Osztályvezető főorvos:  Dr. Németh Ágnes Msc., klinikai főorvos

Rendelés a Klinika 7-es épületének 3. emeletén

KEDD

Előre egyeztetett időpontban

SZERDA 10:00-15:00 Dr. Németh Ágnes

 Bejelentkezés: 06-1-215-1380/52824 telefonszámon,

13:00-14:00 óra között

 

Szakorvosok: Dr. Szikszay Orsolya gyermek tüdőgyógyász szakorvos, Dr. Ranyák Márta Szilvia, csecsemő- és gyermekgyógyász szakorvos

Osztályvezető főnővér: Ketskemétyné Balogh Erika

Szakasszisztens: Rózsáné Gombos Krisztina

Osztályunkon a csecsemők, kisdedek és a nagyobb gyermekek ellátására összesen 7 kórteremben 10 ágy áll rendelkezésre, ezekből 3 szobában baba-mama elhelyezésre van lehetőség. Az akut lázas megbetegedésben szenvedő kis betegek gyógyítása mellett fő feladatunk a heveny és krónikus légúti, valamint allergiás panaszokkal osztályunkra érkező betegek kivizsgálása és gyógyítása. A Klinika területi ellátási kötelezettségének megfelelően fogadjuk a lázas betegeket és régiós központként a köhögéssel, fulladásos panaszokkal jelentkező betegeket. 

Munkacsoportunk nem csak a klinikai betegellátásban és egyetemi oktatásban vesz részt, hanem számos klinikai vizsgálatban is szerepet vállal, mellyel a betegek kezelésének fejlesztéséhez járul hozzá. 

 

PULMONOLÓGIA Ambulancia 

Rendelés helyszíne: Semmelweis Egyetem Gyermekgyógyászati Klinika Tűzoltó utcai részleg 7-es épület 3. emelet (1094 Budapest, Tűzoltó u. 7-9.)

SZERDA 09:00-11:00 Dr. Szikszay Orsolya

Bejelentkezés: +36 20 825-9410 telefonszámon, 

14:00-15:00 óra között 

12:00-15:00 Dr. Németh Ágnes
CSÜTÖRTÖK 10:00-12:00 Dr. Németh Ágnes
12:00-15:00 Dr. Szikszay Orsolya

 

Világszerte folyamatosan nő a légúti kórképekkel, allergiás megbetegedéssel küzdő betegek száma, mely panaszok sajnos már kora gyermekkorban kezdődnek. Ezen betegek ellátása céljából Klinikánkon is szükségessé vált speciális profil kialakítása. A pulmonológiai ambulancia mind feladatában, mind elhelyezkedésében szervesen kapcsolódik a pulmonológiai osztályhoz. Az ambuláns rendelés keretén belül fogadjuk azokat a betegeket, akiknek kórházi felvétele nem szükséges, és a fejlesztéseknek köszönhetően, járóbeteg ellátás keretében is mód nyílik a részletes pulmonológiai, allergológiai vizsgálatok elvégzésére. A légúti betegek kivizsgálását a rutin belgyógyászati vizsgálatok mellett műszeres, légzésfunkciós, esetenként terheléses és oszcillometriás vizsgálatok elvégzésével is pontosítjuk, hogy a diagnózis megállapítását követően elkezdhessük kezelésüket. Az impulzus oszcillometriás módszerrel olyan kisgyermekek légzésfunkciós paramétereit is nyomon tudjuk követni, akik a bonyolultabb légzésfunkciós vizsgálatok követelményeinek nem tudnak megfelelni életkori sajátosságaik miatt. A kivizsgálás során az esetleges allergiás eredet lehetőségét is vizsgáljuk, s amennyiben ez igazolódik, a kezelést megkezdjük. Kifejezetten nagy hangsúlyt helyezünk a betegek együttműködésének, a betegség kontrolláltsági állapotának, illetve a kezelés életminőségre gyakorolt hatásának vizsgálatára, melyet kérdőívek kitöltésével ambulanciánkon is rendszeresen nyomon követünk. Folyamatosan részt veszünk a Klinika onko-haematológiai osztályain kezelésben részesülő, és már gyógyult betegeinek a citosztatikus kezelés hatásaként esetleg létrejövő légzésfunkciós változásának hosszútávú nyomonkövetésében.