A Semmelweis Egyetem Gyermekgyógyászati Klinika Tűzoltó utcai részlegén működő Életmód Ambulancia ingyenes tanácsadással várja a túlsúlyos, súlyproblémával küzdő gyerekeket és családjukat. A személyre szabott, komplex konzultáción azok a fiatalok vehetnek részt, akiket az elmúlt egy évben  intézményünk endokrinológiai osztályán, vagy más intézményben vizsgáltak túlsúly miatt, és a kivizsgálás alapján, életmódváltást javasoltak számára.

Bejelentkezési lehetőség: eletmodambulancia@gyerekklinika.com

Életmód Ambulanciánk szakemberei:
Dr. Gács Zsófia, gyermekgyógyász-endokrinológus szakorvos
Magyar Emma, klinikai szakpszichológus
Tarr Zsófia, gyógytornász
Félegyházi Edina, dietetikus

Orvosi konzultáció
Az Életmód Ambulancián az orvosi konzultáció során lehetőség van a túlsúly hátterében álló genetikai okok átbeszélésére, illetve a családban is ismert betegségek és a gyermek laboratóriumi leletei figyelembevételével a túlsúlyhoz kapcsolódó szövődmények (pl. cukoranyagcsere-zavar, magas vérnyomás)  egyéni kockázatának felmérésére. Az orvosi tanácsadás kitér a túlsúlyból adódó kóros következmények lehetséges elkerülésének módozataira is. A konzultáció során feltérképezzük, és támogatjuk a hozzánk érkező családok életmódváltáshoz kapcsolódó motivációját is.

Gyógytorna: mozgásvizsgálat és tanácsadás
A testtartás és az izomerő vizsgálatával mozgásszervi panaszok kiszűrésére, a kezelési terv átbeszélésére adunk lehetőséget. Szobakerékpár, illetve elliptikus tréner használatával, pulzusméréssel mérjük fel az edzettségi állapotot, így egyénre szabott tanácsokkal segítjük az önállóan végezhető mozgásprogram összeállítását. A mozgásszervi panaszok és az edzettségi állapot változásának nyomon követésére is lehetőséget biztosítunk.

Dietetikai tanácsadás
A testösszetétel mérés eredményének kiértékelése után felmérjük a gyermek táplálkozási szokásait. Ezt követően személyre szabott táplálkozási és életviteli tanácsadást tartunk. Az elhangzottakról tájékoztató anyagokat adunk. Lehetőséget biztosítunk a testtömeg-csökkenés nyomonkövetésére, mérésére kontrollvizsgálat formájában.

Pszichológiai tanácsadás és gondozás
Az ambulanciára érkező családok számára életmódváltást segítő egészségpszichológiai tanácsadást biztosítunk. A tanácsadás során támogatjuk a problémás evési szokások feltérképezését és átalakítását, amennyiben szükséges, feltárjuk az ehhez kapcsolódó pszichés nehézségeket, pl. túlevés, érzelmi evés. A kamaszok számára egy életmódváltást segítő kiadvánnyal, a Túl súlyos füzettel” készülünk.