A mi sikerünk, gyermekeik gyógyulása!

A Semmelweis Egyetem Gyermekgyógyászati Klinikájának Tűzoltó utcai részlege (a korábbi II. számú Gyermekgyógyászati Klinika) már 138 éve várja a gyógyulni vágyókat. Klinikánk az ország legrégibb és az egyik legismertebb gyermekkórháza.

Betegellátás

A Tűzoltó utcai részlegünk csecsemő – és gyermekgyógyászatra specializálódott klinika Budapest IX. kerületében, melyet 1885-ben alapítottak. 1946 – ban az akkor már  több évtizede sikeresen működő Fehér Kereszt Gyermekkórházat Dr. Petényi Géza professzor javaslatára az Egyetem II. sz. Gyermekklinikájává nevezték ki. Itt indult el az országban elsőként  a  veleszületett szívbetegségek diagnosztikája és műtéti kezelése, a diagnosztikus célú kromoszóma (citogenetikai ) vizsgálat, és ugyancsak itt alakult meg  az Országos Gyermek – leukémiai és Onkológiai Hálózat. Nagyjából minden második daganatos és leukémiás beteg gyermeket itt kezelnek, így részlegünk az országban évtizedek óta a csecsemők és gyermekek ellátásában központi szerepet tölt be. Az általános csecsemő- és gyermekosztályokon belül a korszerű igényeknek megfelelően fokozatosan önállósultak a betegellátás egyes speciális területei, a klinika hagyományos profiljai molekuláris genetikai (DNS diagnosztikai) laboratóriummal egészültek ki.

Klinikánk, múltjából adódóan nagy hagyományokkal rendelkező intézmény, mely folyamatosan fejlődik és igyekszik a mai kor modern orvosi innovációjának megfelelni mind a szakmai területeken, mind pedig  barátságos, otthonos légkört teremtve, az itt gyógyuló gyermekek és szüleik elvárásainak is. Klinikánkon  vezettük be hazánkban elsőként  a beteg gyermekek egész napos szülői  látogatási lehetőségét, baba – mama kórtermek kialakítását. Büszkék vagyunk rá, hogy szakdolgozóink elhivatottak, az általuk képviselt szaktudás a speciális területek ellátásában nélkülözhetetlen.

Intézményükben 124 ágy található. Gyógyító tevékenységünket számos szakterületen végezzük: endokrinológia, gasztroenterológia, haematológia-onkológia, intenzív ellátás, kardiológia, immunológia/nefrológia/reumatológia, oszteológia, neurológia, pulmonológia, sebészet, hypertonia és genetikai/anyagcsere-betegségek. A betegek gyógyítását gyermekpszichológus és pedagógus munkacsoport is segíti.

A fekvőbeteg-osztályok színvonalas terápiás hátteret biztosítanak a részleg jelentős ambuláns betegforgalmának, egyes specialitások szervezett magyarországi központjai a klinikán működnek. A diagnosztikus tevékenységet részlegünkön speciális laboratóriumi háttér segíti: kémiai, hematológiai, bakteriológiai labor, röntgen, ultrahang, echocardiographiai laboratórium, EEG-vizsgáló, a genetikai tanácsadó rendeléssel együttműködő citogenetikai és molekuláris genetikai laboratórium.

Oktatás és kutatás

Orvosaink magas tudományos fokozattal rendelkeznek. A tudományos kutatás fontos hátteret biztosít a mindennapi gyermekgyógyászati ellátáshoz. Klinikánk nemzetközileg is elismert eredményeket ért el a gyermekgyógyászat számos területén. Részlegünk gyakorló területet biztosít az egészségügyi szakképzésben részt vevő hallgatók számára magyar, angol és német nyelven az alábbi területeken: orvos, szakorvos, diplomás ápoló, védőnő, OKJ-s gyermekápoló, szociális munkás, gyógytornász és dietetikus. Fontosnak tartjuk, hogy tudásban és emberileg is igényes szakembereket neveljünk a jövőnek.

Bár számunkra az lenne öröm, ha nem itt találkoznánk, mégis bizton állíthatjuk, ha szükség van ránk, szeretettel és tudásunk legjavával fogadjuk Önöket! 

Autóval, gyalog, telefonon, interneten? Kérjük, tekintse meg klinikánk elérhetőségeit!

Galéria

6kép