Ünnepélyes keretek között, a Pető András Kar vezetői és hallgatóinak körében átadásra került a Hári Mária Emlékszoba, mely intézményünk egykori vezetőjének állít méltó emléket.

Az emlékszoba méltó emléket állít a kivételes szakembernek, Hári Mária professzor asszonynak, aki hosszú évtizedeken keresztül szolgálta az oktatást, kutatást és fejlesztést az intézményben. Egy rendkívüli személyiség volt, aki elkötelezett hozzáállásával és szakmai tudásával példaként szolgál és szolgált nemcsak a hallgatóknak, de az egész intézmény számára. Az emlékszoba berendezése és a kiállított tárgyak mind hűségesen tükrözik Hári Mária életét és munkásságát. Fotók, dokumentumok, és emléktárgyak segítenek megőrizni emlékét és felidézni szellemét.

Galéria

6kép

A ceremónián Dr. Tenk Miklósné Dr. Zsebe Andrea, a Pető András Kar dékánja köszöntötte a megjelenteket:

Tisztelt Hölgyeim és Uraim!

A Hári Mária Emlékszobát elődeink alapították, mindössze 3 évvel a doktornő halálát követően, 2004-ben. A Konduktív Pedagógiai Tanszék akkori vezetője, Horváth Dezsőné dr és a Könyvtárunk akkori vezetője Balogh Margit együttesen alakították ki az intézmény akkori vezetőinek támogatásával itt, a Könyvtár területén a Hári gyűjteményből álló tárlatot. Fontosnak tartották, hogy tárgyai, jegyzetei, írásai nemcsak megőrzésre, hanem megtekinthetővé is váljanak.

Az azóta eltel közel 20 év alatt az Emlékszobában mintha megállt volna az idő. Az elhelyezett tárgyak, iratok, képek és tárgyak magukra maradva álltak a tárlókban és a napsütés, valamint a beázások megtették kellő károsító hatásukat. Lépnünk kellett. Hári Mária doktornő születésének 100. jubileumi éve kellő erőt és lendületet adott számunkra, hogy az emlékszobát saját forrásból megújítsuk. Hosszas tervezés után ezzel az átalakítással mind a beázást, mind az épületszerkezeti problémákat sikerült megszüntetni, a napsütés elleni védekezést és a fűtés problémát megoldani, amely munkák lebonyolításában köszönet illeti műszaki területünk vezetőjét Gönczöl Zoltán főmérnök urat.

Ezután megkezdődhetett az emlékszoba szakmai újjászületése Dr. Földesi Renáta intézetigazgató irányításával. Az intézetigazgató asszony igyekezett úgy kialakítani ezt a helyiséget, hogy ide belépve úgy érezhessük magunkat mintha Hári doktornő irodájába lépnénk be. Láthatjuk itt íróasztalát, azon jegyzeteit, körülötte a számára legfontosabb tárgyait. A tárlókba kitüntetései, tanulmányainak papírjai sorakoznak. A vitrinben pedig sok-sok nemzetközi találkozásán kapott ajándékok, emlékek. A tárgyak, könyvek és képek elrendezésében, a tárlók felújításában köszönjük Dr. Mascher Róbert intézetigazgató úr művészeti vezetését és közreműködését.

Hári Mária doktornő szinte éppen csak leérettségizett mikor megismerkedett Pető Andrással és szinte együtt kezdték el tervezni 1945-ben a későbbi Pető Intézetet. Orvosi diplomát szerzett és egész életé a Pető módszernek, a módszer nemzetközi megismertetésének, a mozgássérülteknek és a konduktorképzésnek szentelte. Intézményvezetőként számos előadást tartott itthon és külföldön, mellyel megalapozta a Pető módszer Magyar Örökség díját és a nemzetközi ismertségét. Intézményünk a Doktornő tiszteletére útjára indította a Hári Mária pályázatot és megalapítottuk az egyetemi Hári Mária jutalomdíjat. Könyvtárunk az ő nevét viseli.

Örömmel és tisztelettel tettünk eleget az emlékszoba megőrzéséhez szükséges átalakítási és felújítási feladatainknak, melynek fontosságát jól mutatja, hogy vezetőtársaim, intézetigazgatóink maguk végezték a tervezést és megvalósítást. Az emlékszoba itt a Hári Mária Kari Könyvtár és Forrásközponton belül áll továbbra is, méltó helyen, hiszen Hári doktornő számára a könyvek és az abból szerezhető tájékozottság mindenekelőtt való volt.

A felújított és megújított Hári Mária emlékszobát ezennel ünnepélyesen megnyitom és átadom az érdeklődő közönségnek.
Köszönöm megtisztelő figyelmüket!