Életének 59. évében elhunyt Csaba László, a Semmelweis Egyetem Informatikai Főigazgatóságának információbiztonsági felelőse, a Pető András Főiskola korábbi informatikai osztályvezetője, a Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinika egykori informatikai munkatársa. A Semmelweis Egyetem saját halottjának tekinti néhai munkatársát, aki elkötelezett munkájával közel négy évtizeden keresztül a háttérből segítette az intézmény mindennapi életét.

Csaba László információbiztonsági felelős, a Pető András Kar jogelődjének informatikai osztályvezetője, a Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinika egykori informatikusa, a Semmelweis Sport Klub sakkszakosztályának lelkes oktatója 2023. szeptember 29-én, pénteken tragikus hirtelenséggel egy autóbalesetben vesztette életét. Ezek a száraz, hideg szavak azonban nem fejezhetik ki ennek a váratlan, felfoghatatlan távozásnak a döbbenetét, hihetetlen mivoltát; Csaba Lacival ugyanis a petős és az egyetemi közösség egyik emblematikus alakját, alapkövét veszítettük el.

Csaba László első munkahelye a Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinika volt a modernkori informatika hajnalán, ahol több mint tíz évet dolgozott, informatikai háttértámogatást adva a klinikai munkatársaknak, később ugyanezt a feladatkört látta el a Budai Irgalmasrendi Kórházban. 2006-ban innen került a Pető András Főiskolára, ahol nem csak az informatikai osztály vezetését látta el, hanem egybeforrva az intézmény mindennapjaival a közösség egyik motorjává vált. Rendíthetetlen nyugalommal, megfontoltsággal, fanyar humorral és az elmaradhatatlan rooibos teával igyekezett úrrá lenni a mindennapi kihívásokon, közben oktatott és társasjáték szakkört szervezett a hallgatóknak. 2017-től a Pető András Főiskola beolvadása után Egyetemünk munkavállalójaként, hamar megtalálta helyét információbiztonsági felelősként. Feladatát nagy felelősségtudattal, körültekintően, precízen, de a partnerekkel mindig együttműködve, konstruktív hozzáállással látta el.

Laci valódi reneszánsz emberként nemcsak vallotta, hanem gyakorolta is az élethosszig tartó tanulás elvét. Minden nyáron, egy-egy újabb diploma megszerzése után feltettük neki a kérdést: most hova iratkoztál be, Laci? És Laci csibészes mosollyal és büszkeséggel mesélte el, hogy éppen melyik egyetemre vagy főiskolára esett a választása… Így lett belőle a non-profit gazdálkodás szakértője az Általános Vállalkozási Főiskolán, gazdasági informatikus a Zsigmond Király Főiskolán, elvégezte a vezetés és szervezés mesterszakot a Szent István Egyetemen, adatbiztonsági, majd compliance szakértő lett az ELTE-n, információbiztonsági szakember az Óbudai Egyetemen, minőségfejlesztési szakközgazdász a Pannon Egyetemen, gazdaságvédelmi szakközgazdász a Tomori Pál Főiskolán. Idén nyáron is volt válasza, boldogan mesélte, hogy a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem közgazdásztanár képzésére iratkozott be, mert nagyon szeretett volna közgazdaságtant oktatni…

És Laci oktatott is, hitt a közös játék, a közös élmények közösségformáló erejében. Tavaly első hívásra vállalta el a sakkszakosztály kezdő játékosainak tanítását az ősi sport alapjaira – mert persze sakkoktató is volt – lelkesen készülve az újabb évre. És mert természetesen gó-szakedző is volt, a Testnevelési Egyetem után szerette volna elindítani a Semmelweis Egyetem berkein belül is ezt a szakosztályt, megszállottan hitte, hogy a két stratégiai játék a játék élményén túl segíti a problémamegoldást, a világos gondolkodást a mindennapokban is.

Ég Veled Laci, már ott jársz, ahol kedvenc repülőid! Mert persze repülőgépműszerész is voltál.

Nem felejtünk.

 

A Semmelweis Egyetem Pető András Kar és az Informatikai Főigazgatóság vezetői és munkatársai