A Semmelweis Egyetem SIASTOK 2014 továbbképző konferenciájához kapcsolódóan az Európai Intenzív Terápiás Társaság (ESICM) és a GE Healthcare szervezésében Budapesten járt a Life Priority Truck. A Life Priority Truck egy olyan kamion, amelyben egy műszerekkel és gépekkel teljesen felszerelt intenzíves betegágy található, és fő célja, hogy az intenzív terápia helyét, szerepét és lehetőségeit mutassa be Európa-szerte, érdeklődőknek és szakembereknek egyaránt.

A SzIASzTOK 2014 egyik programeleme volt a Life Priority Truck meglátogatása. A látogatás során a résztvevőknek lehetősége nyílt megszemlélni egy intenzív osztály felszerelését, és ezáltal megismerkedni az intenzív terápia céljaival, lehetőségeivel és eszközeivel. A látogatáson az Aneszteziológiai és Intenzív Terápiás Klinika munkatársai kalauzolták végig a csapatokat.

Egy kritikus állapotú beteg túlélésére is igaz, hogy a lánc olyan erős, amilyen erős a leggyengébb láncszeme. Ennek a láncnak az első láncszemét sokszor az első észlelők (családtagok, osztálytársak, munkatársak vagy járókelők) jelentik, akik hatékony segítséghívással és segítségnyújtással (ha szükséges, újraélesztéssel) megalapozhatják a beteg sikeres gyógyulását. Egy kritikus állapotú beteg esetében a kórházba szállítást követően a túlélési esélyt az intenzív terápiás ellátás láncszeme jelenti, amelynek eszközei és felszerelése a Life Priority kamionban volt megtekinthető.

Az intenzív terápia lehetővé teszi, hogy súlyosan károsodott  szervek illetve szervrendszerek (pl. szív, tüdő, vese, máj) működését átmenetileg támogassuk vagy akár teljes egészében pótoljuk. Az intenzív osztályokon kezelt betegek életkora változó: a koraszülött babáktól az idős felnőttekig rengeteg beteg túlélési esélyein tudnak javítani. Az intenzív osztályokon kezelt betegek súlyos állapotának leggyakoribb okai a balesetek, fertőzések vagy különböző meglévő szervi betegségek hirtelen rosszabbodása, de intenzív terápiára szorulhatnak a hosszú vagy megterhelő műtéteken átesett betegek is.

Az intenzív terápia alapja a szervi funkciók működésének megfelelő nyomonkövetése, a különböző szervekből nyert jeleket monitorokon követhetjük. Látogatóink megismerhették és kipróbálhatták a pulzoximétert, mely a beteg ujjára helyezve folyamatosan mutatja a vérben lévő oxigénszintet illetve az EKG-monitort, melynek elektródáival információt nyerhetünk a szívműködéséről.

A ritmuszavarok kezelésére alkalmas eszközünk a defibrillátor, amely gyógyító elektromos ütés (sokk) segítségével fejti ki hatását.

A látogatók megismerkedhettek a lélegeztetőgéppel is, amely a beteg légcsövébe vezetett átlátszó szövetbarát anyagból készült csövön (a tubuson) keresztül a beteg légzését tudja helyettesíteni illetve támogatni.

Bemutattuk azokat a gyógyszeradagoló pumpákat (perfúzorokat), melyek bizonyos gyógyszerek pontos intravénás adagolását teszik lehetővé, valamint azokat a beteg nagyvénáiba vezetett műanyag kanülöket, amelyeken keresztül ez a gyógyszeradagolás lehetővé válik.

Látogatóink végül megismerkedhettek az intenzív osztályon egyre gyakrabban alkalmazott diagnosztikus eszközzel, az ultrahanggéppel, amely számos belső szerv állapotáról és működéséről adhat gyors tájékozódó képet. Példaként bemutatásra került, hogy hogyan használható ez az eszköz különböző nagyerek feltalálására.

A Life Priority Kamionban a maga komplexitásában, egy berendezett intenzív terápiás betegágy köré rendezetten és interaktívan került bemutatásra mindaz az eszközpark, amivel az intenzív terápia a 21. században hozzá tud járulni a túlélési esélyek javításához.