Az egyetem munkatársai által beadott védőoltások száma - 2022. május 18.
530637 Összes oltás

AITK Külső Klinikai Tömb
Központi Intenzív Osztály

2016 áprilisa óta működik a Központi Betegellátó Épületben Klinikánk Központi Intenzív Osztálya, mellyel lehetővé vált az interdiszciplináris ellátások centralizációja.

Ennek eredményeként kezdetben szakmailag, majd szervezetileg is átvettük az Egyetem Pulmonológiai Klinikájának Légzési Intenzív Osztályát, ezzel több speciális tüdőbetegség fő intenzív terápiás ellátója lettünk, mint pl. az intersticiális tüdőbetegségek, a pulmonális hypertónia, illetve a tüdőtranszplantáltak posztoperatív és bármilyen intenzív ellátást igénylő állapotai. Hagyományszerűen országos központként működünk a légzési elégtelenség ellátásában, részlegünk profiljához tartozik a perioperatív légzési elégtelen, a gépi lélegeztetést és lélegeztetésről való leszoktatást, valamint komplex légzési fizioterápiát igénylő betegek teljes körű intenzív terápiás ellátása.
2020 januárjában a korábbi Kútvölgyi Klinikai Tömbben működő intenzív osztályunk is a Központi Betegellátó Épületbe költözött, így a Központi Intenzív Osztály 41 ággyal működik.
Multidiszciplináris intenzív terápiás részlegként nagy tapasztalattal rendelkezünk légzési elégtelen, sokkos, szeptikus, sokszervi elégtelenség állapotában lévő, veseelégtelen, anyagcsere-krízisállapotban lévő és hematológiaialapbetegséggel rendelkező, de aktuálisan kritikus állapotuknál fogva intenzív terápiát igénylő betegek ellátásában. Hasonlóan nagy tapasztalatunk van műtétre kerülő páciensek műtét előtti felkészítésében és posztoperatív ellátásában. Betegeink a részlegünkön dolgozó gyógytornász munkacsoport által magas szintű komplex intenzív fizioterápiás ellátásban részesülnek. Komplex intenzív terápiás munkánk részét képezi a társszakmákkal történő folyamatos és szoros együttműködés.

Elérhetőség:
Külső Klinikai Tömb, Központi Betegellátó Épület
1082 Budapest, Üllői út 78.

AITK Belső Klinikai Tömb
Központi és Transzplantációs
Intenzív Osztály

A 14 ággyal rendelkező Belső Klinikai Tömb Központi és Transzplantációs Intenzív Osztály az épület harmadik emeletén található.

Itt történik a Semmelweis Egyetem Általános Orvostudományi Karán a Belső Klinikai Tömbben elhelyezkedő klinikák és intézetek súlyos, szervelégtelen betegeinek kezelése, illetve az egész tömbnek emelt szintű újraélesztési háttér biztosítása. 1995 óta az országban egyedülálló profilként itt végzik a vese-, májtranszplantáción, vese és pancreas, kombinált máj- és vesetranszplantáción átesett betegek közvetlen műtét utáni kezelését és megfigyelését.

Éves betegforgalom: 400-600 beteg. Az intenzív osztályon az orvosok mellett intenzív terápiás ápolók, gyógytornászok, dietetikusok, pszichológusok tagjai a kezelőcsapatnak.

Feladatunk az alapvető életfunkciók támogatása (gépi lélegeztetés, keringéstámogatás, mesterséges táplálás, művesekezelés), helyreállítása és megőrzése.

Az intenzív osztály orvosai végzik a sebészeti betegek altatását, ebben a feladatban képzett aneszteziológus asszisztensek adnak segítséget. Tervezett műtétek előtt – transzplantáció, vagy egyéb sebészeti beavatkozások – a betegek az aneszteziológiai szakambulancián egyénre szabott előzetes kivizsgálásban részesülnek. A vizsgálatokat követően igény szerinti részletességgel kapnak felvilágosítást az altatás körülményeit és előkészületeit illetően. Az éves altatások és érzéstelenítések száma 1500-2000.

AITK
Városmajori Részleg

Elérhetőség:

Városmajori Szív-és Érgyógyászati Klinika
1122 Budapest, Városmajor. u. 68.