BETEGTÁJÉKOZTATÓ-HÁZIREND

A Semmelweis Egyetem kiemelten fontos feladatának tartja a betegek és hozzátartozóik (a továbbiakban: Beteg) tájékoztatáshoz fűződő jogának teljeskörű gyakorlását, az orvos-beteg kapcsolatban az eredményes betegellátáshoz szükséges információ áramlásának biztosítását. A betegtájékoztatóval széleskörű ismereteket szeretnénk nyújtani a betegtájékoztatási gyakorlatról a betegek jogairól és kötelességeiről illetve a Házirendről.

A tájékoztató célja, hogy hasznos információkkal segítsük az Önt és gyermekét intézménybeli ellátását, csökkentsük az Önben és gyermekében rejlő esetleges bizonytalanságot és kiszolgáltatottság érzését. Az ellátáshoz szükséges tudnivalók rendelkezésre állása egyaránt fontos a beteg (hozzátartozó) és az intézmény munkatársai számára is, az ellátás így valósítható meg eredményesen, hatékonyan és biztonságosan.

AZ EGÉSZSÉGÜGYI INTÉZMÉNY/KLINIKA BELSŐ MŰKÖDÉSI RENDJÉRŐL

 1. Az egészségügyi intézmény megközelítése, az infrastruktúrához kötődő információk

1.1.      Az intézmény megközelíthetősége

Intézményünk címe: 1094 Budapest, Tűzoltó utca 7.-9., Főbejárat: Angyal utca 39.

Intézményünk levelezési címe: 1085 Budapest, Üllői út 26., 1428 Budapest, Pf. 2.

Intézményünk honlapja: semmelweis.hu/tuzoltoklinika

Intézményünk e-mail címe: titkarsag.gyer2@semmelweis-univ.hu

Intézményünk telefonszámai:

 • Központi telefon: +36-1-215-1380
 • Igazgatói titkárság: +36-1-218-6844

Intézményünk megközelítése:

 • Tömegközlekedéssel: M3-as Metro Corvin-negyed megálló, 4-6 villamos Corvin-negyed megálló
 • Gépkocsival: GPS koordináta, tömb megközelíthetősége: É47.48428, K19.07038

Parkolási lehetőségek:

A Klinika épülete előtt, környező utcákban csak fizető parkoló található. A Liliom Parkoló 1094 Budapest, Liliom utca 43-45. kedvezményes áron a Klinika betegei részére nyújt lehetőséget a parkolásra 

 

1.2.      Intézményen belüli tájékozódás

Intézményünk (fő)bejáratánál megtalálja az útbaigazító feliratokat, melyek alapján megtalálja a felkeresni kívánt részleget/osztályt.

Intézményünkben portaszolgálat működik, melyet megtalál az intézmény főbejáratánál, akiktől szintén tájékoztatást kaphatnak.

A Klinika főbejárata mozgáskorlátozottak részére akadálymentesített.

A mozgáskorlátozottak részére kialakított WC az 7. épület I. em Onkológia 1/B és a II. emelet Neurológia osztályokon található.

1.3.      Liftek használata

Intézményünkben több lift található. A 7. épületben két lifttel a Pulmonológiai, Neurológiai, Endokrinológiai, Onkológia 2/A, Hematológiai és Onkológia 1/B osztályok közelíthetőek meg. A 9. épületben 1 db lift található, amellyel a Sebészeti, Immunológiai-Nephrológiai, Intenzív osztály közelíthető meg. 

 1. Az egészségügyi intézménybe való felvétellel, illetve az ott történő ellátással kapcsolatos tudnivalók

2.1.      A felvétel menete

Intézményünkben történő megjelenéskor a betegfelvételi irodán/ablaknál a földszinten kell jelentkezni, ahol az okiratok ellenőrzése és a számítógépes nyilvántartásba vétele történik.

Járóbeteg-ellátás előzetes időpont egyeztetéssel vagy sürgősséggel történik. Az előjegyzés személyesen vagy telefonon történhet az adott ambulancián/szakrendelőben.

Felvételre az alábbi iratokkal kell jelentkezni:

 • beutaló,
 • személyazonosságot-hitelt érdemlően tanúsító igazolvány,
 • társadalombiztosítási kártya (TAJ kártya) vagy azt helyettesítő okmány,
 • lakcím igazoló kártya

A számítógépes rendszerben való rögzítés és személyes dokumentumok visszaadása után a felvételt intéző kolléga tájékoztatja a beteget, hogy az ambulancia, osztály hol található az épületben.

A fekvőbeteg-ellátás esetén az osztály nővérpultjánál kell jelentkezni és az osztályon szolgálatot teljesítő ápoló bekíséri Önt és gyermekét a kórterembe. A kórtermekben ápoló, osztályos orvos és osztályvezető orvos végzi az ellátást.

Kérjük a felvétel előtt gondolja át az alábbiakat:

 • korábbi betegségek, műtéti beavatkozások
 • fertőző betegségek
 • kapott-e már valaha vérkészítményt, volt-e ezzel kapcsolatos szövődménye
 • rendszeresen szedett gyógyszerek neve, adagja
 • szed-e rendszeresen speciális gyógyszert, ezt elhozta-e magával (egyedi méltányosságú készítmények, inzulin)
 • allergia (gyógyszer, étel, pollen)
 • gyógyászati segédeszköz (szemüveg, hallókészülék, bot, mankó, saját kerekes szék, stb.)
 • diéta

Tájékoztatni szeretnénk, hogy bizonyos szempontok módosíthatják a felvételi sorrendet, illetve azt, hogy bizonyos esetekben a várakozási idő hosszú lehet. Pl. sürgősségi esetek, professzori vizit stb.

A klinikán történő benntartózkodás alatt a higiénés szabályok betartása mellett, saját ruházat (pizsama, hálóing, hálókabát, papucs) használható.

Kérjük, ha Betegnek speciális problémája van, jelezze!

2.2.      Behozandó személyes tárgyak, egészségügyi és személyes dokumentumok

Intézményünkbe történő felvételekor kérjük, hozza magával az alábbi

saját ruházat:

A klinikán történő benntartózkodás alatt a higiénés szabályok betartása mellett, (pizsama, hálóing, hálókabát, papucs) használható.

személyes tárgyak:,

 • tisztálkodáshoz szükséges eszközök (szappan vagy tusfürdő, fogkefe, fogkrém, borotva, törölköző, mosdószivacs vagy kendő, pelenka)
 • étkezéshez szükséges eszközök (kanál, villa, kés, bögre vagy pohár), speciális tápszer 1 napi adag
 • ruházat (fehérnemű, pizsama vagy hálóruha, köntös, papucs vagy biztonságos lábbeli)

a gyermeke kötelező azonosításához szükséges személyes iratokat:

 • személyi azonosító igazolvány, ennek hiányában jogosítvány, útlevél
 • lakcímkártya
 • TAJ kártya vagy Európai Egészségbiztosítási Kártya

ellátásának biztonságos megtervezéséhez szükséges egészségügyi dokumentációt:

 • beutaló,
 • korábbi zárójelentések, ambuláns lapok,
 • leletek, vizsgálati eredmények (laboratóriumi leletek, röntgen lelet, CT, MR vizsgálat lelete és CD képanyaga)

szedett gyógyszereinek listáját, adagolását (szemcsepp, orrcsepp, tapasz stb. is).

Amennyiben releváns, az egyes betegséghez vagy gyógyszerszedéshez kapcsolódóan vezetett naplót is be kell mutatni a felvételt végző orvosnak.

Lehetőség szerint ne hozzon magával

 • nagy értékű műszaki eszközöket
 • nagy mennyiségű készpénzt
 • értéktárgyakat
 • olyan iratokat, melyre a kezelés alkalmával nincs szüksége
 • nagy mennyiségű élelmiszert

Tilos behozni

 • alkohol vagy alkohol tartalmú italokat
 • tudatmódosító szereket (drogok)
 • dohány termékeket

2.3.      Gyógyszerelés

Intézményünkben a gyermeke által szedendő gyógyszereket a kezelőorvos rendeli el, a gyógyszerek osztását ápolók, beadását orvos vagy ápoló végzi és térítésmentesen a beteg számára biztosítja.

Amennyiben a beteg (hozzátartozó/szülő) ragaszkodik a kiegészítő gyógyszerekhez, erről írásban a beteget kezelő orvostól engedélyt kell, hogy kérjen, aki vagy engedélyezi vagy elutasítja.

Betegbiztonsági szempontból felhívjuk a figyelmet arra, hogy az intézmény által osztott gyógyszereken kívül egyebet (akár az otthonában addig szedett, akár olyan kiegészítőket is, mint a vitaminok, pezsgőtabletták, homeopátiás szerek) önmagától semmiképpen sem, kizárólag a kezelőorvos arról való tájékoztatását és jóváhagyását követően szedjen be.

