Itt végzett a legtöbb…

Magyarországon eddig a legtöbb orvos, fogorvos, gyógyszerész és szülésznő a Semmelweis Egyetemen végzett. Az intézmény fennállása óta több mint százezer oklevelet adott ki, 2008 és 2023 között összesen  31 425 darabot. Az országos Diplomás Pályakövetési Rendszer adatai szerint a képzés befejezése után az egyetem hallgatóinak közel 90 százaléka azonnal vagy legkésőbb 3 hónapon belül talált munkát. 

Magyarország legnagyobb orvosképző intézménye

A Semmelweis Egyetem Általános Orvostudományi Kara és Fogorvostudományi Kara Magyarország legnagyobb orvosképző és fogorvosképző fakultása. A két karon együttesen több mint hatezer hallgató tanul. A diákok több mint 50 százaléka külföldről érkezett a Semmelweis Egyetemre.

A világ legnemzetközibb egyetemeinek egyike

A Semmelweis Egyetem a világ legnemzetközibb egyetemei között van. A mintegy 16 ezer hallgató harmada külföldi, akik öt kontinens 115 országából érkeztek. Az egyetem karai összesen több mint 200 külföldi – európai, ázsiai és amerikai – felsőoktatási intézménnyel tartanak fenn különböző együttműködési területekre kiterjedő kapcsolatot.

a legnépszerűbb

A legnépszerűbb orvos- és egészségtudományi képzőhely

Magyarországon az orvosi és egészségtudományi képzésre jelentkező hallgatók közül legtöbben a Semmelweis Egyetemet választják. A felvételi ponthatár hosszú évek óta jelentősen meghaladja a szakterület többi hazai képzőhelyének pontszámát.
A magyar nyelvű képzésben 2-4-szeres az első helyen jelentkezők száma, az idegen nyelvű képzésre jelentkezőknél az Általános Orvostudományi Karra közel ötszörös, a Fogorvostudományi Karra háromszoros, egyes képzéseknél hatszoros a túljelentkezés. 

A legismertebb magyar orvos

A Semmelweis Egyetem névadója, Semmelweis Ignác Fülöp a világ egyik legismertebb magyar orvosa. Az általa bevezetett klórvizes kézmosással drámaian lecsökkent a gyermekágyi láz okozta halálozás – ezért is nevezik az „anyák megmentőjének”. Nemcsak azzal vívott ki azonban elismerést, hogy korabeli kollégái ellenállása ellenére ragaszkodott korszakalkotó higiénés felismeréséhez. A kísérleti kóroktan megalapításának egyik úttörője volt, nevéhez fűződik az első hazánkban végzett petefészek-műtét, valamint a második császármetszés is. Semmelweis Ignácnak az Egyesült Államokban szobra áll a chicagói nemzetközi sebészeti múzeumban, ahol övé a 12 tekintélyes orvost ábrázoló emlékmű egyike. A kézmosás fontosságáról szóló tanai a koronavírus-járvány idején ismét előtérbe kerültek – nem csoda, hogy a Google internetes kereső nyitólapja 2020 márciusában egy napig egy Doodle videóval tisztelgett személye és öröksége előtt.

a legtöbb akadémikus

A legtöbb akadémikus a szakterületen

Az orvosi és orvosbiológiai szakterületen a hazai egyetemek közül a Semmelweisen van a legtöbb akadémikus.

a legrégebbi orvosképző intézmény

A legrégebbi folyamatosan működő orvosképző intézmény

A Semmelweis Egyetem Magyarország legrégebbi, alapítása óta folyamatosan működő orvosképző intézménye. Az egyetem története több mint 250 éve, 1769. november 7-én kezdődött, amikor Mária Terézia orvosi karral egészítette ki a Nagyszombati Egyetemet. Az oktatás 1770-ben indult meg öt tanszékkel.

