Gyógytornászaink:

Andor Ildikó, Gábor Kata Júlia, Fehér Anna, Tarr Zsófia, Zajovics Gyöngyi, Váradi Szonja

 

A hosszabb ideig ágyhoz kötött, műtét után lábadozó, illetve krónikus mozgásszervi betegségben szenvedő gyermekek szakszerű mobilizálását, mozgásfejlesztését Klinikánkon 4 fő diplomás gyógytornász végzi. Feladataik közül kiemelkedően fontos a Klinika onko-haematológiai osztályain fekvő betegek ellátása. Céljuk olyan, személyre és kórképre adaptált terápiás program kidolgozása és végrehajtása, mely a kórházi tartózkodás ideje alatt, illetve rendszeres ellenőrzés mellett, a beteg otthonában végezve, javítja a beteg gyermek állapotát, segíti az önkiszolgálásban, fokozza önállóságát, gyorsítja a saját kortárscsoportba történő visszatérést.

Szerves részét képezi a gyógytorna a Reumatológiai osztályon folyó gyógyító munkának is,  mivel a gyermekkori gyulladásos eredetű reumatológiai kórképeket a mozgásszervrendszer fájdalma, mozgáskorlátozottság, az ízületek duzzanata, az izomzat gyengülése és az ízületi mozgástartomány beszűkülése jellemzi, ezért a kezelés elengedhetetlen részét képezi a mozgásterápia. A nem gyulladásos eredetű reumatológiai kórképek esetében, gyógytorna végzésével a fájdalom csökkenését, az ízületek és izmok funkciójának helyreállítását, a gyermek közösségbe való mihamarabbi visszatérését lehet elősegíteni. 

Klinikánkon működik Magyarország első Gyermek Neuromuscularis Centruma is, így kiemelt jelentőségű a spinalis izomsorvadás (SMA) miatt gondozott gyermekek esetében az újonnan bevezetett mozgásvizsgálati skálák használata, melyekben gyógytornászaink nyújtanak szakszerű segítséget. 

Az ambuláns ellátás keretében, a korai fejlesztés területén is kiemelt szerep jut gyógytornász szakembereinknek, a közelmúltban kidolgozott JERR kora gyermekkori reflexkorrekciós módszert elsőként alkalmazva végzik a kisgyermekek komplex fejlesztését, mely  0-18 hónapos gyermekek részvételével zajlik. 

Gyógytornászaink folyamatosan együttműködnek a társintézmények szakembereivel annak érdekében, hogy a klinikánkon folyó mozgásszervi rehabilitáció minél sikeresebb legyen.

Részt vesznek az intézményünkben zajló oktatási feladatok ellátásában, bemutatva feladataikat, szerepüket a rehabilitációs team munkájában.

A 2005 őszén átadott, rendkívül jól felszerelt tornaterem megfelelő teret biztosít mind az osztályokon fekvő, mind az ambuláns ellátásban részesülő betegek rendszeres tornáztatására, de ezen túl, további lehetőségeket kínál például a túlsúlyos gyermekeknek, illetve a Klinika dolgozóinak a csoportos mozgásprogramokon való részvételre is