Gyermek saját gyógyszereinek szedéséhez, kérjük, hogy külön feliratozott (név, TAJ szám, születési idő) zacskóban gyógyszereit eredeti csomagolásban helyezze el, a dobozokon is feltüntetve a szedett mennyiséget. Külön helyezze a zacskóba az Ön által elkészített listát. A felvétel során az osztályos ápoló részére adja át az összekészített csomagot, aki gondoskodik a zárható körülmények közötti tárolásról. A gyógyszer osztása a kezelőorvos jóváhagyása, és a gyógyszerek elrendelését követően az Ön által leadott csomagból kerül kiadásra, de kizárólag az osztályra beosztott szakápoló adja ki az Ön és gyermeke részére. Távozásakor a csomagot visszaadjuk.

 1. A Klinika eszközeinek, rendszereinek használata, behozható tárgyak és használatuk

Ágyak

A klinikán többféle ágy van jelenleg használatban. A klinika fekvőbeteg ágyainak egy része modern és távirányítóval működik, de vannak ágyaink, melyek magassága nem állítható. A fejrész és a lábrész emelhető, az ágy oldalán, és elején található karok segítségével. Kérjük, ha a beállításon szeretne változtatni az osztályos ápolótól kérjen segítséget. Csecsemők – kisdedek elhelyezése kiságyban történik, melynek használatához az ápolók segítséget nyújtanak.

Szekrények

Minden kórházi ágyhoz tartozik zárható öltöző szekrény, amelyben a személyes ruháit, behozott tárgyait, a táskáját, bőröndjét el tudja helyezni. A szekrények kulcsára kérjük, nagyon vigyázzanak. Kérjük, hogy személyes tárgyaikat, holmijukat a szekrényben vagy éjjeli szekrényben tárolják. Az ágy mellett a papucsaikon kívül semmit ne tároljanak, mert zavarja a takarítást.

Hűtőszekrény

A betegek számára minden osztályon van az élelmiszerek tárolására hűtőszekrény. Azt, hogy Ön melyik hűtőszekrényt használhatja az ápoló fogja Önnek megmutatni. Kérjük, hogy csak névvel, kórteremszámmal ellátott élelmiszereket tároljanak a hűtőszekrényben. Higiénés okok miatt a felirat nélküli élelmiszereket a napi ellenőrzések alkalmával ki kell dobnunk. Kérjük, hogy távozáskor ne felejtsék itt az élelmiszereiket.

A hűtőszekrényben tárolt ételek számára kérjük, hozzanak 1 db nagyobb műanyag dobozt, melyben csak a saját élelmiszerét tudja elkülönítve tárolni névvel ellátva.

Mikrohullámú sütő

Osztályainkon a betegek számára mikrohullámú sütő is elérhető. Használatukról kérésre a személyzet ad felvilágosítást.

Ha a beteg számára osztályon nem található mikrohullámú sütő, az élelmiszer melegítéséhez kérje az osztályon dolgozók segítségét, mert beteg vagy hozzátartozó a nővérszobában nem tartózkodhat. Megértését köszönjük.

Televízió

A kórtermek nagy részében van televízió készülék használata többségi beleegyezés alapján történik a gyerekek életkora szerint, 22:00 óra után televíziót nézni nem lehet. 

Fűtési rendszer

Az Ön és gyermeke számára nem megfelelő hőmérséklet esetén, kérjük, jelezze azt a személyzet felé, aki értesíti a klinika karbantartóját. A radiátor és a termosztát állításához kérjen segítséget az ápoló személyzettől. 

Légkondicionáló rendszer

A kórtermek nagy része légkondicionált. Bekapcsolása csak a kórterem betegeinek egyetértésével történhet. A légkondicionáló berendezés használatának igénye esetén kérje az ápoló segítségét.

Behozható eszközök, elektromos tárgyak

Nagyobb értékű elektromos eszközöket (laptop, tablet, okostelefon) mindenki saját felelősségére hozhat be, betegtársai zavarása nélkül. Felhívjuk a figyelmét, hogy telefonnal vagy egyéb eszközzel a klinika területén nem készíthet kép és hangfelvételt (képmással/ hangfelvétellel visszaélés tilalma miatt). Kérjük, eszközeit soha ne hagyja felügyelet nélkül! Eltulajdonítás, rongálódás esetén a klinika felelősséget nem tud vállalni.

Internet elérhetőség

Betegeink részére WIFI elérhetőség van a jelszó osztályonként különböző, kérje az ápolószemélyzet segítségét.

 1. A látogatás és az intézményben való bent tartózkodás rendje

Intézményünkben látogatásra az alábbi rend szerint nyílik lehetőség.

Látogatási idő:

a hét minden napján 15-19 óráig 

Látogatás helye:

A betegek látogatóikat a folyosón, vagy az aulában fogadhatják.

Látogatók száma:

Látogatási időben egy betegnél a kórteremben csak 1 látogató tartózkodhat. A folyosón/aulában több látogató is fogadható maximum 3 fő.

Látogatók életkora, állapota:

14 év alatti gyermek csak felügyelettel látogathatja a Klinikánkat. Kérjük, hogy pácienseinket hozzátartozók betegen (pl: influenza) ne látogassák.

Intézményben való bent tartózkodás:

A gyermekek mellett 1 hozzátartozó 24 órán keresztül tartózkodhat.  A hozzátartozó részére lehetőség szerint pótágyat biztosítunk, élelem biztosítására nincs lehetőségünk, illetve tudomásul kell vennie, hogy a vizitek, és a többi beteg ellátása közben a hozzátartozó nem tartózkodhat a kórteremben.

Viselendő védőfelszerelések:

Abban az esetben, ha a betegek látogatásához a látogatóknak védőfelszerelést kell viselniük a kórterem ajtaján, kihelyezünk figyelmeztető feliratot a betartandó szabályokról. Ebben az esetben a kórterembe lépés előtt a beteg és az Ön és gyermeke érdekében feltétlen tartsa be az utasításokat, köpeny, lábzsák, sapka, szájmaszk, stb.

Látogatók teendői:

Kérjük, hogy a látogatás megkezdésekor és távozáskor a beteg és saját érdekében minden esetben a kórteremben található csapnál kezüket mossák meg, a kihelyezett adagolóban található fertőtlenítőszerrel kezüket a kézmosást követően fertőtlenítsék. A kihelyezett fertőtlenítőszer alkoholos tartalmú ezért letörölni nem kell, meg kell várni, hogy megszáradjon.  Kiemelt figyelmet kell fordítani a kézmosásra, fertőtlenítésre.

Látogató által végezhető ápolási tevékenységek:

Fekvőbetegeink ilyen jellegű igénye és korlátozása minden esetben személyre szabott. Erről az ápoló- személyzet ad felvilágosítást.

A fertőzések megelőzése, valamint a betegek és a dolgozók biztonsága érdekében kérjük, hogy látogatás alkalmával ne hozzon be:

 • semmilyen a beteg által otthon szedett gyógyszert, nem gyógyszertári forgalomban levő gyógyhatású készítményt
 • cserepes vagy vágott virágot
 • tudatmódosító szereket
 • dohány termékeket
 • nagy értékű műszaki eszközöket
 • ékszereket, értéktárgyakat
 • nagy mennyiségű készpénzt
 • amennyiben élelmiszert hoznak, kérjük, minden esetben egyeztessék az osztályos ápolóval, hogy a beteg fogyaszthatja-e a behozott élelmiszert

Látogató viselkedése:

Kerülni kell a látogatást fertőző betegség gyanúja, alkohol vagy egyéb tudatmódosító szer befolyásolása esetében.

Kép és hangfelvétel készítése:

Gyógykezelt gyermekek és az itt dolgozó személyzet személyiségi jogainak tiszteletben tartása érdekében a látogatás során mindenféle állókép, mozgókép vagy hangfelvétel készítése szigorúan tilos.

 1. Intézményünk munkarendje

06:00 – 07:00 óra között a nappali beosztásban szolgálatot teljesítő ápolók megkezdik a reggeli munkát, az osztály átadása/átvétele szóban, írásban (betegágy mellett is).

07:00 – 08:00 óra kórterem rendbetétele, szellőztetés, ágyazás, fürdetés, hőmérőzés. Ápolási vizit osztályos főnővérrel.

08:00 – 08:30 Reggeli kiosztása, reggeliztetés

08:30 – 09:00 Kórtermi vizit az orvossal

09:30 – 10:30 Orvosi vizit

10:30- 11:45 Betegfelvétel, elrendelt vizsgálatok, tevékenységek előkészítése, elvégzése, gyógyszerelés

Professzori vizit időpontja osztályonként változó.

