A Semmelweis Egyetem Gyermekgyógyászati Klinika Tűzoltó utcai részlegén folyik az Általános Orvostudományi Kar V. évfolyamos hallgatók felének, és a Fogorvostudományi Kar IV. évfolyamos hallgatóinak elméleti és gyakorlati képzése gyermekgyógyászatból, beleértve az idegen nyelvű (angol, német) hallgatók oktatását. A klinikai munka tantárgy keretében klinikánk alsóbb évfolyamos hallgatókat is fogad az Általános Orvostudományi Karról, továbbá, az idegen nyelvű oktatás során I. és II. éves hallgatók is látogatják klinikánkat.

Kedves Hallgatók!

Szeretnénk felhívni a figyelmüket, hogy a gyermekgyógyászati gyakorlati oktatáson való részvételhez (5. év, 6. év, Klinikai munka, FOK, ápolástan gyakorlat) foglalkozás-egészségügyi alkalmassági vizsgálat szükséges. 

A Semmelweis Egyetem hallgatói esetében minden esetben az egyetem foglalkozás-egészségügyi szakrendelése jár el, ők kérik meg a megfelelő vizsgálatokat (szükséges például 1 hónapnál nem régebbi VDRL és székletvizsgálat patogén E. coli kimutatással stb.).

 Az előző évek tapasztalata alapján kérjük Önöket, hogy gyermekgyógyászati oktatásuk előtt vegyenek részt foglalkozás-egészségügyi vizsgálaton, ennek időpontját minél hamarabb foglalják le, a szükséges vizsgálatokat végeztessék el.

A nem Semmelweis Egyetemünkhöz tartozó vendéghallgatók esetében az alábbiak szükségesek:

– a küldőintézetben érvényes egészségügyi kiskönyv

– 1 hónapnál nem régebbi VDRL 

– 1 hónapnál nem régebbi széklettenyésztés patogén E.coli kimutatással 

– 1 évnél nem régebbi mellkasröntgen 

– 1 évnél nem régebbi anti-HBs

– 1 évnél nem régebbi anti-HCV

 

A Fogorvostudományi Karon tanulmányokat folytató hallgatók tanulmányaik V. évében egy szemeszterben tanulják a gyermekgyógyászat tárgyat. Hetente egy tantermi előadást, kéthetente követ egy gyakorlati képzés. Elméleti képzés keretében a gyermekgyógyászat valamennyi olyan területével megismerkedhetnek a hallgatók, mely az általános orvosi műveltség szempontjából fontossággal bír. A gyakorlatokon, betegbemutatás kapcsán korszerű vizsgálati módszerek megismerésére és vizsgálati eredmények értékelésére nyílik lehetőség. 

Kötelezően választható fakultációs program egy, illetve két féléves oktatással a klinikai genetika a gyermekkori neurológia, gyermek onkológia, az érelmeszesedés megelőzése gyermekkorban.

A speciális területeken dolgozó orvosok jelentős részének tudományos minősítése van, a hazai tudományos életben elismertek, és sokan hazai és nemzetközi társaságok tisztségviselői. A rendszeres tudományos konferenciák hasznosak a klinika vonzáskörzetében dolgozó gyermekgyógyászok számára.