Osztályvezető orvosok:  Dr. habil. Garami Miklós Ph.D, egyetemi docens 

Osztályvezető főnővér: Berecz Elvíra

Külső munkatársak:  Dr. Jakab Zsuzsanna PhD  (Országos Gyermektumor Regiszter),  Dr. Borgulya Gábor (Országos Gyermektumor Regiszter), Dr. Török Szabolcs PhD egyetemi adjunktus (SE Magatartástudományi Intézet).

A 2008-ban felújított, 19 ágyas onkológiai osztály, országos onko-hematológiai központként végzi a rosszindulatú daganatos gyermekek kezelését és gondozását. Az onkológiai osztály teljes területe klimatizált, minden ágyhoz külön telefont (nővérhívó-rendszert) biztosítunk. A terápia során a rászoruló betegek számára külön fürdőszobával, egy kísérő számára ággyal ellátott elkülönítő szobák (4 db) állnak rendelkezésre, ahol megfelelő fertőzésmentes környezetet tudunk biztosítani. Az osztály alkalmas és teljes mértékben felszerelt intenzív terápiát igénylő betegek ellátására (hordozható röntgen készülék, mobilis ultrahang, EKG, EEG és az intenzív megfigyeléshez szükséges orvosi eszközök, műszerek szintén rendelkezésre állnak). Magyarország legnagyobb gyermekonkológiai részlegeként, az osztályon elsősorban agydaganatban szenvedő gyermekeket kezelünk. Ezen túlmenően a gyermekkorban előforduló egyéb szolid tumoros betegségek (neuroblastoma, Ewing sarcoma, májtumorok stb.) kezelését is végezzük. A kellemes, gyermekbarát környezetet a falakra festett színes gyermekrajzok is biztosítják. Az évi új felvétel kb. 50-60, az összes ellátott daganatos beteg kb. 160/év, a felvételi esetszám pedig kb. évi 900. Az osztályon kezelés alatt álló beteg gyermekek és szüleik számára lehetőség van a klinika területén található “baba (gyerek) – mama szobák” igénybevételére, valamint a szülők (és esetenként a családtagok) elhelyezést nyerhetnek a klinikával szomszédos házban lévő összkomfortos mama-lakásokban. Alapítványi segítséggel egy összkomfortos, felszerelt 2 szobás lakás is a klinika közelében, gyermekeink és családtagjaik rendelkezésére áll. 2005-ben további 7 új “baba (gyerek) mama szoba” készült el az Angyal utcai épületben a Tumor-Leukémiás Gyermekekért Alapítvány támogatásával. Esetenként a szintén nem messze található McDonalds’ Charity házban is van lehetőség külön szobák igénybevételére.

Rehabilitációs tevékenység Betegeinket a felépülésükben, komplex rehabilitációjukban és a társadalomba történő minél tökéletesebb visszailleszkedésük megvalósulásában 3 pszichológus és 2 gyógytornász is segíti. A gyermekek számára ezen túlmenően is számtalan programot szervezünk, illetve különböző táborokban biztosítunk kikapcsolódási lehetőséget. Alapítványi segítséggel egyéb külföldi és belföldi programok színesítik betegeink életét. Audio-vizuális és egyéb technikai felszerelések, számítógépek, internet is rendelkezésre állnak.

Tudományos tevékenység

A munkacsoport a következő tudományos témákkal foglalkozik:

•     Gyermekkori szolid tumorok “escape” mechanizmusainak vizsgálata

•     A gyermekkori neuroblastoma és a folsav szedés közötti összefüggés kimutatása

•     Szomatosztatin receptor, mint lehetséges differenciáldiagnosztikai, prognosztikai és terápiás faktor a gyermekkori medulloblasztomák esetében

•     Az Országos Gyermekonkológiai Hálózat adatforgalmával kapcsolatos minőségbiztosítási rendszer kiépítése

•     Az onkológiai gyógyszeres kezelés gén polimorfizmusokon alapuló individualizálásának komplex vizsgálata gyermek-onkológiai betegeken