A vizitek ideje alatta betegek szíveskedjenek a kórteremben tartózkodni.

Napközben történnek a vizsgálatok, műtétek.

11.45 – 12.30 Az ebéd kiosztása, ebédeltetés

13:00 – 14.00 Csendes pihenő, aktuális gyógyszeres kezelések indítása, dokumentációvezetés

15:00 – 15:30 Délutáni orvosi vizit

17.30 -18.00 Vacsoraosztás. Ápolási átadás elkészítése írásban, ápolási lapok bejegyzéseinek komplettálása, lázlapok bejegyzéseinek elkészítése, előkészület a betegátadáshoz.

18.00 – 18.30 Az osztály átadás/átvétele szóban, írásban az éjszakás ápolók számára (betegágy mellett is)

19.30 – 20.00 Orvosi vizit

22:00 órakor villanyoltás.

Felhívjuk kedves betegeink figyelmét, hogy klinikánk oktató intézmény, ezért az orvostanhallgatók, illetve ápoló hallgatók oktatása történik a fekvőbeteg osztályainkon. Az oktatások időpontja változó, 8.00-16.00 óráig tart. Kérjük kedves betegeinket, hogy segítség az oktatást.

Az étkezések ideje: reggeli 8.00-8:30, ebéd 12.00-12:30, vacsora 17.00-17:30 között. Azon betegek esetében, akiknek a speciális diéta miatt az időpontok meghatározottak, természetesen a saját időpontjaihoz alkalmazkodunk. Amennyiben a beteg tárgynapon 10 óra után érkezik klinikánkra csak pót-vacsorára és a beérkezést követő nap pót -reggeli, pót-ebéd és pót-vacsora szolgáltatást vehet igénybe.

Ápolóink/szakdolgozóink munkarendje az alábbiak szerint alakul: ápolók munkarendje 6.00-18.00 óráig, illetve 18.00-6.00 óráig tart. Az osztály átadás 5:45-6:15 és 17:45- 18:15 között zajlik. Ebben az időszakban csak fontos esetben zavarják meg az osztály és a betegek átadását.

A gyógyszerosztás rendje: a gyógyszereket az osztályos gyógyszerelési rend szerint kapják a betegek. Azokat a gyógyszereket, amelyeket előírás szerinti időpontban kell bevenni, a betegek az időponthoz igazodva kapják meg. A betegeknek az esti vizit alkalmával van lehetőségük az orvostól az éjszakára esetlegesen szükséges altató kérésére.

 1. Betegek átadása, szállítása más osztályra, illetve más intézménybe

Intézményünkben történő ellátása során előfordulhat, hogy olyan változás következik be állapotában ami szükségessé teszi más osztályra vagy más intézménybe történő áthelyezését.

Az áthelyezés szükségességéről az osztályvezető orvos dönt. A beteget/hozzátartozót szóban tájékoztatjuk az áthelyezés tényéről, időpontjáról, az intenzív osztályon lévő beteg állapotváltozásáról.

Akut, életveszélyes állapot hirtelen kialakulása miatt áthelyezett beteg esetén a hozzátartozót telefonon, vagy személyesen értesítjük.

Munkatársaink elkészítik a zárójelentést, a bennfekvésről készült igazolást, és az ápolási zárójelentést, vagy ápolási áthelyezési lapot, amely a másik intézménybe történő áthelyezéshez szükséges.

A kezelőorvos dönt a szállítás módjáról. Ennek megfelelően megrendelésre kerül a mentő vagy a betegszállító.

Klinikák közötti áthelyezés esetén a klinika betegszállítója, ‒ ha szükséges orvosi és ápolói felügyelettel ‒ kíséri át a beteget a fogadó klinikára.

Áthelyezése esetén személyes tárgyai, ruházata az alábbi úton jutnak el Önhöz:

 • áthelyezés esetén más osztályra, az osztályra (ahol a beteg eredetileg feküdt) beosztott ápoló leltárt készít a klinikán maradt holmikról, amelyet a leltári jegyzékkel együtt az osztályon tud átvenni.
 1. A beteg elbocsátása

Amennyiben a gyerek állapota már nem indokolja a további ellátást, elbocsátásra kerül intézményünkből. Az elbocsátás lehetőségéről, annak tervezett időpontjáról és módjáról kezelőorvosa tájékoztatja a szülőt. Ennek során mindenképp jelezze, ha hazabocsátásához segítségre van szüksége. Ilyen esetekben a Központi Ágynyilvántartó szerint megadott területileg illetékes osztállyal vesszük fel a kapcsolatot, a beteg további kezelésével kapcsolatban.

Az elbocsátásra a nap folyamán a délutáni órákban szokott sor kerülni. Az elbocsátás napján még reggelit/ebédet fog kapni.

Amennyiben betegszállító autóval vagy mentővel távozik, az autó érkezéséig az intézményben, a kórteremben tartózkodhat, az ágyat a betegszállító autó megérkezését követően kell elhagyni.

Elbocsátása előtt az alábbi dokumentumokat kapja kézhez:

 • korábbi zárójelentések, egészségügyi dokumentumok
 • CT, MR CD dokumentációja
 • jelenlegi bennfekvéséről készült zárójelentés
 • igazolás a bennfekvés időtartamáról
 • ha szükséges szakorvosi javaslat (gyógyszer, tápszer, gyógyászati segédeszköz)
 • receptek az újonnan beállított gyógyszerekről

Elbocsátásakor mindenképp érdemes tudakozódni, ha nem kapott kielégítő válasz az alábbi kérdéseire:

 • további gyógyszerszedés rendje,
 • lehetséges mellékhatások
 • azok az esetek, tünetek, panaszok, amikor azonnal orvoshoz szükséges fordulni,
 • következő kontroll időpontja, helye
 • követendő életmód,

Egészségügyi dokumentációját a későbbiekben az alábbiak szerint kérheti meg intézményünktől:

Jogos kérelem esetén tájékoztatjuk a kérelmezőt a másolat kiadásának módjáról, költségéről és a másolatok kiadásának vagy megküldésének várható idejéről. Az írásban átvett kérelmet az intézmény vezetősége illetve a kezelő szakorvos megvizsgálja/engedélyezi, és ha nem arra jogosult terjesztette elő, vagy jogosultságát nem igazolta, vagy olyan adatok megismerését kívánja, melyekhez joga nincs, úgy a kérelmet el kell utasítani.

Amennyiben úgy dönt, hogy intézményünket a gyermeke az Ön saját döntése alapján, a kezelőorvos javaslata ellenére vagy értesítése nélkül hagyja el, ezt az alábbi módon teheti meg:

A kezelőorvos, ügyeleti időben az ügyeletes szakorvos pontosan tájékoztatja Önt gyermeke betegségéről, a várható szövődményekről, a kezelés elutasításának következményeiről. Arról, hogy a javaslat ellenére, el kívánja utasítani a kórházi ellátást, írásban, aláírásával kell nyilatkoznia. Ezt követően elkészítésre kerül a zárójelentése, melybe szintén beírásra kerül. A zárójelentés átadását az orvos, az átvételt Ön írja alá.

Intézményünk nem javasolja, hogy kórházunkat a kezelőorvos értesítése nélkül hagyja el, az alábbi okok miatt:

Ön és gyereke bejelentés nélkül csak akkor távozhat, ha nem jár azonnali egészség romlással. Onkológiai kezelést a jelenleg hatályba lévő jogszabály értelmében szülő nem utasíthat vissza.

 1. Biztonság

Vagyonvédelem, értéktárgyak megőrzése

A Klinika csak a gazdasági iroda páncélszekrényében elhelyezett készpénzért/értéktárgyakért vállal felelősséget. Egyéb helyen tárolt értékekért a Klinika felelősséget nem vállal.

Amennyiben értékmegőrzést kíván igénybe venni, jelezze az osztályvezető főnővérnél, aki leltár készítése után az Ön és gyermeke értékeinek elhelyezéséről gondoskodik a klinika széfjében. A széfbe csak pénz, ékszer, értékpapír elhelyezésére van lehetőség. Nagyméretű eszközök pl. laptop elhelyezése nem lehetséges. Felhívjuk figyelmüket, hogy a széfből csak hétköznapokon 8.00-15.00 óra között lehet az ott elhelyezett tárgyakat kivenni, illetve oda elhelyezni.

A felvételre került fekvőbetegek felsőruházatának, cipőjének megőrzéséről kérésre, illetve eszméletlen betegek értéktárgyainak megőrzéséről a szülő gondoskodik. A ruházat elhelyezhető az osztályon található zárható szekrényben, a beteg saját felelőssége mellett.

