ODM – csontsűrűség vizsgálat

 

 Orvos  Dr. Hosszú Éva klinikai főorvos

 

Asszisztens Puskás Károly Józsefné puskas.erika@semmelweis.hu

 

 

Betegellátás csak előre egyeztetett időpontban
Bejelentkezés:+36-1-215-1380/52903
, 13:00-14:00 óra között,
vagy a puskas.erika@semmelweis.hu címen

HÉTFŐ-PÉNTEK 09:00-12:00 Dr. Hosszú Éva

 

Az osteológiai (csontbetegségekkel foglalkozó) részleg létrehozását a felnőttkori csontbetegségek nagy társadalmi és gazdasági vonzatának, valamint kezelési nehézségeinek felismerése tette szükségessé. Mivel mindinkább a megelőzésre irányul a figyelem, így megnőtt az igény a csontbetegségekkel foglalkozó gyermekorvosok iránt.  Az ásványi csonttömeg vizsgálatát az osteodenzitometria (ODM) fejlődése tette lehetővé. Alkalmazásával rendkívül gyorsan, veszély és fájdalommentesen vizsgálhatók a csont fejlődését megzavaró betegségek.

Laborunk létrehozására 2004-ben került sor. Legelső berendezésünket a Semmelweis Egyetem I. sz. Belgyógyászati Klinikája bocsátotta rendelkezésünkre, felújított és gyermekek vizsgálatára is alkalmas új softverrel felszerelve, mely egy Lunar DPX-L DEXA készülék volt. Ez 2005-ben kiegészült új LUNAR Achilles InSight sarokcsontot mérő ultrahang géppel. 2009-ben az elavult DEXA készüléket sikerült lecserélni HOLOGIC Discovery A –ra, a jelenleg elérhető legjobb csúcstechnológiájú gépre, mely nemcsak a csont ásványi anyag tartalmát, hanem a test összetételét régiókra lebontva is képes vizsgálni. Az ultrahangos csontdenzitometria alkalmazásával pedig nemcsak a csont ásványi tömegére, hanem annak minőségére is tudunk következtéseket levonni.

Az előbb felsorolt technikák növekvő testméretekre való applikálásával lehetőség nyílt gyermekkori alkalmazásukra is. A diagnosztikába való bevezetéséhez azonban először a normálértékek meghatározására volt szükség. Így felállítottuk a DEXA és az UH magyar gyermekek normálértékeit, amely számos szempontból különbözik a felnőttekétől, hiszen köztudott, hogy nemcsak a növekedés, de a serdülés különböző fázisai is befolyásolják azt. A csont metabolizmusának vizsgálata nemcsak a csont mineralizáltságának, hanem a csont építését és a csont bontását jelző csontmarkerek változásának ismeretét is elengedhetetlenné teszi. Szükségessé vált tehát mindezek normális értékeinek meghatározása is.

Laboratóriumunk számos betegségben (pl: endokrin, onko-haematológiai, anyagcsere betegségben) vizsgálja a csont mennyiségi és minőségi összetételét. Obesitas (kövérség) és a csökkent glukóz tolerancia (IGT), diabetes mellitus (cukorbetegség) vonatkozásában vizsgáltuk a testösszetétel és a fenti betegségek kapcsolatát. Felmértük a gyermekek D vitamin ellátottságát. Munkánkba számos TDK hallgató is bekapcsolódott, eredményeikkel rangos  díjakat szereztek. Részlegünk országos gyermekcentrumként működik, így nemcsak Budapestről és  Magyarország középső területéről, hanem távolabbról is érkeznek hozzánk betegek. Évi 1800-2000 beteget látunk el.