Az első magyar orvosnők

A legelső magyar orvosnő, Hugonnai Vilma ezen az egyetemen védte meg a Zürichben szerzett diplomáját, hogy hivatását Magyarországon is gyakorolni tudja. Az orvosi szigorlatokat (mindhármat) 1897-ben tette le, avatása 1897. április 30-án történt. Szintén a Semmelweis Egyetemen avatták fel 1900. november 3-án Steinberger Saroltát, aki a legelső, magyar egyetemen végzett orvosnő volt. 1906-ban a budapesti egyetemen szerzett gyógyszerészdoktori címet Légrády Erzsébet első magyar nőként.

úttörők

Az első hazai altatásos műtét

1847. február 8-án, mindössze néhány hónappal a bostoni Massachusetts Hospital-beli első kísérlet után Balassa János a pesti egyetemen nagy nyilvánosság előtt négy egészséges önkéntes jelentkezőn sikeresen próbálta ki az éternarkózist, amit ebben az időben még kénégény-bódításnak neveztek. A legelső magyarországi altatásos műtétet egy nappal később Schöpf-Merei Ágost végezte el egy négyéves kisfiún, majd Balassa február 11-ig már több műtétet is végzett altatásban.

védőoltások meghonosítása

Az első himlőoltás – úttörő szerep az oltási rendszer kialakításában

A Semmelweis Egyetem jogelődjének több professzora is komoly szerepet játszott a hazai oltási rendszer kialakításában, számos oltást itt vezettek be legelőször. Bene Ferenc végzett először Magyarországon himlőoltást 1801-ben, majd annak elterjesztésében is főszerepet játszott. Ifj. Bókay János a szérumgyógykezelés meghonosításával nagyban hozzájárult a diftéria okozta gyermekhalandóság visszaszorításához. Hőgyes Endre leginkább a veszettség elleni Pasteur-féle védőoltás magyarországi bevezetéséről és az oltóanyag továbbfejlesztéséről ismert. Korányi Sándor korának legendás hírű belgyógyásza volt,  az 1920-as években ő kezdeményezte a BCG-oltásokat Magyarországon. 

A nemzetközi rangsorok egyik legsikeresebb magyar szereplője

A Times Higher Education (THE) legfrissebb, 2024-es világranglistáján (THE World University Ranking) a Semmelweis Egyetem bekerült a világ 300 legjobbja közé. Az intézmény a kelet-közép európai egyetemek között is a legelőkelőbb pozícióban található, a régió vezető egyeteme. A Quacquarelli Symonds (QS) 2022-es szakterületi rangsorában az élet- és orvostudományok területen a Semmelweis Egyetem a 262. helyen végzett, szintén a legjobb eredményt elérve hazai szinten. A gyógyszerészeti és az orvostudományi képzés terén a 201-250. helyre sorolták az intézményt, míg az anatómiai és élettan rangsorban a 101-140. helyet foglalja el. A ShanghaiRankings 2023-as szakterületi listája szerint fogorvostudomány terén a világ 300 legjobb felsőoktatási intézménye közé tartozik az egyetem, míg klinikai orvostudomány és orvostechnológia területén a top 400-ban szerepel.

Kardiovaszkuláris területen a legjobbak között

Az amerikai „US News Best Global Universities” 2023-es világrangsorában "Kardiológia és kardiovaszkuláris rendszer" terén a Semmelweis Egyetem a világ 43. legjobb felsőoktatási intézménye. Összesen 9 orvos- és egészégtudományi szakma tekintetében került fel a listára, a legtöbb területen hazai szinten az első helyen áll.

Az ország egyik legnagyobb egészségügyi intézménye

A Semmelweis Egyetem az ország egyik legnagyobb egészségügyi intézménye. Betegellátással foglalkozó intézetei és klinikái több klinikai tömbben és közel 40 különálló egységben fogadják a havonta nagyságrendileg 200 ezer járóbeteg és csaknem 12 ezer fekvőbeteg esetet. A 2023-as évben a Semmelweis Egyetem 96,7 ezer fekvőbeteg több mint 170 ezer esetét és 425,5 ezer járóbeteg 2,66 millió esetét látta el.

a legkorszerűbb

Az ország legkorszerűbb PET-CT-készüléke

Magyarország legkorszerűbb PET-CT készülékét 2017 elején adták át, mellyel közép-magyarországi, társadalombiztosítás által finanszírozott PET-CT ellátó hely lett a Semmelweis Egyetem. A PET-CT készülék magas érzékenységének és nagy axiális látómezejének köszönhetően az alkalmazható radiofarmakon-dózis, illetve a páciensek sugárterhelése alacsonyabb, valamint a PET vizsgálati idő rövidebb, ami csökkenti a felvétel közbeni elmozdulás esélyét, és növeli a beteg komfortérzetét.