A kísérő nélkül érkező eszméletlen, tudatzavar jeleit mutató betegnél, illetve kiskorú, korlátozottan cselekvőképes, cselekvőképtelen beteg esetében az ápoló értékleltárt készít, és a beteg pénzét és értékét továbbítja a Klinika Gazdasági Hivatalába; s mivel az eszméletlen beteg aláírni nem tud, két tanúval köteles az értékleltárt aláíratni.

A mentővel szállított betegek esetében a Mentőszolgálat tételes leltárral adja át a beteg értékeit és ruházatát, és csak a szabályszerű átadás után lehet a mentő menetlevelét leigazolni.

Amennyiben a kórtermet elhagyja, úgy kérjük, személyes értéktárgyai őrzéséről gondoskodni szíveskedjen (zárja el, bízza hozzátartozójára, vigye magával), semmiképpen se hagyja jól látható, mások által könnyen hozzáférhető helyen!

A Klinika területére tilos kést, fegyvert, vagy – a jogszabályban meghatározott – közbiztonságra különösen veszélyes eszközt behozni.

Tűzvédelem

A Klinika területén a dohányzás és nyílt láng használata tilos! Dohányzásra kizárólag a bejárattól számított 5 méteres körzeten kívül, illetve a klinika udvarán kijelölt helyen van lehetősége.

Felhívjuk figyelmét, hogy amennyiben a Klinika területét – pl.: közterületen történő dohányzás érdekében – elhagyja, úgy abban az időszakban nem áll gyógykezelés, így a Klinika felügyelete alatt. Kérjük távozása célját és várható idejét, illetve visszaérkezését minden esetben közölje az osztályos nővérrel/orvossal!

Tűz esetén kérjük, kövesse a klinika munkatársai, portaszolgálat  vagy a hatóság utasításait! A menekülési útvonalakat a folyosón elhelyezett alaprajzokon tekintheti meg.

A Klinika kiürítése esetén, kérjük, az épület elhagyását azonnal kezdje meg (ne kezdje el személyes tárgyainak összepakolását) és kövesse a menekülési útvonalat jelző zöld nyilakat (mennyezeten, oldalfalon elhelyezve a folyosókon)!

Környezetvédelem

Klinikánkon a hulladékok gyűjtése jelenleg nem szelektív módon történik.

Az egészségügyi ellátás során veszélyes hulladékok is keletkezhetnek, melyeket a többi hulladéktól külön, erre rendszeresített hulladékgyűjtő edényben gyűjtünk. Bár a veszélyes hulladékot legtöbbször az egészségügyi személyzet helyezi el, előfordulhat, hogy ellátása során a gyermeknél is keletkeznek ilyen jellegű hulladékok, leginkább pl. vérvétel után, vérrel szennyezett gézlap. Kérjük, ha a gyermeknél ilyen veszélyes hulladék keletkezik, azt minden esetben a személyzetnek adja oda, majd ők gondoskodnak a kidobásáról.

Rendkívüli események, segítségkérés

Amennyiben rendkívüli – a házirendbe, jogszabályba ütköző vagy egyéb a normálistól eltérő – eseményt észlel (pl.: látogatási időn kívül ismeretlen személyek a kórteremben, lopás, egyéb rendbontás, tűz stb.), kérjük haladéktalanul jelezze a Klinika munkatársainak, a portaszolgálatnak, vagy hívja a nap 24 órájában az

Egyetem Központi Diszpécser- és Járőrszolgálatát a 06 20 663 2000-es telefonszámon

(belső telefonról 0*2000, vagy központon keresztül a 2000-es mellék)!

 1. Betegazonosítás

Intézményünkben a betegellátás biztonságának fokozása és az esetleges tévesztések elkerülése (pl.: betegcsere, leletcsere, oldaltévesztés, gyógyszercsere, stb.) érdekében betegazonosító rendszert működtetünk. Ennek keretében a gyermek felvétele folyamán, ha Ön ez ellen nem tiltakozik, a gyermeket betegazonosító karszalaggal látjuk el, melynek kérjük folyamatos viselését és olvashatóságának megőrzését.

Ezen túl, a gyermek biztonsága érdekében, ellátása során egyes tevékenységek megkezdése előtt (pl. gyógyszer beadása, vizsgálat elvégzése, átadási folyamatok) munkatársaink megkérdezhetik a gyermektől, Öntől a gyermeke nevét, és más adatát is annak érdekében, hogy személyazonosságáról megbizonyosodjanak. Kérjük, válaszaival ekkor is segítse munkánkat!

 1. Térítés ellenében nyújtott szolgáltatások

Intézményünkben – térítés ellenében – további szolgáltatások igénybevételére nyílik lehetőség. Ezeket a szolgáltatásokat az Egyetem Térítési Díj Szabályzata (https://semmelweis.hu/betegellatas/teritesi-dijak/) tartalmazza, mely az egyetem honlapján érhető el, illetve a Betegfelvételi Irodában kérhet tájékoztatást.

A Semmelweis Egészségügyi KFT-n keresztül is igénybe veheti szolgáltatásainkat. Erről részletesen tájékozódhat a https://semmelweiskft.hu  oldalon.

Hotelszolgáltatás igénybevétele-magasabb komfortfokozatú elhelyezés

A Klinikán a Pulmonológiai osztályon térítés ellenében van lehetőség.

 1. Egyéb szolgáltatások

Ezen túl, intézményünk területén az alábbi szolgáltatások kereshetők fel:

Büfé a klinikán nem működik, a szolgáltatás pótlására a klinikával szemben lévő Reggeliző-Kávézóban van lehetőség. A klinika területén 3 db ital-étel automata található.

 1. Vallásgyakorlás

A klinikánkon erre nincs  mód.

 1. Betegjogok és betegkötelezettségek

(lásd Jelen dokumentum végén BETEGJOGOK GYAKORLÁSA c.)

Pácienseinket megilletik az egészségügyről szóló 1997.évi CLIV. törvényben meghatározott betegjogok. Ezek az egészségügyi ellátáshoz való jog, az emberi méltósághoz való jog, a kapcsolattartás joga, a gyógyintézet elhagyásának joga, a tájékoztatáshoz való jog, az önrendelkezéshez való jog, az ellátás visszautasításának joga, az egészségügyi dokumentáció megismerésének joga, az orvosi titoktartáshoz való jog.

Ugyanakkor a betegjogok mellett, a betegnek a kórházi tartózkodás, a gyógyítási folyamat során kötelezettségei is vannak.

 

 1. A betegjogi jogvédelem lehetősége

14.1.    Panaszkezelés

Ha a beteg vagy hozzátartozója az egészségügyi ellátás igénybevétele során az ellátással összefüggésben panaszt kíván tenni, és az őt kezelő osztályon nem nyer orvoslást, a klinikaigazgatónál jegyzőkönyvbe diktálhatja. 10 munkanapon belül a panaszbejelentés kivizsgálásáról írásbeli tájékoztatást kap az egészségügyi intézménytől.

A kórházi panaszkivizsgálás rendje nem érinti a beteg azon jogát, hogy a panasz kivizsgálásával összefüggésben más szervhez is fordulhat (Betegjogi képviselő).

14.2.    Betegjogi képviselő

Panaszával fordulhat a területileg illetékes betegjogi képviselőhöz is az alábbi elérhetőségeken:

Betegjogi képviselő

neve: Erhardtné Dr. Gachályi Anikó

telefonszáma: 06-20-4899-525

fogadó órája, helye: minden hónap 1. és 3. hetében csütörtökön 14.30-16.30,

SE II. sz. Gyermekgyógyászati Klinika, Könyvtár

e-mail címe: aniko.erhardtne@ijb.emmi.gov.hu

BETEGJOGOK GYAKORLÁSA

Betegjog mindazon jogosultságok összessége, melyek az egészségügyi ellátás során az azt igénybevevő személyt megilletik. A betegjogoktól nem választhatók el a beteg kötelezettségei sem, melyeket a betegjogok mellett ebben a kiadványban ismertetünk.

 1. BETEGJOGOK AZ EGÉSZSÉGÜGYI TÖRVÉNYBEN (1997.évi CLIV. törvény)
 2. AZ EGÉSZSÉGÜGYI ELLÁTÁSHOZ VALÓ JOG

Az életmentő, illetve a súlyos vagy maradandó egészségkárosodás megelőzését biztosító ellátást, a fájdalom csillapítását, illetve a szenvedés csökkentését is jelenti. Az egészségügyi ellátáshoz való jog akkor megfelelő, ha a vonatkozó szakmai, etikai szabályok, irányelvek betartása megtörténik. Folyamatosan hozzáférhetőnek kell lennie az ellátásnak, ami azt jelenti, hogy a beteg egészségügyi állapotának megfelelő ellátási szinten, például alapellátásban, járó,- vagy fekvőbeteg-ellátásban kell az adott ellátást biztosítani.

