Három magyarországi felsőoktatási intézmény vezetője írta alá ünnepélyes keretek között azokat a szerződéseket, melyek eredményeképpen mentálhigiénés, konduktorsegítő és információbiztonsági szakmérnök képzéssel bővül a Vajdasági Magyar Képző-, Kutató- és Kulturális Központ által nyújtott képzési portfólió.

Feketéné dr. Szabó Éva PAK dékánhelyettes az ünnepélyes aláíráson büszkeségét fejezte ki, hogy a Semmelweis Egyetem Pető András Karának (PAK) képviseletében részesei lehetnek a most megkötött többoldalú együttműködésnek Szabadkán.

Mint elmondta, örömmel tölti el, hogy az utóbbi négy évtizedben a világot bejárt konduktív nevelés ma már a Vajdaságban is elérhető: „Mi ezt az együttműködést még Pető András Főiskolaként álmodtuk meg, de a Semmelweis Egyetemmel való integráció kapcsán az egyetem elkötelezetten támogatott minket abban, hogy ezt az együttműködést aláírhatjuk.” A dékánhelyettes hozzátette, hogy a 2019/20-as tanévben indítandó konduktorsegítő szakirányú továbbképzésünkre olyan, a Vajdaságban végzett és dolgozó pedagógusokat várnak, akik az eddigi oktatási és nevelési tapasztalataik mellett konduktori irányítás mellett nyitottak arra, hogy központi idegrendszeri sérült gyerekek ellátását, fejlesztését is magukra vállalják.

Nem titkolt cél, hogy az együttműködést a kar tovább bővítse és a jövőben akkreditált konduktorképzést indítson, hiszen az a Vajdaságban már több éve folyó konduktív szűrő- és fejlesztőmunka fenntarthatóságát segítené – tette hozzá végül.

A Károli Gáspár Református Egyetem Bölcsészet- és Társadalomtudományi Karát az aláíráson Dr. habil Sepsi Enikő dékán képviselte, aki örömét fejezte ki, hogy a határon túli területeken immár Szabadkán is elérhetővé válik az egyetem mentálhigiénés szakemberképzése. Prof. Dr. Rajnai Zoltán Óbudai Egyetem dékánja pedig hozzátette, hogy a vajdasági információbiztonsági szakmérnök-képzés létrejötte a mechatronikai mérnök mesterképzés mellett egy újabb fontos állomás az egyetem életében.

Az együttműködés a vajdasági Szabadkán a Szekeres László Alapítvány támogatásával jött létre.

Vona Zsófia
Fotó: Németh Ernő – vajma.info