Károly, a Magyar Mikrobiológiai Társaság elnöke egy, a professzornak címzett hallgatói levelet idézett, amelyben a következő állt: „reggeltől cikkeket olvasok, a magáé volt az első, amitől jó kedvem lett”. Elmondta, hogy ő maga is örömmel olvassa Rozgonyi Ferenc professzor absztraktjait. A Magyar Mikrobiológiai Társaság nevében azt kívánta az ünnepeltnek, hogy még sokáig ilyen munkával lendítse előre a mikrobiológia tudományát Magyarországon.

Dr. Nagy Károly, a Semmelweis Egyetem Orvosi Mikrobiológiai Intézetének igazgatója emlékeztetett, hogy Dr. Rozgonyi Ferenc 1996. július1-től 2003. június 30-ig volt az egyetemi intézet kinevezett igazgatója, valamint tíz éven keresztül dolgozott a Mikrobiológiai Doktori Program vezetőjeként. Emellett ő volt az orvosi mikrobiológiai szakorvos-képzés elnöke is. Rozgonyi professzor hozta létre a Központi Klinikai Mikrobiológiai Diagnosztikai Laboratóriumot, aminek komoly jelentősége volt, hiszen lehetővé tette azon klinikák számára is az egyetemen belüli mikrobiológiai diagnosztikai szolgáltatást, amelyek nem rendelkeztek saját mikrobiológiai laboratóriummal.

20130919-IMG_2074-rozgonyi-ferenc-75-webA születésnap alkalmából Rozgonyi professzort köszöntötte még Dr. Bereczki Dániel, az ÁOK dékánhelyettese és Dr. Kónya József, a Debreceni Egyetem Orvosi Mikrobiológiai Intézetének igazgatója is.

A köszöntések után a professzor volt tanítványainak előadásai következtek a legkülönbözőbb témákban, a parazitológiától, a bakteriológiáig, az epidemiológiától az igazságügyig.

Dr. Rozgonyi Ferenc mindenkinek megköszönte a megemlékezést. Volt tanítványainak azt kívánta, hogy szakmailag legalább olyan szerencsések legyenek az életben, mint amilyen ő volt. „Óriási szerencsém, hogy vonzom a tehetségeket, nekem csak annyit kellett tennem, hogy időnként levagdossam a menet közben jött vadhajtásokat, aztán szépen kivirágzott minden egyes tehetség” – fogalmazott tanítványai iránti büszkeségét kifejezve. Hálás köszönetét fejezte ki Dr. Kárpáti Saroltának, a Bőr-, Nemikórtani és Bőronkológiai Klinika igazgatójának, hogy befogadta a klinikára, ami egy teljesen új világot nyitott ki előtte.

Kiss-Bódi Bernadett