 1. AZ EMBERI MÉLTÓSÁGHOZ VALÓ JOG

azt jelenti, hogy a betegen kizárólag az ellátáshoz szükséges beavatkozások végezhetők el, továbbá, hogy a beteg ellátása során szeméremérzetére tekintettel ruházata csak a szükséges időre és szakmailag indokolt mértékben távolítható el. A beteget csak méltányolható okból és indokkal lehet várakoztatni.

A beteg az ellátás során korlátozható jogainak gyakorlásában, de csak indokoltan a törvény szerinti feltételek fennállása esetén. A beteg személyes szabadsága is korlátozható ugyan, de csak sürgős esetben, illetve mások és saját testi épsége, egészsége, élete megóvása érdekében.

A korlátozó intézkedéseket főszabály szerint a kezelőorvos rendelheti el. (Kivételt képeznek ez alól azok az intézmények, ahol nincs állandó orvosi felügyelet: akkor a korlátozó intézkedést a szakápoló is elrendelheti, úgy hogy arról a kezelőorvost jóváhagyás céljából értesíti.) A korlátozó intézkedésről a területileg illetékes szakterületnek megfelelő jogvédelmi képviselőt (betegjogi, ellátottjogi vagy gyermekjogi képviselőt) is értesíteni kell. Az intézkedés jóváhagyása esetén az orvosnak jogszabályban meghatározott időközönként felül kell vizsgálnia a korlátozó intézkedés elrendelésének jogszerűségét. A korlátozás addig tarthat, amíg az elrendelés oka fennáll.

 1. A KAPCSOLATTARTÁS JOGÁNAK GYAKORLÁSA

Mindig a gyógyintézetben meglevő feltételektől függ, ezt a Betegtájékoztató-Házirend tartalmazza. Természetesen a joggyakorlás feltétele a betegtársak jogainak tiszteletben tartása és a betegellátás zavartalanságának biztosítása is. Ez a jog magában foglalja, hogy a betegnek joga van a gyógykezelés ideje alatt szeretteivel, hozzátartozóival, és egyéb személyekkel kapcsolatot tartani, látogatókat fogadni, vagy egyes személyeket a látogatásból kizárni.

Súlyos állapotú betegnek joga van ahhoz, hogy az általa, vagy cselekvőképtelensége esetén törvényes képviselője által megjelölt személy mellette tartózkodjon. A kiskorú beteg mellett tartózkodhat szülője, vagy törvényes képviselője, illetve az általuk megjelölt személy. A szülő nőnek joga van ahhoz, hogy az általa megjelölt személy a vajúdás és a szülés alatt folyamatosan vele lehessen, a szülést követően pedig ahhoz, hogy gyermeke vele lehessen, ha ennek orvos-szakmai akadálya nincs.

A betegeket megilleti a vallási meggyőződésüknek megfelelő egyházi személlyel való kapcsolattartás és a szabad vallásgyakorlás joga is.

 

 1. A GYÓGYINTÉZET ELHAGYÁSÁNAK JOGA

alapján a beteg a gyógyintézetet elhagyhatja, ha azzal mások testi épségét, egészségét nem veszélyezteti. Amennyiben a beteg bejelenti a távozási szándékát, avagy bejelentés nélkül távozik, akkor ezt a kezelőorvosnak rögzíteni kell a beteg egészségügyi dokumentációjában. Cselekvőképtelen, korlátozottan cselekvőképes, illetve az egészségügyi jogok gyakorlása tekintetében részlegesen korlátozott személy esetén a törvényes képviselőt/helyettes joggyakorlót/támogatott döntéshozót a gyógyintézet értesíti. A beteg gyógyintézetből való elbocsátása esetén őt, illetve hozzátartozóját erről ‒ lehetőség szerint ‒ 24 órával korábban tájékoztatni kell.

 1. A TÁJÉKOZTATÁSHOZ VALÓ JOG

kétfajta lehet, az önrendelkezési és a terápiás célú. Az önrendelkezési tájékoztatás célja, hogy a beteg megalapozottan dönthessen a kezelésbe történő beleegyezésről vagy elutasításról. A terápiás tájékoztatás célja a terápiához kapcsolódó tudnivalók a beleegyezés után, például életvezetési tanácsok, vagy a kontroll szükségessége.

A betegnek joga van számára egyéni formában, érthető módon történő, teljes körű tájékoztatásra:

 • egészségi állapotáról, annak orvosi megítéléséről,
 • javasolt vizsgálatokról, beavatkozásokról, azok elvégzésének előnyeiről, kockázatairól, tervezett időpontjaikról, a vizsgálatokkal kapcsolatos döntési jogáról,
 • az ellátás folyamatáról, várható kimeneteléről,
 • a további ellátásokról, lehetséges alternatív eljárásokról, módszerekről,
 • a javasolt életmódról,
 • a vizsgálatok eredményéről.

A betegnek joga van:

 • megismerni az ellátásában közreműködő személyek nevét, szakképesítését, beosztását
 • a tájékoztatás során és azt követően kérdezni
 • megjelölni azt a személyt, akit az orvos tájékoztathat, illetve kizárni személyeket a tájékoztatásból.

A tájékoztatásról a cselekvőképes beteg lemondhat, azonban, ha a beavatkozásra a betegkezdeményezésére kerül sor, lemondása csak írásban érvényes.

 1. AZ ÖNRENDELKEZÉSHEZ VALÓ JOG

alapján a betegnek joga van szabadon dönteni az egészségügyi ellátás igénybevételéről, a beavatkozásokba történő beleegyezésről, illetve azok visszautasításáról. Cselekvőképes beteg megnevezheti azt a személyt, aki jogosult helyette a beleegyezés és visszautasítás jogát gyakorolni, illetve hozzátartozói közül bárkit kizárhat ezen jog gyakorlásából. Amennyiben a beteg cselekvőképtelen és nincs helyettes nyilatkozattételre jogosult személy, akkor az egészségügyi törvény által meghatározott sorrend érvényesül a beleegyezés és visszautasítás jogának a gyakorlására: törvényes képviselő, házastárs/élettárs, gyermek, szülő, testvér, nagyszülő, unoka.

A beteg beleegyezése nem szükséges, ha:

 • a beteg közvetlen életveszélyben van,
 • a beavatkozás elmaradása mások testi épségét, egészségét veszélyezteti,
 • a helyettes joggyakorló beleegyezése késedelemmel jár, a beavatkozás késedelme pedig a beteg egészségének súlyos vagy maradandó károsodásához vezet,
 • invazív (testen belüli) beavatkozás közben szükségessé válik a műtét kiterjesztése, és a kialakult állapot sürgős szükségnek minősíthető.

A beteg beleegyezése történhet szóban, írásban, ráutaló magatartással, melyet bármikor visszavonhat.

Írásbeli nyilatkozat kell:

 • minden műtéti, illetve az emberi testbe hatoló komolyabb beavatkozás előtt,
 • bármely, életében eltávolított sejtjének, szövetének, szervének, testrészének – egészségügyi ellátással össze nem függő – bármilyen célú felhasználásához.
 1. AZ ELLÁTÁS VISSZAUTASÍTÁSÁNAK JOGA

szerint minden cselekvőképes beteget megillet az ellátás visszautasításának joga kivéve, ha ezzel mások életét, vagy testi épségét veszélyezteti. Lehetőség szerint fel kell tárni, hogy mi vezette a beteget arra, hogy a kezelést visszautasítsa, és tájékoztatni kell a kezelés elmaradásának következményeiről. Meg kell kísérelni, hogy a döntését megváltoztassa, de nem szabad a döntés megváltoztatására kényszeríteni.

A beteg minden olyan ellátást, amelynek elmaradása esetén egészségi állapotában várhatóan súlyos vagy maradandó károsodás következne be, csak közokiratban vagy teljes bizonyító erejű magánokiratban, illetve írásképtelensége esetén két tanú együttes jelenlétében utasíthat vissza. Ez a jog nem illeti meg a cselekvőképtelen és a korlátozottan cselekvőképes beteget.

Életmentő vagy életfenntartó ellátás visszautasítására egy 3 tagú orvosi bizottság (pszichiáter, szakorvos, kezelőorvos) vizsgálatát követően van mód. A bizottságnak egybehangzóan és írásban kell nyilatkoznia arról,  hogy a beteg döntését a következmények tudatában hozta meg, a beteg olyan súlyos betegségben szenved, amely az orvostudomány mindenkori állása szerint rövid időn belül–megfelelő egészségügyi ellátás mellett is – halálhoz vezet és gyógyíthatatlan. A beteget a vizsgálatot követő 3. napon ismételten nyilatkoztatni kell két tanú előtt. A beteg nem utasíthatja vissza az életfenntartó vagy életmentő beavatkozást, ha várandós és előre láthatóan képes a gyermek kihordására.

