Az Intenzív Terápiás Klinika (ITK) munkatársai végzik a Semmelweis Egyetem intenzív terápiás tevékenységének döntő részét. Intenzív terápiás ellátásunk 45 szerződött ágyon folyik, az Egyetem egyéb intenzív ellátást végző osztályain pedig szükség esetén konzíliáriusi segítséget nyújtunk.

Klinikánk munkatársai nagy számban kezelnek pulmonológiai, kardiológiai, szívsebészeti, sebészeti, szülészeti, endokrinológiai, neurológiai, pszichiátriai, hematológiai, immunológiai intenzív terápiás ellátásra szoruló betegeket. Hagyományszerűen országos központként működünk a légzési elégtelenség ellátásában, ennek megfelelően mind az akut, mind a krónikus légzési elégtelen betegek ellátásához szükséges feltételek biztosítottak.

Kiemelt területnek számít a tüdőtranszplantációra váró és a tüdőtranszplantáción átesett betegek intenzív ellátása és a pulmonális hipertónia intenzív ellátást igénylő betegeinek kezelése.

A Klinika járóbeteg ellátó egysége preoperatív (műtéti előtti) kockázatfelmérés (aneszteziológiai szakambulancia) és perioperatív (műtéthez kapcsolódó) páciens menedzsment (kardiológiai, pulmonológiai szakambulancia) keretében igyekszik növelni a betegbiztonságot, optimalizálni a betegutakat, valamint fájdalomterápiás szakambulanciát is működtet.

Klinikánk a progresszív betegellátás jegyében a Semmelweis Egyetem vonzáskörzetébe tartozó régiók mellett a főváros és Pest megye intenzív terápiás és aneszteziológiai ellátásához is jelentős mértékben hozzájárul. A progresszív betegellátás csúcsintézeteként (III. progresszivitási szint) az ország egész területéről fogadunk betegeket.

Konzultatív szerepet töltünk be azon eljárások esetében is, melyeket a hazai betegellátásban klinikánk vezető szakemberei végeztek először, vezettek be, így pl. műszív beültetés előkészítése és altatása (először 2008-ban), intenzív osztályon alkalmazott ECMO (extrakorporális membrán oxigenizáció, először 2009-ben a H1N1 influenzajárvány kapcsán), A magas minőségű ellátást garantálja a klasszikus egyetemi hármas feladatkör, azaz a gyógyítás, az oktatás és a tudományos kutatómunka integrálása.