Tájékoztató a VI. éves Gyermekgyógyászat gyakorlathoz

 

Kedves Hallgatók!

Szeretnénk felhívni a figyelmüket, hogy a gyermekgyógyászati gyakorlati oktatáson való részvételhez (5. év, 6. év, Klinikai munka, FOK, ápolástan gyakorlat) foglalkozás-egészségügyi alkalmassági vizsgálat szükséges. 

A Semmelweis Egyetem hallgatói esetében minden esetben az egyetem foglalkozás-egészségügyi szakrendelése jár el, ők kérik meg a megfelelő vizsgálatokat (szükséges például 1 hónapnál nem régebbi VDRL és székletvizsgálat patogén E. coli kimutatással stb.).

 Az előző évek tapasztalata alapján kérjük Önöket, hogy gyermekgyógyászati oktatásuk előtt vegyenek részt foglalkozás-egészségügyi vizsgálaton, ennek időpontját minél hamarabb foglalják le, a szükséges vizsgálatokat végeztessék el.

A nem Semmelweis Egyetemünkhöz tartozó vendéghallgatók esetében az alábbiak szükségesek:

– a küldőintézetben érvényes egészségügyi kiskönyv

– 1 hónapnál nem régebbi VDRL 

– 1 hónapnál nem régebbi széklettenyésztés patogén E.coli kimutatással 

– 1 évnél nem régebbi mellkasröntgen 

– 1 évnél nem régebbi anti-HBs

– 1 évnél nem régebbi anti-HCV

 

Felhívjuk a figyelmet, hogy azok a hallgatók, akik a Semmelweis Egyetem Gyermekgyógyászati Klinika Tűzoltó utcai részlegén (a korábbi II. sz. Gyermekgyógyászati Klinika) teljesítik szigorló évi gyakorlatukat, azoknak gyakorlati vizsgát nem kell tenniük!

 

 • Eligazítás: A gyakorlat első napján 09:00 óráig a Klinikai Oktatási Titkárság előtt kell gyülekezni (Tanterem melletti iroda). A gyakorlattal kapcsolatos elvárásokkal kapcsolatban aznap részletes tájékoztatást adunk.
 • Időtartam a régi kurrikulumon: 7 hét gyakorlat + 1 hét szigorlati intervallum.
 • Időtartam új kurrikulumos hallgatóknak: 5 hét gyakorlat +1 hét szigorlati intervallum, ekkor van lehetőség a hiányzások pótlàsàra.
 • Az össz. óraszám 25%-át meghaladó hiányzást minden esetben pótolni kell a szigorlat napjáig.
 • Külső gyakorlat: Akkreditált hazai képzőhelyeken a Neptun-programban megadott létszámban lehet a gyakorlatot teljesíteni, az intézetektől előzetesen engedélyt kell kérni. Külföldön a Neptun-programban megadott létszámban a fogadó intézet meghívólevele alapján, előzetes dékánhelyettesi és intézetvezetői engedéllyel lehet gyakorlatot teljesíteni.
 • Ruha: a gyakorlatokhoz köpeny/váltóruha és fonendoszkóp szükséges. A Klinika egyes osztályainak külön szabályait (védőköpeny, lábzsák v. kórházi papucs, stb.) kérjük figyelembe venni.

 

Minden, oktatással kapcsolatos ügyben kizárólag az alábbi email címen kommunikálunk: oktatas@gyerekklinika.com 

A gördülékeny ügyintézés ügyében kérünk, add meg az email tárgyában az évfolyamod és a kérdésed fő témáját (vizsga, NEPTUN, spec. tanulmányi probléma). Amennyiben tárgy nélkül írsz nekünk, az ügyintézés hosszabb időt vehet igénybe. A megfelelő tárggyal ellátott levél esetében két munkanapon belül próbálunk minden esetben válaszolni.

Szigorlatra jelentkezés feltételei (külső gyakorlat esetén):

 • A gyakorlatról szóló igazolást az Oktatási Titkárságon (Tanterem melletti iroda) a gyakorlat utolsó napján le kell adni
 • A szóbeli vizsgát megelőző napon gyakorlati vizsgát (betegvizsgálat, státuszírás, gyakorlati és differenciáldiagnosztikai kérdések) kell tenni, melyre az Oktatási Titkárságon (Tanterem melletti iroda) kell jelentkezni 08:45-kor. Amennyiben a hallgató nem jelenik meg a vizsgán – az okokra való tekintet nélkül – “Nem jelent meg” bejegyzéssel továbbítjuk a szigorlati vizsgalapot a Dékáni Hivatal felé. Ez esetben csak utóvizsgajeggyel lehet ismételten vizsgára jelentkezni.

Klinikán töltött gyakorlat esetén a gyakorlat utolsó napján az Oktatási Titkárságon (Tanterem melletti iroda) le kell adni:

 • Hiánytalanul kitöltött karton (jelenlétek igazolása)
 • Hiánytalanul kitöltött (szöveges rész is!) minősítő lap

Szigorlat

 • Amennyiben a hallgató nem jelenik meg a vizsgán – az okokra való tekintet nélkül – “Nem jelent meg” bejegyzéssel továbbítjuk a vizsgalapot a Dékáni Hivatal felé. Ez esetben csak utóvizsgajeggyel lehet ismételten vizsgára jelentkezni.
 • Sikertelen vizsga esetén legkorábban két hét elteltével, utóvizsgajeggyel lehet ismételten vizsgára jelentkezni.
 • Amennyiben a hallgató nem a Klinikán tölti gyakorlatát, akkor gyakorlati vizsga letételére van szükség a szóbeli előtt. Erre a vizsga előtti nap van lehetőség, amennyiben a vizsga hétfőre esik, akkor pénteki napon. Kérjük 09:00 órakor jelentkezzenek az Oktatási Titkárságon!