A cselekvőképességében bármely módon korlátozott beteg esetében – életmentő vagy életfenntartó ellátás visszautasításakor – az egészségügyi szolgáltató indít keresetet a beleegyezés bíróság általi pótlása iránt. A bíróság nem peres eljárásban, soron kívül jár el.

A visszautasításra vonatkozó jognyilatkozat bármikor, alaki kötöttség nélkül visszavonható. Cselekvőképes személy – későbbi esetleges cselekvő képtelensége esetére – közokiratban előre rendelkezhet a visszautasításról, illetve a helyettes joggyakorlóról. (un.  „Élő végrendelet”)

 1. AZ EGÉSZSÉGÜGYI DOKUMENTÁCIÓ MEGISMERÉSÉNEK JOGA

alapján az egészségügyi dokumentációval az egészségügyi szolgáltató, az abban szereplő adattal a beteg rendelkezik.

A beteg jogosult

 • a gyógykezeléssel összefüggő adatainak kezeléséről tájékoztatást kapni,
 • a rá vonatkozó egészségügyi adatokat megismerni,
 • az egészségügyi dokumentációba betekinteni, azokról kivonatot vagy másolatot készíteni, valamint saját költségére másolatot kapni,
 • több résztevékenységből álló, összefüggő ellátási folyamat végén vagy fekvőbeteg-gyógyintézeti ellátást követően írásbeli összefoglaló jelentést (zárójelentést) kapni,
 • az általa pontatlannak vagy hiányosnak vélt, rá vonatkozó egészségügyi dokumentáció kiegészítését, kijavítását kezdeményezni.

A beteg halála után törvényes képviselője, közeli hozzátartozója, valamint örököse – írásos kérelme alapján – jogosult a halál okával összefüggő vagy összefüggésbe hozható, továbbá a halál bekövetkezését megelőző gyógykezeléssel kapcsolatos egészségügyi adatokat megismerni, az egészségügyi dokumentációba betekinteni, valamint azokról kivonatot, másolatot készíteni vagy saját költségére másolatot kapni.

Az egészségügyről szóló törvény kivételesen lehetőséget ad a pszichiátriai betegek esetén a dokumentáció megismeréséhez való jog orvos általi korlátozására, ha alapos okkal feltételezhető, hogy a dokumentáció megismerése a beteg gyógyulását nagymértékben veszélyeztetné, vagy más személyszemélyiségi jogait sértené. A korlátozásról a betegjogi képviselőt és a beteg törvényes vagy meghatalmazott képviselőjét haladéktalanul értesíteni kell.

 1. AZ ORVOSI TITOKTARTÁSHOZ VALÓ JOG

alapján a beteg jogosult arra, hogy az ellátásában részt vevő személyek a rá vonatkozó  adatokat bizalmasan kezeljék.

A betegnek joga van:

 • eldönteni, hogy állapotáról kinek adható felvilágosítás, illetve joga van ki is zárni személyeket a tájékoztatásból.
 • olyan körülmények biztosításához, amikor gyógykezelése során csak az ellátásában résztvevő személyek vannak jelen.

 

 1. A BETEG KÖTELEZETTSÉGEI

A beteg – amennyiben ezt egészségi állapota lehetővé teszi – köteles az ellátásában közreműködő egészségügyi dolgozókkal képességei és ismeretei szerint az alábbiak szerint együttműködni:

 • tájékoztatni őket mindarról, amely szükséges a kórisme megállapításához, különösen minden korábbi betegségéről, gyógykezeléséről, gyógyszer vagy gyógyhatású készítmény szedéséről, egészségkárosító kockázati tényezőiről,
 • tájékoztatni őket – saját betegségével összefüggésben – mindarról, amely mások életét vagy testi épségét veszélyeztetheti, így különösen a fertőző betegségekről és a foglalkozás végzését kizáró megbetegedésekről és állapotokról,
 • tájékoztatni őket minden, az egészségügyi ellátást érintő, általa korábban tett jognyilatkozatáról,
 • a gyógykezelésével kapcsolatban tőlük kapott rendelkezéseket betartani,
 • a gyógyintézet házirendjét betartani,
 • a jogszabály által előírt térítési díjat megfizetni
 • jogszabályban előírt személyes adatait hitelt érdemlően igazolni.

A betegek és hozzátartozóik jogaik gyakorlása során kötelesek tiszteletben tartani más betegek jogait, az intézmény jelen tájékoztatóban előírt működési rendjét, továbbá nem sérthetik az egészségügyi dolgozók törvényben foglalt jogait.

A BETEGJOGI KÉPVISELŐ

Fő tevékenysége:

 • segít a betegnek panasza megfogalmazásában,
 • kezdeményezheti a panasz kivizsgálását,
 • a beteg – illetve egészségügyi okból történő akadályoztatása esetén a hozzátartozó – írásbeli meghatalmazása alapján panaszt tehet az egészségügyi szolgáltató vezetőjénél, fenntartójánál, továbbá a beteg gyógykezelésével összefüggő ügyekben eljár az arra hatáskörrel és illetékességgel rendelkező hatóságnál, és ennek során képviseli a beteget,
 • segíti a beteget az egészségügyi dokumentációhoz való hozzájutásban, azzal kapcsolatos megjegyzések, kérdések feltételében.

A betegjogi képviselő panaszkezelése:

 • A betegjogi képviselő tájékoztatja a beteget a megtett panasz és arra kapott válasz tartalmáról, az eljárási cselekmények helyzetéről, az esetleges további jogorvoslatok, eljárások kezdeményezésének lehetőségeiről.
 • A betegjogi képviselőtől a panasz kivizsgálására irányuló megkeresésre az egészségügyi szolgáltató vezetője 30 napon belül érdemben válaszol.
 • A betegjogi képviselő a panasz megalapozottsága esetén az érintett és a szolgáltató közötti megegyezés létrehozására törekszik.

A betegjogi képviselő jogai, kötelezettségei:

A betegjogi képviselő – az ellátás zavartalanságát nem veszélyeztetve – illetékességi körében jogosult:

 • az egészségügyi szolgáltató működési területére belépni,
 • az ügyre vonatkozó iratokba betekinteni,
 • az egészségügyben dolgozókhoz kérdést intézni.

A betegjogi képviselő köteles:

 • a betegre vonatkozó orvosi titkot megtartani,
 • a beteg személyes adatait a vonatkozó jogszabályok szerint kezelni,
 • az egészségügyi szolgáltató működésével kapcsolatban észlelt jogsértő gyakorlatra és egyéb hiányosságokra a szolgáltató vezetőjének, illetve fenntartójának a figyelmét felhívni, és azok megszüntetésére javaslatot tenni,
 • különös figyelmet fordítani az életkoruk, testi vagy szellemi fogyatékosságuk, egészségi állapotuk, illetve társadalmi-szociális helyzetük miatt kiszolgáltatott helyzetben lévő betegek jogi védelmére,
 • rendszeresen tájékoztatni az egészségügyi dolgozókat a betegjogokra vonatkozó jogszabályokról, és azok változásairól.

 

Mellékletek:

 • Mátrix osztály házirend
 • Onkológiai osztályok házirend
 • Hematológiai osztály házirend
 • Intenzív osztály házirend

 

Házirend

Mátrix osztály

Tisztelt Szülő!

Köszönjük, hogy megtisztelte bizalmával klinikánkat.

Gyermeke mielőbbi gyógyulása érdekében kérjük, olvassa el a házirendünket, és írja alá annak tudomásulvételét. Együttműködésével kérjük, segítse munkánkat.