A legmodernebb szív-CT készülékek

A Semmelweis Egyetem Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinikáján 2011-ben regionális szinten elsőként adtak át a szív-CT-k legújabb generációját képviselő 256-szeletes CT-t, 2018-ban pedig a világon is az elsők között kapott a klinika olyan CT készüléket, amely egyetlen szívdobbanásnyi idő alatt készít teljes körű felvételt a koszorúerekről és a szívről. A sok szeletnek köszönhetően mind a két eszközzel kitűnő képminőség érhető el alacsony sugárdózis mellett.

egyedülálló

Regionális szinten egyedülálló hibrid műtő

Közép-Európában is egyedülálló, kombinált képalkotó és operációs helyiség, úgynevezett hibrid műtő működik a Semmelweis Egyetem Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinikáján. A hibrid műtőben a beteg mozgatása és szállítása nélkül, egyazon időben, egyazon berendezésen bármilyen kardiovaszkuláris sebészeti és/vagy katéteres eljárás elvégezhető.

a legjelentősebb

Kiemelkedő publikációs tevékenység

A hazai felsőoktatási intézmények közül szakterületén a Semmelweis Egyetem tudományos publikációs tevékenysége a legjelentősebb. A nemzetközi adatbázisokban jegyzett tudományos közlemények száma évente több mint ezerötszáz. Ezek tudományos közvéleményre gyakorolt hatása, ami a hivatkozások számával mérhető, a Web Of Science Core Collection adatbázisban öt éves publikációs időszakra vonatkozóan átlagban évente 17 000. A minőségi közlemények aránya a legmagasabb az összes hazai egyetem közül. A magas presztízsű – vagyis tématerületén a világ legjobb 10 százalékába tartozó folyóiratokban megjelent – közlemények aránya 2021-ben 28 százalék volt.

Egyedülálló humán agyszövet bank

Az egyetem Anatómiai, Szövet- és Fejlődéstani Intézetében nemzetközi szinten is egyedülálló Humán Agyszövet Bank és Laboratórium működik, melyet dr. Palkovits Miklós professor emeritus hozott létre. A szövetbank országos szinten biztosítja a szükséges mintákat a Nemzeti Agykutatási Program keretében zajló kutatásokhoz. A Humán Agyminta Bank a Palkovits-féle micropunch technikának köszönhetően egyedülálló módon egy agyon belül 274 különböző területről és/vagy nucleusból tud egyedülálló minőségben natív, mikrodisszekciós mintát nyújtani.

Az ország legrégibb és legnagyobb Gyógyszerésztudományi Kara

A Semmelweis Egyetem Gyógyszerésztudományi Kara ezen a képzési területen az ország legrégebben, 1955-ben önállóvá vált kara. Itt a legnagyobb a hallgatói létszám, a felvett hallgatók átlagpontszáma, a túljelentkezés mértéke és az első helyen jelentkezők száma.

Első német nyelvű gyógyszerészképzés

2011-ben elsőként indult, és Magyarországon azóta is egyedül a Semmelweis Egyetemen érhető el német nyelvű gyógyszerészképzés. A végzett hallgatók az oklevelükkel együtt foglalkozásdoktori címet vehetnek át, amely Németországban és Ausztriában is kuriózumnak számít.

A legtöbb tudományos fokozattal rendelkező oktató a fogorvostudomány területén

A Fogorvostudományi Kar a tudományos fokozattal rendelkező oktató/hallgató arány tekintetében országosan élen jár a maga szakterületén.

