„Nőnek lenni, anyának és nevelőnek lenni jó, és felelősség. A nevelés mindig a jövő építése, aminek sikere jelentősen függ attól, mi nők hogyan vagyunk képesek a legkisebb közösséget a családot összefogni, hogyan és milyen értékrendet képviselünk, és adunk át gyermekeinknek.” – vallotta Vadász Zsuzsanna konduktor a IV. Hungarikum Akadémia „Női értékek – értékteremtő nők” című konferencián.

A Hungarikum Szövetség Hungarikum Akadémia elnevezésű rendezvényein mutatja be a hungarikumok alkotó tagjait, vagy más kiemelkedő országmárkák erősítő értékeit. Segíti, összefoglalja a Hungarikum Piramissal, Magyar Értéktárral kapcsolatos tudást. A IV. Hungarikum Akadémia „Női értékek-értékteremtő nők” című konferenciáján a család, a tudomány, a gazdaság, a kultúra, a művészet, a sport és a közélet kiemelkedő világraszóló magyar női értékteremtői tartottak előadásokat.

Vadász Zsuzsanna konduktor, művészetterapeuta évtizedek óta foglalkozik a Pető-módszer alkalmazásával. Bevallása szerint a művészet kaput nyithat a társadalmi integrációhoz is:

„Hivatásomban elért legnagyobb eredményemnek tartom a rajz szakkör sikeres működését, és a saját koncepcióm szerint nyaranként működő integrált művészeti tábort. Itt együtt alkotnak sajátos nevelésű igényű és egészséges gyerekek. Elfogadva és erősítve egymást, túllépve a fogyatékosságon, megtapasztalva, az értékes része vagyok a csoportnak a megalkotott mesének, a közös játéknak, az egésznek érzését. 5 nap alatt mindenki megrajzolja a saját mesekönyvét, aminek hazavitelével újraélhetővé, elővehetővé válik a táborban átélt élmény. Mindezek mellett a gyerekek megtanulják a társadalmi beilleszkedés szabályait, amit szerintem nem lehet elég korán kezdeni. Többször tapasztaltam táborban, hogy a mozgássérült gyermek segített az egészségesnek például gyöngyöt válogatni, amire a másiknak szüksége volt a fűzéshez.”

A művészetterápiával foglalkozó Konduktor kiemelkedő munkájának eredményeként mutathatta be a Pető-módszer gyakorlati megvalósulását. A konferencián többek között Novák Katalin államtitkár, Botos Katalin közgazdász, Bán Teodóra ügyvezető igazgató, Fenyő Márta fizikus, Szulák Andrea, EMeRTon-díjas előadóművész is előadást tartott.

Vadász Zsuzsanna konferencián tartott beszéde teljes terjedelemben itt érhető el.