Tegnap délután az idei félév utolsó továbbképző rendezvényét tartottuk Tűzoltó utcai részlegünk Tantermében, ahol a gyermekendokrinológia érdekességei álltak középpontban.

Az endokrinológia a hormonokkal kapcsolatos betegségekkel foglalkozik, a gyermekgyógyászat azon szakterülete, amely a belső elválasztású mirigyek betegségeit kezeli. Az ide tartozó zavarok az egész szervezetre komoly hatást gyakorolnak, és változatos tünetekben nyilvánulnak meg a kialakult problémák. A betegség felismerését még inkább nehezíti, hogy gyakran általános panaszokkal járnak ezek az elváltozások (fáradtság, elhízás, rossz közérzet). A hormonális rendszer eltérései az anyagcserét és számos egyéb szervrendszer működését is befolyásolják. A gyermekkori endokrinológiai betegségek számos vonatkozásban eltérnek a felnőttek betegségeitől, hiszen a kórfolyamatok egy növekvő és fejlődő szervezetet érintenek. Sokszor nehéz megkülönböztetni a tüneteket egy-egy életkori sajátosságtól (pl. koncentrációs zavarok, állandó fáradékonyság, zsíros-pattanásos bőr, fokozott verejtékezés), ám ha a szülő azt veszi észre, hogy gyermeke változáson ment keresztül, érdemes hormonvizsgálatot végeztetni. Amennyiben kiderül, hogy a panaszok hátterében hormonzavar áll, úgy mielőbbi kezelés szükséges a gyermek fizikai- és mentális egészsége érdekében. Az esetek többségében gyógyszeres kezeléssel és/vagy életmódterápiával kezelhető a fennálló állapot.

Tegnapi, hibrid formában (személyes jelenlét + Zoom) megtartott rendezvényünk előadói valamennyien klinikánk endokrinológiában járatos legkiválóbb szakemberei voltak, (Dr. Párkányi Rebeka, Dr. Sallai Ágnes, Dr. Liptovszky Janka, Magyar Emma, Dr. Bertalan Rita) akik előadásaikban arra törekedtek, hogy átfogó ismereteket adjanak át a jelenlévőknek a gyermekkorban előforduló endokrinológiai betegségekkel kapcsolatban. A rendezvény résztvevői hallhattak a 10 leggyakoribb szindróma egyikeként számon tartott Prader-Willi szindrómáról, és arról, a szakemberek által megalkotott Tájékoztató füzetről, ami az ilyen betegséggel küzdők gondozását segíti:  https://www.flipsnack.com/95FDB899E8C/prader_willi_szindr-ma_t-j-koztat-f-zet_2022.html
Érdekes kérdést válaszolt meg az az előadás mely a „Hányszor serdül egy gyerek” kérdéskört tárta fel. Lebilincselő előadásban kísérhettünk végig egy olyan esetet, mely a gyermekkori cukorbetegség szövődményei miatt kialakuló szembetegségekre hívta fel a figyelmet. Hasznos segítő jótanácsokat osztott meg a hallgatósággal szakpszichológusunk, aki a család segítő szerepére hívta fel a figyelmet a gyermekkori elhízással együtt élők esetén. Továbbgondolásra érdemes előadással zárult szakmai délutánunk, mely a mesterséges intelligencia (MI) orvosi térhódításáról számolt be az endokrinológiában, melynek lényege a sok új lehetőség, mely a betegség diagnosztikájában, kezelésében nyújthat hatékonyabb megoldásokat. Köszönjük előadóinkat a nagyszerű előadásokat!
 
„Ha kedd, akkor Tűzoltó utca…!” című továbbképző sorozatunkat folytatjuk, következő rendezvényünk időpontja: 2024. január 16., amikor a gyermekkori vérképzési zavarokról, azok felismeréséről, és a kezelésükben elért eredményekről hallhatunk majd, szeretettel várunk minden érdeklődőt!