A PAK Kútvölgyi úti Dísztermében 2024. április 10-én került sor a Hári Mária Tehetségnapra. Az új kezdeményezés célja, hogy megmutatkozáshoz segítse a PAK hallgatóinak sokféle tehetségét, amire az egyetemi élet mindennapjai során nem mindig jut elegendő idő és energia.  

A program első részében ennek megfelelően a Kar tehetségei léptek fel a hallgatókból és oktatókból álló közönség előtt, természetesen a teljesség igénye nélkül, hiszen minden tehetségünk bemutatkozása értelemszerűen nem férhetett bele egyetlen délutánba.  

A Tehetségnap megszervezésében és lebonyolításában több mint harminc hallgató vett részt közvetlenül, az előkészítéshez pedig a PAK számos oktatója, illetve más alkalmazottja járult hozzá munkájával és javaslataival, kiemelten Elek Ágnes mesteroktató, dr. Földesi Renáta főiskolai docens, dr. Mascher Róbert főiskolai tanár, dr. Matos László főiskolai tanár és dr. habil. Szilárd Zsuzsa főiskolai tanár. A szervezést dr. Balogh Brigitta tehetséggondozásért felelős dékáni megbízott, valamint Vas Eszter HÖK kari vezető koordinálta. 

A rendezvényt dr. Tenk Miklósné dr. Zsebe Andrea, a PAK dékánja – egyben az esemény ötletgazdája – nyitotta meg, kiemelve annak fontosságát, hogy a hallgatók sokféle tehetsége közösségi szinten is láthatóvá váljon, majd dr. Túri Ibolya tudományos dékánhelyettes köszöntötte a résztvevőket, hangsúlyozva a rendezvény szoros kapcsolódását Hári Mária szellemi örökségéhez és személyes példájához. 

Galéria

3kép

Zenei produkcióval lépett fel Cseszkó Anna (fuvola), Illés Blanka (basszusfurulya) és Megyeri-Kiss Réka (népdal), az egyetemi kórus három tagja pedig – Bors Boglárka, Jobbágy Luca és Tóth Viola – trióvá szerveződve nyújtott felejthetetlen élményt a résztvevőknek. 

Galéria

3kép

Verset, illetve prózai szöveget adott elő Egervári Anna Kincső, Gazdag Flóra, Morvai Luca és Lakó Liza. Az utóbbi fellépő egyben szövegalkotóként is bemutatkozott, hiszen azt a saját versét is megosztotta a közönséggel, amelyet tanulmányai megkezdésekor az első „Petős” gyerekkel való találkozása ihletett. 

A tehetség megmutatkozásának és ápolásának hallgatóink körében egyik legnépszerűbb terepe a sport, ami közvetlen formájában nem kerülhetett be a Tehetségnap repertoárjába, ehelyett a hallgatók prezentációkkal megtámogatott kiselőadások formájában engedtek  bepillantást évfolyamaik sportéletébe. A sportéletről szóló bemutatókat Felső Fanni, Hankó Attila, Juhász Kristóf, Kravalik Bertalan, Labossa Tamás, Tajti Vera, Torkos Tímea és Wéber Csenge állította össze. 

Mivel pedig a tánc, amely a hallgatók körében szintén nagyon népszerű önkifejezési forma, művészeti ágként is és sportként is értelmezhető, a PAK tánctehetségeinek munkájába részben a sportbemutatók, részben pedig egy külön összeállítás keretében nyerhettünk bepillantást; az utóbbi létrehozásában közreműködött Kiss Evelin, Radics Boglárka és Simkó Fruzsina. 

A Tehetségnap során a résztvevők egy, a hallgatók alkotásaiból összeállított kiállítást is megtekinthettek, amelyen Doboróczki Piroska (hímzés), Kókai Evelin (grafika), Lakó Liza (fotó, Hári Mária Rajzpályázat), Sahraoui Sarah (festmény, grafika), Süveges Borbála (hímzés) és Tajti Vera (grafika, Hári Mária Rajzpályázat) munkái szerepeltek. A kiállítást dr. Mascher Róbert főiskolai tanár méltatta. 

Galéria

3kép

A délután második részében az arra vállalkozók egy játékos vetélkedő keretében mérték össze tájékozottságukat és ügyességüket, amelynek során a csapatoknak a konduktív pedagógiához kapcsolódó szellemes feladatokat kellett megoldaniuk. A vetélkedőn öt csapat vett részt, amelyek közül négy hallgatókból, egy pedig oktatókból szerveződött. 

A rendezvényen fellépő vers- és prózamondók egy része produkciójával egyben a felsőoktatási intézmények Kazinczyról elnevezett Szép Magyar Beszéd versenyén is indult, és közönségszavazással dőlt el, hogy közülük ki jut tovább a verseny országos döntőjére. A szavazás eredményeképpen a május 10-i esztergomi megmérettetésen Gazdag Flóra IV. éves hallgató fogja képviselni a PAK-ot.