 • Klinikánk a Semmelweis Egyetem oktató intézménye, így előzetes hozzájárulás nélkül, nem veszélyeztetve ezzel a betegek gyógyulását, az itt fekvő betegeket rendszeresen vizsgálják orvostanhallgatók, vendég orvosok.
 • Betegfelvétel kórlappal, több beteg esetén érkezési sorrendben, sürgősségi esetben soron kívül történik egy szülő jelenlétével.
 • A bent fekvő gyermekek személyes dolgai részére a lehetőségekhez képest próbálunk zárható szekrényt biztosítani, melynek kulcsa a betegnél van, távozáskor azt szíveskedjen leadni. A behozott tárgyakért (játék, különböző értékek: pl. telefon, tablet, laptop stb.) a Klinika nem vállal felelősséget.
 • Gyermekkocsival a kórterembe tilos bemenni, elhelyezése az előtérben lehetséges.
 • A betegek és az ellátás érdekében egyszerre csak egy szülő (ill. hozzátartozó) jelenléte engedélyezett. A nemek szerinti elkülönítés a betegellátó terület szűkössége miatt nem megoldható, ezért édesapákat (férfi hozzátartozókat) éjszakára a beteg gyerek mellett elhelyezni nem áll módunkban.
 • Látogatási idő: 15-19 óráig engedélyezett. A Klinikát 14 éven aluli gyermek nem látogathatja.
 • Élelmiszert a gyermek nevével ellátva, a betegek számára biztosított hűtőszekrényben tárolhatnak. Pohár, evőeszköz, és tisztálkodási felszerelés behozatala szükséges.
 • Az elkülönítőkbe idegeneknek belépni tilos.
 • Csendes pihenő: 13:00-15:00 óráig ezen idő alatt a látogatók nem zavarhatják az osztályok munkarendjét, illetve a gyermekek nyugalmát.
 • Bármilyen probléma, panasz esetén forduljanak bizalommal az osztályvezető orvoshoz, illetve a főnővérhez.
 • Kérjük a szülőket, hogy különösen ügyeljenek környezetünk tisztaságára.
 • Dohányzás a Klinika egész területén TILOS!
 • A kórházból való távozáskor a gyermek részletes zárójelentést kap, aminek átvételét a szülő a kórlapon aláírásával igazolja.
 • Az osztályokon található WC-ket és zuhanyzókat csak a gyermekek használhatják.
 • A gyermek az intézményben való tartózkodás ideje alatt a klinika területét csak külön engedéllyel hagyhatja el.
 • A betegségre és a gyógyításra vonatkozóan kizárólag orvos adhat felvilágosítást. Telefonon tájékoztatás nem adható, még a beteg általános állapotáról sem.
 • Megjegyzéseivel és panaszaival – az egységben dolgozókon kívül – a betegjogi képviselőhöz fordulhat, akinek neve és elérhetősége valamennyi egységen kifüggesztésre került.

Dolgozóinkkal történő együttműködés érdekében kérjük a fentiek tudomásul vételét!

_________________________________________________________________________________________________________________

 

Onkológia

Kedves Betegeink, Kedves Szülők, Tisztelt Látogatók!

Házirendünkkel segítséget kívánunk nyújtani Önnek ahhoz, hogy megismerje új környezetét és annak elvárásait.

Kérjük együttműködését betegeink gyógyulásának, pihenésének zavartalan biztosításához.

Az osztályra való érkezés és felvétel menete:

 • FELVÉTELI IRODA, majd
 • orvosi vizsgálat a felvételi ambulancián,
 • az osztályon a Főnővérnél jelentkezni, hogy MEGÉRKEZTEK.
 • Ügyeleti időben történő érkezéskor először az Ügyeletes Orvost kell értesíteni, az osztályra bejönni szigorúan TILOS a Gyermek orvosi vizsgálata nélkül!

A tartós ápolás alatt a beteggel egy szülő folyamatosan együtt lehet, a szülők éjszakai pihenéséhez is igyekszünk segítséget nyújtani, ennek igényléséhez forduljon személyesen az osztályvezető ápolóhoz. Más hozzátartozók csak egyenként látogathatják a beteget 08.00 – 20.00 óráig. 20:00 óra után a gyógyító munka és a betegek nyugalma érdekében csak különösen indokolt esetben és az ügyeletes orvos engedélyével szabad látogatót fogadni.

A látogatók személyéről a  fertőzésveszély miatt az osztályos orvossal, ápolóval mindig egyeztetni kell. 14 éven aluli látogatók az osztályon nem tartózkodhatnak, kivéve egyeztetett kivizsgálás miatt.

A látogatás szünetel a betegek kezelése, ápolási beavatkozása, vizsgálata és az orvosi vizit alatt. Az orvos, vagy a szolgálatban lévő ápoló kérésére a látogatóknak el kell hagyni a kórtermet.

A gyermekek élelmiszereinek tárolására a folyosón elhelyezett hűtőkben van lehetőség névvel, dátummal és kórterem számmal ellátva, a bontott élelmiszereket 24 órán túl nem szabad tárolni, azokat ki kell dobni /ÁNTSZ rendelete értelmében/. Ezen hűtőszekrényeknek a tisztántartása, valamint távozás után a megmaradó élelmiszerek eltávolítása, a szülők feladata.  Az itt hagyott és név nélküli élelmiszereket, dobozokat megsemmisítjük. Kérjük, hogy hozzanak egy nagyobb dobozt, amelyben az összes élelmiszert egyben tudja tárolni, így higiénikusabb, mint a fedetlen élelmiszerek közös tárolása. Az ebéd osztásakor kérjük a segítségüket, hogy mindenki megkaphassa az ételt.  Ebédet csak indokolt esetben tudunk félretenni, ez ügyben egyeztetés szükséges az osztályos szakápolóval.

          A gyermek legszükségesebb személyes tárgyait az ágya mellett található éjjeliszekrényben lehet tárolni, illetve a Kisjátszóban rendelkezésükre áll egy zárható szekrény, amelyet hazamenetelkor ki kell üríteni. Az éjjeliszekrény, valamint a kórterem és az ágy környezetének rendben tartása a szülő feladata. A nagyobb csomagokat kérjük, szíveskedjenek haza küldeni!

Minden kórteremben és a hozzátartozói fürdőszobában elengedhetetlen a fertőtlenítő kendő/spray használata, kérjük a Szülőket ezek napi többszöri használatára (felületek, kilincsek, infúziós állványok).

A gyermekeknek és az itt tartózkodó hozzátartozóiknak is létfontosságú a higiénés szabályok betartása,a fertőtlenítő kézmosás, a tiszta ruházat, naponta legalább egyszeri zuhanyozás (az intim területek kiemelt gondossággal) és a megfelelő száj higiéné. Mindezeknek alapvető jelentőségük van a gyenge védekezőképességű gyermekek fertőzéseinek, illetve szövődményeinek megelőzésében. Kérjük a felvétel napján, a műtét napján illetve a beavatkozások (pl.: csontvelő, lumbálpunkció) reggelén, majd háromnaponta a kihelyezett fertőtlenítő szappannal fürdessék a Gyermeket.

Éjszakánként a kórtermekben (kivéve az elkülönítő szobákat) szülő csak széken vagy lehetőség esetén, vendégágyon tartózkodhat. Az alapítványi lakások rendjéről és tiszta állapotban történő elhagyásáról minden esetben a szülő saját maga köteles gondoskodni. Minden szálláshelynek egyedi házirendje van, ehhez alkalmazkodni szükséges. A szállások kulcsai legkésőbb 14 óráig vehetőek át.  A lakások házirendjét mindenkinek szigorúan be kell tartani!

A szülők és hozzátartozók a kijelölt mellékhelyiségeket használhatják, mindig egyeztessenek az osztályos ápolóval.

Esős vagy sáros idő esetén a lábzsák használata az egész osztályon kötelező. Kérjük a szennyfogó (ragacsos) szőnyeg rendeltetésszerű használatát.

A gyermekek részére az osztályokon, ill. a Játszóházban Játszóházi Foglalkozás, illetve különböző játékok és rajzeszközök találhatóak, amelyek szabadon használhatóak! Kérjük épségben visszatenni a helyére, kérjük, ne a kórtermekben tárolják.

A betegágy mellett egy szülő vagy látogató tartózkodhat, a higiénés rendszabályok szigorú betartásával.

Az elkülönítő kórtermekbe csak ruhaváltás (köpenycsere) és szájmaszk felvétele, valamint alapos kézmosás után szabad bemenni. Az elkülönítő mellékhelységeinek tisztántartása elengedhetetlen.

Cserepes és vágott virágot, szeszesitalt, állatot az osztály területére behozni szigorúan tilos!

_________________________________________________________________________________________________________________

 

Hematológia

Kedves Betegeink, Kedves Szülők, Tisztelt Látogatók!                                                                                   

Házirendünkkel segítséget kívánunk nyújtani Önnek ahhoz, hogy megismerje új környezetét és annak elvárásait.

Kérjük együttműködését betegeink gyógyulásának, pihenésének zavartalan biztosításához.

Az osztályra való érkezés és felvétel menete: FELVÉTELI IRODA, majd orvosi vizsgálat a felvételi ambulancián, az osztályon a Főnővérnél jelentkezni, hogy MEGÉRKEZTEK. Ügyeleti időben történő érkezéskor először az Ügyeletes Orvost kell értesíteni, az osztályra bejönni szigorúan TILOS a Gyermek orvosi vizsgálata nélkül!

