A “Tedd le a koronát!” online kiscsoportosworkshopjaink, találkozásaink, folyamatos támogatást nyújtanak a frontvonalban dolgozó kollégáknak. A virtuális találkozások segítenek:

  • felkészülni,
  • kiszakadni,
  • másképp látni,
  • felüdülni

a nagy terhelést jelentő időszakban.

Az alkalmakat  igénytől függően heti kb. 3 alkalommal, az online rendszer teherbírásához mérten 3-5 fős csoportoknak tartjuk. Így a fizikai közelség mellőzésével is tudunk segíteni a nehéz időkre való  felkészülésben, az azzal való megküzdésben, valamint a feltöltődésben.

Jelentkezni a hetente e-mailben kiküldött linkeken vagy ezeken az elérhetőségeken lehet.

Ezeket az alkalmakat klinikánk állományában dolgozó kollégák: dr. Blaskó Ágnes szociodráma-vezető, dr. Fritúz Gábor aneszteziológus – intenzív terápiás szakorvos, valamint Naszvadi Emma klinikai szakpszichológus tartják.

A workshopoknak klinikánkon több éves előzménye van. Először oktatásban és kutatásban, majd, mivel az intenzív ellátásban dolgozók mindennapi munkájuk során is jelentős stressznek vannak kitéve, klinikánk már 2019 óta folyamatosan biztosítja munkatársai számára a támogatás lehetőségét. A többrétű megterhelés ugyanis gyakran együtt jár a kiégés (burnout) szindróma jelenségével, amelyet egyszerre azonosítunk emocionális, mentális,morális kimerülés állapotaként, valamint szociális (társas, társadalmi) jelenségként. 

A kiégéssel kapcsolatos hazai állapotfelmérések az egészségügyi dolgozók körében részben megkezdődtek. 

Klinikánkon is érzékeltük ennek szükségességét, így kutatócsoportunk létrehozott egy többlépcsős, az egészségügyi szakdolgozók körében végzett, életminőségi vizsgálat-tervet, melynek része a kiégés kérdőíves felmérése az AITK dolgozói körében, valamint egy általunk fejlesztett 4+1 alkalmas burnout prevenciós program bevezetése. Ezen alkalmakkor az akkreditációval rendelkező, szociodráma módszerével tartott workshopokon találjuk meg közösen a kiégés-megelőzésében elsődlegesen fontos egyéni- és a csapatmunkában rejlő erőforrásokat, dolgozzuk ki a lehetséges proaktív lépéseket, ismerünk rá a lehetőségekre.

Ezek a workshopok nagy érdeklődéstől övezve folytak a klinikán, de világossá vált, hogy jelen helyzetben nem tarthatjuk meg őket eredeti formájukban. Ugyanakkor fontosnak tartottuk a frontvonalban dolgozó munkatársak támogatásának folytonosságát, ebben a különösen megterhelőnek ígérkező helyzetben, ezért a kurzusokat online formában hirdetjük. 

 

Jelentkezés ITT