Október 25-én Prőhle Gergely, a Petőfi Irodalmi Múzeum főigazgatója és Illés Anna grafikusművész rendhagyó irodalomóra keretében adták át a Konduktív Iskoláért Alapítványnak azokat az alkotásokat, melyek a Petőfi Irodalmi Múzeum Szabó Magda kiállításán szerepeltek.

A két pasztellkép Illés Anna grafikusművész és Pálos Miklós festőművész munkái. Mindkettőt Szabó Magda ifjúsági regényei, a Sziget-kék és a Tündér Lala ihlette.

A képek a regények legfontosabb helyszíneit jelenítik meg. Az egymással békességben élő állatok lakta szigetet (Sziget-kék), ahol a gyógyító erejű sziget-kék csodaszérumot készítik és Írisz tündérkirálynő birodalmát, a Tündér Lala című regény tündérek lakta országát.

A képátadón Liptákné Papp Judit iskolánk igazgatója és az alapítvány nevében Köteles Linda  mondott köszönetet.

Ezután a 7.E osztályosok felolvasása következett. Farkas Blanka, Madaras Dorottya és Gubis Dániel részleteket olvastak fel a két regényből. A varázslatos helyszínek leírásait hallgattuk és a képeken mindezt láthattuk is. Irodalom és képzőművészet egymást erősítő találkozása volt ez a jó hangulatú együttlét.

Prőhle Gergely a kiállítás műhelytitkairól is mesélt, és Szabó Magda Bárány Boldizsár című művéhez való személyes kötődéseiről is. Örömmel fogadtuk  felvetését, mely szerint a PIM nyitott a Konduktív Gyakorló Iskolával való szorosabb együttműködésre.

Mivel ezen a napon a képzőművészeté és az irodalomé volt a főszerep, a gyerekek közül többen is elmondták, hogy szeretnek írni. Van, aki verseket ír, van, aki kalandos történeteket. Olyan is akad, aki most éppen egy vígjátékon dolgozik. És persze sokan festenek és rajzolnak is.

Reméljük, mindannyiunkban szép emlékek maradnak Szabó Magda, a művei ihlette műalkotások és a Petőfi Irodalmi Múzeum nagylelkű adományozása jóvoltából.

Köszönet Prőhle Gergelynek, a Petőfi Irodalmi Múzeum főigazgatójának!

Köszönet az alkotóknak, Illés Anna grafikusművésznek és Pálos Miklós festőművésznek!

Kucsák István

 

Galéria

12kép