Világszerte az egyik leggyakoribb daganatos halálozási ok a vastagbél rák. Magyarországon sajnos különösen gyakori ez a betegség, évente mintegy 9000 embernél diagnosztizálják a betegséget, és körülbelül 5000 fő hal meg. A legveszélyeztetettebbek a 60-as éveiket töltő, vagy annál idősebb nők és férfiak.
A vastagbél rák az esetek döntő többségében polypusból alakul ki, a daganat kialakulásához mintegy 10 év szükséges. Ennyi idő áll tehát rendelkezésünkre ahhoz, hogy ezt a betegséget megelőzzük.

Mivel az üreges szervben (vastagbél) megjelenő apró szövettöbblet (a polipus) nem okoz tünetet,ezért ezt a betegséget szűrni kell. Magyarországon az országos szűrőprogram keretén belül széklet vér vizsgálat történik, majd azoknál a betegeknél, akiknél vért találnak a székletben, felajánlják a vastagbél tükrözést. A klinika aktív tagja az országos szűrőprogramnak.

Jelenlegi tapasztalataink szerint a kiemelt esetek 80%-ban találunk rákmegelőző állapotot (vagy sajnos nékh avasatgbél rákot). Ezekben az esetekben a vizsgálat során azonnal megtörténhet a polipius eltávolítása, mellyel a lényegében a rák kialakulását megelőzzük. Ha már daganatot diagnosztizálunk, akkor is biztosan korábbi stádiumban fedezzük fel – ezzel nagyban javítva a gyógyulás esélyeit.

A szűrővizsgálatokat általában 50 éves kortól javasoljuk. Ha a családban a rokonságban 50 éves kor alatt is előfordult már vastagbél daganat, akkor érdemes a járóbetegszakrendelés valamelyik szakemberéhez fordulni, aki segít annak eldöntésében, hogy szükséges-e fiatalabb korban elvégezni a szűrést.

A colonoscopia betegtájékoztatót megtekintheti, vagy letöltheti <<itt>