A legelső magyar nyelvű egyetemi tankönyv

Rácz Sámuel, az egyetem jogelődjének rektori tisztségét is betöltő orvosprofesszora 1789-ben kiadta a legelső magyar nyelvű élettan könyvet „A physiologiának rövid sommája” címmel, amely egyben a legelső magyar nyelvű egyetemi tankönyvnek is tekinthető. Munkáját elsősorban a sebészmesteri tanfolyam hallgatóinak szánta, akik nem tudtak latinul.

Az ország egyik legnagyobb COVID-ellátója

Az egyetem a koronavírus hazai megjelenésekor hamar a fertőzés elleni harc élére állt. Az első hullámban a védekezésben jelentős szerepet vállalva a végzős hallgatók 97%-a végzett önkéntes munkát. A betegellátás terén az egyetem az ország egyik legnagyobb egészségügyi intézményeként kijelölt COVID-19 ellátóhellyé vált. Egy év alatt mintegy 2400 COVID-dal érintett fekvőbeteget és 20 ezer járóbeteget kezeltek az egyetem klinikáin. 2020. májusában világszinten is egyedülálló módon a Semmelweis Egyetem vezetésével, a négy magyar orvosegyetem részvételével, a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) együttműködésével, valamint az Innovációs és Technológiai Minisztérium támogatásával a H-UNCOVER néven országos, reprezentatív szűrővizsgálat indult. Az elsők között szerepet vállalva a Semmelweis Egyetem hazánk egyik legnagyobb COVID-19 elleni oltóközpont szerepét betöltve, több mint félmillió oltást tud maga mögött. 

A legnagyobb egészségtudományi képzőhely

Az Egészségtudományi Karon tanul a legtöbb hallgató az ország összes hasonló kara közül. Az ápolás és betegellátás alapszakra felvett külföldi hallgatók száma az összes egészségtudományi képzést biztosító intézmény közül a legmagasabb.

Az első egészségügyi szakdolgozókat képző felsőoktatási intézmény

Az Egészségtudományi Kar volt a legelső egészségügyi szakdolgozókat felsőfokon képző felsőoktatási intézmény Magyarországon.

A legtöbb végzett egészségügyi szakdolgozó

Az Egészségtudományi Karon szakképesítést szerzők évi száma kiemelkedően a legmagasabb az ország egészségtudományi képzéssel foglalkozó felsőoktatási intézményei között.

Az ország első egészségügyi menedzser képzése

1993-ban a Semmelweis Egyetem egészségügyi menedzserképző projektet indított el, majd 1995-ben a magyar egyetemek közül elsőként alapított az ágazatban vezetőképző intézetet Egészségügyi Menedzserképző Központ néven. Három kísérleti évfolyam után 1996 szeptemberében 17 hallgatóval indult az első egészségügyi vezetőknek szóló szakirányú továbbképzés, amely mára 120 kredites mesterképzésként működik.

Az első egészségügyi közszolgálati egyetemi kar

A Semmelweis Egyetem szenátusa 2008-ban hozta létre az Egészségügyi Közszolgálati Kart, amely 2010-ben kezdte meg működését az ország első kifejezetten az orvos- és egészségtudományok, valamint a legtágabb értelemben vett társadalom-, és bölcsészettudományok határterületén működő karaként.

Magyarország legnépszerűbb egészségügyi ügyvitelszervező képzése

A 2006-ban indult egészségügyi szervező alapképzési szak (BSc) sikerét jelzi, hogy a hazai, hasonló képzést folytató intézetek közül a Semmelweis Egyetem képzését választják a legtöbben. A program előzményét jelentő egészségügyi informatikus menedzser egyetemi képzést a Semmelweis Egyetem alapította és indította el Magyarországon.

hungaricum

Egyedülálló konduktorképzés

Magyarországon kizárólag a Pető András Karon folyik konduktorképzés, illetve egyedül a kar gyakorlóterületein érhető el a konduktív nevelés csecsemőtől felnőtt korig egy helyen. A Pető-módszer a Hungaricum Klub minősítésében 2006-ban elnyerte az első szellemi hungaricum címet, eredetisége és egyedisége miatt pedig 2013-ban Magyar Örökség Díjat és a Prima Primissima gálán Prima díjat kapott.

