A Semmelweis Egyetem Bőr-, Nemikórtani és Bőronkológiai Klinikájának főnővérét, Bencés Ilonát Dr. Kárpáti Sarolta klinikaigazgató terjesztette fel a díjra fekvőbeteg-ellátás kategóriában, mert úgy ítélte meg, hogy egy olyan segítőtárs áll mellette, akinek a munkája messze kimagaslik az általa ismert egészségügyi szakdolgozók munkája közül. A főnővér jelentős segítséget és támaszt nyújtott az elmúlt 4-5 évben, amikor a klinikán sok változás és fejlesztés történt – indokolta döntését Dr. Kárpáti Sarolta.

A díjat odaítélő zsűri a jelöltek 2012-es munkássága alapján értékelte a benyújtott 66 pályázati anyagot, melyek közül egyéni, fekvőbeteg kategóriában nyerte el az első díjat a 2010-ben kinevezett főnővér. „Az orvosokon kívül az egészségügyi munka minden területét ő koordinálja, ő felel a nővérek, asszisztensek munkájáért, a betegszállításért, a klinika tisztaságáért, az ápolástan és a bőrgyógyászati szakápolástan oktatásáért. Kettőnknek – folytatta az intézetvezető – nagyon koncentráltan és összehangoltan kell együtt dolgoznunk, és ez sikerül is.

www.astellasaszakdolgozokert.hu – Bartos Gyula

www.astellasaszakdolgozokert.hu – Bartos Gyula

Bencés Ilona a szakoktatásban és a betegedukációban elért sikerei mellett, mégis arra a legbüszkébb, hogy munkatársainak jobb munkahelyi légkört tudott kialakítani. Nem volt könnyű a váltás, hiszen a három évvel ezelőtti kinevezése után át kellett értékelnie hivatásához fűződő kapcsolatát, elkerült a betegágy mellől, ami addigi munkáját meghatározta, más célokat és feladatokat kellett kitűznie maga elé. Bencés Ilona jelenleg közel hetven emberért felel, és célja, hogy az egészségügy ismert nehézségei ellenére jobb munkakörülményeket, jobb légkört alakítson ki a dolgozók számára. Ennek érdekében Bencés Ilona ötlete nyomán immár harmadik éve rendeznek Bőrklinika Napot az intézmény dolgozói részére, ahol a játékos csapatverseny, tombolahúzás és közös karaoke segíti, hogy a kollégák más aspektusból is megismerjék egymást. Emellett egyéb közösségi programokat is szerveznek. Kell a lazítás – mondta az egyéni kategóriában nyertes főnővér, de hangsúlyozza, a díj legalább annyira az itteni közösség elismerése, mint az övé.

Érdemei között szerepel, hogy a klinika venerológia témakörben szakdolgozói továbbképzést akkreditált, mert jelenleg nincs ilyen képzési forma a nemibeteg gondozás területén. Kidolgozták a tanfolyam elméleti anyagát, amely e-learning formában sajátítható el és gyakorlati oktatással egészül ki. Ezután vizsgát tehet a jelentkező.

20130724-IMG_6579-bences-ilona-astellas-díj-webÍr példa alapján meghonosítottak egy betegedukációs programot pikkelysömörös betegek részére. A pszoriázis kezelésében nélkülözhetetlen a páciensek oktatása a helyi kezeléssel kapcsolatban. Ebben kap óriási szerepet az edukációs nővér. Az orvosi ellátás után fordulhat a beteg a nővérhez, aki részletes tájékoztatást ad arról, hogy a hétköznapokban hogyan tud a betegségével és annak kezelésével együtt élni, illetve gyógyulni. Például mehet-e uszodába, kezet foghat-e vele valaki, milyen öblítőt használjon, hogyan alkalmazza a gyógyító krémeket. Jelenleg 130 beteg vesz részt a programban, de a számuk folyamatosan nő.

Bencés Ilona és Dr. Kárpáti Sarolta, Astellas díjátadó

Bencés Ilona és Dr. Kárpáti Sarolta, Astellas díjátadó

2012-ben a főnővér egyik munkatársával részt vett a European Oncology Nursing Society (EONS) által szervezett betegedukációs program oktatási tréningjén, amelyet orális citosztatikus kezelésben részesülő betegek számára hoztak létre. Az oktatási anyag túlmutat a hagyományos értelemben vett beteg compliance témakörén, ugyanis teljes mértékben felöleli az adherencia problematikáját, amely a hatékony kezelés kulcsát jelenti. Vállalták, hogy a program országos bevezetése során részt vesznek az onkológiában dolgozó kollégák oktatásában.

Bencés Ilona főnővér maximalistának vallja magát, ami szerinte nem mindig előnyös tulajdonság. Ezt bizonyítja az is, hogy tavaly a Magyar Dermatológiai Társulat 85. Nagygyűlésére epidemiológiai témájú előadást készített azzal a céllal, hogy alátámassza, napjainkra miért lett annyira hangsúlyos a kézhigiéne területe. Az előadás ugyanis, konkrét gyakorlati példákon keresztül, mikrobiológiai vizsgálatokkal alátámasztva feszegette a kórházi fertőzések terjedésének témakörét. Azt vizsgálta miként, és milyen mértékben tartják be az intézmény dolgozói a kézhigiénére vonatkozó szabályokat. A bakteriológiai minták eredményeit összevetette a mindennapi betegellátás eseményeivel, így egy tanulságos előadás született, melyet az elnökség az első helyezéssel díjazott. Összességében kijelenthető, bár kifejezetten kockázatos szakterületről van szó, mégis jónak mondhatóak a kézhigiénés tapasztalatok, azonban a maximumra való törekvés az egész szakma számára kihívást jelent.
Nagy Emese