A hematológiai osztály automatikus hőmérséklet és nyomástartó légtechnikai rendszerrel felszerelt, amely az általános szűrőkön felül helyiségenkénti steril szűrőkkel is rendelkezik, ezért kérjük, az ablakokat ne nyissák ki.  A bejárati ajtó speciális kamerás nyitási zárral van felszerelve kérjük, várjanak türelemmel, amíg nyitjuk az ajtót és álljanak a kamera elé.

A tartós ápolás alatt a beteggel egy szülő folyamatosan együtt lehet, a szülők éjszakai pihenéséhez is igyekszünk segítséget nyújtani, ennek igényléséhez forduljon személyesen az osztályvezető ápolóhoz. Más hozzátartozók csak egyenként látogathatják a beteget 08:00 – 20:00 óráig. 20:00 óra után a gyógyító munka és a betegek nyugalma érdekében csak különösen indokolt esetben és az ügyeletes orvos engedélyével szabad látogatót fogadni.

A látogatók személyéről a  fertőzésveszély miatt az osztályos orvossal, ápolóval mindig egyeztetni kell. 14 éven aluli látogatók az osztályon nem tartózkodhatnak, kivéve egyeztetett kivizsgálás miatt.

A látogatás szünetel a betegek kezelése, ápolási beavatkozása, vizsgálata és az orvosi vizit alatt. Az orvos, vagy a szolgálatban lévő ápoló kérésére a látogatóknak el kell hagyni a kórtermet.

A gyermekek élelmiszereinek tárolására a folyosón elhelyezett hűtőkben van lehetőség névvel, dátummal és kórterem számmal ellátva, a bontott élelmiszereket 24 órán túl nem szabad tárolni, azokat ki kell dobni /ÁNTSZ rendelete értelmében/. Ezen hűtőszekrények tisztántartása, valamint távozás után a megmaradó élelmiszerek eltávolítása a szülők feladata.  Az itt hagyott és név nélküli élelmiszereket, dobozokat megsemmisítjük. Kérjük, hogy hozzanak egy nagyobb dobozt, amelyben az összes élelmiszert egyben tudja tárolni, így higiénikusabb, mint a fedetlen élelmiszerek közös tárolása. Az ebédosztáskor kérjük a segítségüket, hogy mindenki megkaphassa az ételt.  Ebédet csak indokolt esetben tudunk félretenni, egyeztetés szükséges az osztályos szakápolóval.

A gyermek legszükségesebb személyes tárgyait az ágya mellett található éjjeliszekrényben lehet tárolni, illetve a Kisjátszóban rendelkezésükre áll egy zárható szekrény, amelyet hazamenetelkor ki kell üríteni. Az éjjeliszekrény, valamint a kórterem és az ágy környezetének rendben tartása a szülő feladata. A nagyobb csomagokat és kabátokat hazaküldeni szíveskedjenek.

Minden kórteremben és a hozzátartozói fürdőszobában elengedhetetlen a fertőtlenítő kendő / spray használata. Kérjük a Szülőket ezek használatára napi többször is(felületek, kilincsek, infúziós állványok).

A gyermekeknek és az itt tartózkodó hozzátartozóiknak is alapvető fontosságú a higiénés szabályok betartása,a fertőtlenítő kézmosás, a tiszta ruházat, naponta legalább egyszeri zuhanyozás (az intim területek kiemelt gondossággal) és a megfelelő szájhigiéné. Mindezeknek alapvető jelentőségük van a gyenge védekezőképességű gyermekek fertőzéseinek, illetve szövődményeinek megelőzésében. Kérjük a felvétel napján, a műtét napján illetve a beavatkozások (pl.: csontvelő, lumbálpunkció) reggelén, majd háromnaponta a kihelyezett fertőtlenítő szappannal fürdessék a Gyermeket.

Éjszakánként a kórtermekben (kivéve az elkülönítő szobákat) szülő csak széken vagy lehetőség esetén, vendégágyon tartózkodhat. Az alapítványi lakások rendjéről és tiszta állapotban történő elhagyásáról minden esetben a szülő saját maga köteles gondoskodni. Minden szálláshelynek egyedi házirendje van, ehhez alkalmazkodni szükséges. A szállások kulcsai legkésőbb 14 óráig vehetőek át.  A lakások házirendjét mindenkinek szigorúan be kell tartani!

A szülők és hozzátartozók a kijelölt mellékhelyiségeket használhatják, mindig egyeztessenek az osztályos ápolóval.

Esős vagy sáros időesetén a lábzsák használata az egész osztályon kötelező. Kérjük a szennyfogó (ragacsos) szőnyeg rendeltetésszerű használatát.

A gyermekek részére Játszóházi Foglakozás, illetve különböző játékok és rajzeszközök találhatóak, amelyek szabadon használhatóak! Kérjük épségben visszatenni a helyére, kérjük, a kórtermekben ne tárolják.

Az elkülönítőkben egy szülő/látogató tartózkodhat, a higiénés rendszabályok szigorú betartásával. Az elkülönítő kórtermekbe csak ruhaváltás (köpenycsere) és szájmaszk felvétele, valamint alapos kézmosás után szabad bemenni. Az elkülönítő mellékhelységeinek tisztántartása elengedhetetlen. Az elkülönítők, azaz „tiszta téri” szobák, automatikusan szabályozott helyiségek hőmérséklet és nyomástartó légtechnikai rendszerrel, amely az általános szűrőkön felül helyiségenkénti steril szűrőkkel is rendelkezik. A kijelző panelekhez hozzányúlni szigorúan tilos

Cserepes és vágott virágot, szeszes italt, állatot az osztály területére behozni szigorúan tilos!

 

Intenzív osztály

Gyermekük intenzív megfigyelése és ápolása kiemelt fontosságú osztályunkon, ezért kérjük Önöket, hogy a Házirendünket szigorúan tartsák be, ezzel is hozzájárulva gyermekük mielőbbi gyógyulásához.

Kérjük továbbá, hogy figyelmesen olvassák el és írják alá! Aláírásukkal egyben jelzik, hogy megértették és betartják a házirendünket!

Tisztelt Szülők!

Gyermekük intenzív megfigyelése és ápolása kiemelt fontosságú osztályunkon, ezért kérjük Önöket, hogy a Házirendünket szigorúan tartsák be, ezzel is hozzájárulva gyermekük mielőbbi gyógyulásához.

Kérjük továbbá, hogy figyelmesen olvassák el és írják alá! Aláírásukkal egyben jelzik, hogy megértették és betartják a házirendünket!

 • Minden gyermeknél egyszerre csak egy szülő tartózkodhat.
 • Látogatni csak szülőket (édesanya, édesapa) van módunkban beengedni.
 • Az ajtó mellett elhelyezett kaputelefonon kérjük Önöket, hogy csak egyszer csengessenek, az ajtót belülről nyitjuk! Ha az osztályon folyó munka miatt nem tudnak a megérkezésükkor közvetlenül bejönni az osztályra, azt jelezzük Önöknek!
 • A látogatási idő alatt a szülők minimum 2 óránként válthatják egymást.
 • Osztályunkon védőruházat (lábzsák, köpeny) használata kötelező, melyet a belépés után közvetlenül a zsilip helységben kell felvenni.
 • Az osztály elhagyásakor a használt lábzsákot kérjük az erre kihelyezett szemetesbe ledobni! A köpenyt pedig a fogasra kell felakasztani!
 • Az osztályra saját táskát behozni nem lehet, ezek elhelyezése a kijelölt zárható szekrénybe történik!
 • Látogatási idő délelőtt 9:00-12:00 óráig délután 13:00-20 óráig van, ettől eltérni az osztályon folyó munkák és beavatkozások miatt nem tudunk!
 • Az elkülönítő helységekben a biztonságosabb ellátás érdekében kamera rendszerrel is figyeljük gyermeküket!
 • Anyatejes baba édesanyja engedéllyel ezen időn kívül is bejöhet, de csak, ha a szoptatási idő a látogatási idő szünetére esik. A szülő csakis az etetés idején tartózkodhat az osztályon, majd közvetlenül utána el kell mennie!
 • Telefonon csak szülőknek adunk felvilágosítást!!!
 • Mobiltelefon használata közvetlenül a gyermekek mellett TILOS, mert megzavarhatják az osztályon működő elektromos berendezéseket.
 • Mobil telefont látogatási időn kívül a gyermekeknél nem hagyhatják itt!!!
 • A konyhában, a gyermekek számára fenntartott hűtőben csak névvel ellátott élelmiszereket lehet betenni.
 • Szülőknek mellékhelyiség a földszinten található. Kérjük, kizárólag ezeket használják!

Megértésüket köszönjük!