Az olimpia, a versenysport, az egyetemi sport, az utánpótlás-nevelés és a sportorvoslás témaköreit is vizsgálta a több napos XVI. Országos Sporttudományi Kongresszus a Nyíregyházi Egyetemen.

A Nyíregyházi Egyetemen zajló tudományos rendezvényen az érdeklődők sportszakmai és sporttudományi előadások keretein belül ismerkedhetnek meg a hazai sporttudományos kutatások legfrissebb eredményeivel. A szerdai hét plenáris előadáson túl három szekcióban – társadalom- és természettudomány, illetve e-poszter – további 151 előadás és úgynevezett rövid szóbeli prezentációt tartottak meg a különböző hazai kutatóhelyek képviseletében az előadók.

A Semmelweis Egyetem Pető András Karát Sáringerné dr. habil Szilárd Zsuzsanna képviselte „Az év legegészségesebb évfolyama verseny” c. innovatív és szemléletformáló program bemutatásával. Sebestyén Kata, a kar oktatója az „Egyetemi hallgatók és a fogyatékossággal élő emberek iránti attitűdjének vizsgálata” c. előadását mutatta be a Sportpszichológia – Versenysport – Egészségtudomány szekcióban.

Nagy érdeklődés övezte Dr. Túri Ibolya előadását is, aki a parasportok well-being hatását mutatta be a konduktív nevelésben részesülő, központi idegrendszeri sérüléssel élő fiatalok körében.

A kongresszuson terítékre kerültek a sporttudomány témakörei, a természettudományos kutatási eredményektől a társadalomtudományi vizsgálatok, elemzések bemutatásáig. A főbb témakörök az olimpia, a versenysport, az egyetemi sport, az utánpótlás-nevelés, a sportorvoslás, a prevenció, a rehabilitáció, a sportpszichológia, a sport-innováció, a sportgazdaság és sportturizmus, a sportélettan- és pedagógia voltak.

A rendezvényen az Európai Unió által támogatott, az európai sportszakma munkaerőpiaci helyzetét elemző és annak eredményeit bemutató ESSA-SPORT-projeket záró workshopját is megtartották. Külön érdekessége az első nap eseményeinek, hogy kifejezetten az extrémsportokkal foglalkozó speciális sportszakmai és sporttudományi szekciókat is tartottak.

Vona Zsófia