A Semmelweis Egyetem oktatási és kutatási tevékenysége mellett Magyarország egyik legnagyobb gyógyító intézménye is: a klinikák és az egészségügyi ellátást is végző intézetek több mint két és fél millió esetet  látnak el évente. A csaknem negyven, az ellátás jóformán teljes spektrumát lefedő szervezeti egység négy fő klinikai tömbben (Belső Klinikai Tömb, Külső Klinikai Tömb, Városmajori Klinikai Tömb, Szent Rókus Klinikai Tömb) helyezkedik el. 

Kapcsolódó oldalak

Az ország egyik legnagyobb betegellátó intézménye

A Semmelweis Egyetem mintegy 6,4%-át gyógyítja a hazai járó- és fekvőbetegeknek. A Közép-magyarországi régió eseteinek 17%-át látja el. 2022-ben 93,7 ezer fekvőbeteg több mint 166 ezer esetét és 447 ezer járóbeteg 2,7 millió esetét látta el az egyetem. Jelenleg 1944 aktív és 354 krónikus fekvőbetegágy van.

A Semmelweis Egyetem betegellátó tevékenységét a legmagasabb progresszivitási szintnek megfelelően végzi, számos területen úgynevezett csúcsellátó, vagyis ide kerülnek a legsúlyosabb állapotú betegek. A megfelelő diagnózis felállítását számos világszínvonalú műszer segíti, több szakterületen (például egyes szervtranszplantációk esetében) bizonyos beavatkozások csak itt érhetőek el. 

Az egyetemen a betegellátás elválaszthatatlan részét képezi az orvos- és egészségtudományi képzésnek, melynek hazai és nemzetközi elismertsége is magas.

A gyógyító munkát végző egységek közvetlenül a Klinikai Központ irányítása alá tartoznak.

Betegellátó egységeink