Elsőként a lelki egészségvédelem és a családok szolgálatában

Az Egészségügyi Közszolgálati Kar Mentálhigiéné Intézete az első és egyetlen magyarországi egyetemi szervezeti egység, mely a lelki egészségmegőrzés és megelőzés érdekében alakult. 1987-ben indult el a mentálhigiénés szakosító, majd később szakirányú továbbképzés. 2002 óta működik a lelkigondozó képzés, amely akkreditált szakirányú továbbképzési lehetőséget nyújt hitéleti végzettségűek számára. 2015-ben a kar elsőként indította el a mentálhigiénés családtudományi és családterápiás mesterképzést is.

Betegellátás a legmagasabb progresszivitási szinten

A Semmelweis Egyetem betegellátó tevékenységét a legmagasabb progresszivitási szintnek megfelelően végzi. A klinikák a progresszív betegellátás csúcsán helyezkednek el, a legtöbb szakmai területen országos ellátási kötelezettséggel rendelkeznek, így a legsúlyosabb állapotú, komplex kezelést igénylő betegek gyógyításában vezető szerepet játszanak.
A megfelelő diagnózis felállítását számos világszínvonalú műszer segíti, több szakterületen (például egyes szervtranszplantációk esetében) bizonyos beavatkozások csak itt érhetőek el. 

a legelső műtétek

Számos beavatkozást itt végeztek először Magyarországon

Számos hazánkban legelőször végzett beavatkozás helyszíne a Semmelweis Egyetem: itt történt például az első tartós túlélést biztosító vesetranszplantáció (1973), az első májátültetés (1995) és szívtranszplantáció (1992), itt ültették be az első hazai végleges műszívet (2012) és végezték az első hazai katéteres szívbillentyűműtétet (2015), az első kulcslyuksebészeti eljárást gyermekeknél nyelőcső-elzáródásban (2016), az első rekeszizompacemaker-beültetést (2018). A Semmelweis Egyetem és az Országos Onkológiai Intézet együttműködésében történt meg az első hazai tüdőtranszplantáció felnőtteknél (2015), majd 2018-ban elvégezték az első gyermek tüdőátültetést is.

Az első uroonkológiai osztály Magyarországon

Az országban elsőként a Semmelweis Egyetem Urológiai Klinikáján jött létre uroonkológiai osztály, mely 2008 óta Uroonkológiai Centrumként működik.

Első fekvőbetegrészleg a ritka betegségben szenvedőknek

A Semmelweis Egyetemen jött létre az első ritka betegségekkel foglalkozó fekvőbetegosztálya 2017 augusztusában. A Genomikai Medicina és Ritka Betegségek Intézetéhez tartozó részleg az ország egész területéről fogad betegeket.

Innen indult az eddigi legnagyobb karriert befutó magyar gyógyszer

Az egyetem gyógyszerkutatóinak nevéhez fűződik az eddigi legfényesebb karriert befutó magyar gyógyszer, a selegilin. A világ legtöbb országában forgalomban van, elsősorban Parkinson-kórban szenvedő betegeknél használják, kifejlesztése az egyetem két professor emeritusa részvételével történt: Dr. Knoll József irányításával és Dr. Magyar Kálmán kulcsfontosságú közreműködésével.  

Első In Vivo Képalkotó Központ az országban

Az országban legelsőként a Semmelweis Egyetemen jött létre In Vivo Képalkotó Központ, mely lehetővé teszi a kutatók számára kisállatmodellek esetében a funkcionális képalkotást. A jelenlegi képalkotó technológiák lehetővé teszik a kutatók számára, hogy nagy időbeli és térbeli felbontással kövessék az élettani folyamatokat, valamint ezzel egy időben nagyon pontos morfológiai képet is kapjanak.