Kedves Látogató!

Köszöntöm a Semmelweis Egyetem honlapján, amely a maga több mint 250 éves múltjával Magyarország legrégebbi, ma is működő orvosképző intézménye.

Egyetemünk az orvos- és egészségtudományok nemzetközi szinten is vezető felsőoktatási intézménye, tevékenységünk az oktatás, kutatás-innováció és gyógyítás hármas egységére épül.

Küldetésünk, hogy világszínvonalú ellátást biztosítsunk azoknak, akik a kezünkbe helyezik egészségüket, világszínvonalú oktatással a legjobb szakembereket képezzük és a Semmelweis Egyetemet ezzel olyan pozíciókba juttassuk a felsőoktatási világrangsorokban, amire Magyarországon még nem volt példa.

A Times Higher Education (THE) 2024-es listáján a világ 300 legjobb intézménye közé kerültünk, nemcsak az ország, de a régió egyetemei között is a legelőkelőbb pozícióban vagyunk. Stratégiai célunk bejutni a TOP 100-ba, valamint Európa 5 legjobb gyógyító szakegyeteme közé. Ezt szolgálja a 2021 augusztusában megtörtént, az ország számos egyetemét érintő felsőoktatási modellváltás is, amely több lehetőséget, nagyobb mozgásteret és dinamizmust biztosít a fejlődéshez.

A képzés három nyelven folyik: angol és német nyelvi programjaink több évtizedes múltra tekintenek vissza. Mára a Semmelweis Egyetem a világ legnemzetközibb egyetemei közé tartozik. Intézményünk hallgatói életének sokszínűségét jól érzékelteti, hogy a hallgatók száma csaknem eléri a 16 ezer főt és ez a szám folyamatosan növekszik. Harmaduk a világ 5 kontinenséről érkezik hozzánk azzal a céllal, hogy nálunk folytassa tanulmányait. A gyakorlatorientált és kiemelkedő színvonalú oktatás mellett pezsgő hallgatói élet is várja azokat, akik a Semmelweis Egyetemet választják: számos szabadidős tevékenység, kulturális program áll a diákok rendelkezésére. Nagy hangsúlyt helyezünk mind a hallgatói mind pedig a dolgozói sportéletre is, mert a rendszeres mozgásnak fontos szerepe van az egészség megőrzésében. Hiszem és vallom, hogy a sport megtanít a csapatmunkára és a kitartásra. Mindkettő kulcsfontosságú a mi hivatásunkban!

Kiterjedt és egyre bővülő nemzetközi kapcsolatokat ápolunk a világ élvonalába tartozó felsőoktatási intézményekkel, kutatócsoportokkal, részesei vagyunk számos nemzetközi kutatási hálózatnak, ipari partnerségi megállapodásnak. Hiszen tudjuk, hogy a tudásátadás és a tudományos fejlődés egyik fő mozgatórugóját a nemzetközi együttműködések jelentik.

Tisztelt Olvasó!

Én magam csaknem 40 éve vagyok a Semmelweis Egyetem polgára: az egyetem kapuját 1984-ben léptem át először hallgatóként, pályámat pedig több mint három évtizede kezdtem a Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinikán, ahol azóta is dolgozom – 2012 óta igazgatóként. Gyakorló orvosként, szívgyógyászként azt vallom: a gyógyítás a legszebb hivatások egyike. Orvossá válásomban meghatározóak voltak a családi gyökerek, belgyógyász nagyapámtól kapott mondat a mai napig meghatározza a mindennapi gyógyító tevékenységemet, és az egyetemünkre jellemző szellemiséget egyaránt:

Ha beteghez készülsz fiam, akkor tedd magad kényelembe, készülj rá teljesen, és fordulj felé minden figyelmeddel.

Büszke vagyok rá, hogy 2018 óta rektorként vezethetem a Semmelweis Egyetemet, amelynek polgárai – ahogy a múltban, úgy a jelenben is – mindig helytállnak a történelmi sorsfordulókon. Legyen szó a modernkori történelem legnagyobb járványáról, vagy háborúról, egyetemünk közössége elsők között vállal oroszlánrészt a feladatokban, a nagy elődök példáját követve.

A Semmelweis Egyetem küldetése minden körülmények között az emberek egészségi állapotának fejlesztése, ahogy mottónk is fogalmaz: „az egészség védelme és szolgálata”. Ezt a cél szolgálja mindhárom tevékenységünk, és erre hívjuk meg jelenlegi és jövőbeli hallgatóinkat, együttműködő partnereinket, munkatársainkat!

Budapest, 2024.

Dr. Merkely Béla
rektor