A tantárgy leírása: A kötelezően választható tárgy keretében az Intenzív terápia és aneszteziológia megnevezésű kötelező tárgy ismereteinek kiegészítésére, illetve a tudásanyag színesítésére van lehetőség.

 Az intenzív terápia szintetizáló jellegű medicinális diszciplina.

A tantárgy keretében klinikai szempontból, betegcentrikus perspektívából szintetizáljuk a meglévő élettani, kórélettani és gyógyszertani ismereteket.

Részletesen tárgyaljuk a belgyógyászati, neurológiai, sebészeti, szülészeti, nőgyógyászati, valamint a traumatológiai jellegű intenzív terápiát igénylő kórállapotokat.

Az intenzív terápia a kiesett, felborult, veszélyeztetett vitális funkciók helyettesítését, helyreállítását jelenti, miközben széles körű megfigyelő, diagnosztikus és terápiás rendszereket alkalmaz az oki terápia érdekében is.

Az aneszteziológia a periopertatív időszakban biztosítja a beteg – annak minden egyes szervrendszere – számára a legmegfelelőbb homeosztázis fenntartását. Ehhez hozzátartozik a beteg preoperatív előkészítése, intraoperatív érzéstelenség, fájdalommentesség, szükség esetén izomrelaxáció biztosítása, illetve a posztoperatív fájdalommentesség elérése.

Az Aneszteziológia és intenzív terápia kötelezően választható tárgy előfeltétele az Intenzív terápia és aneszteziológia (ill. egyidejű felvétel is lehetséges).

Vizsgaforma: gyakorlati jegy (az utolsó előadáson félévközi írásbeli számonkérés).

Kreditérték: 2 kreditpont.