A 250 éves Semmelweis Egyetem Semmelweis Egészség Napok néven interaktív, népegészségügyi tematikájú, ingyenes családi programsorozatot indított a nagyközönség részére.

A rendezvény 2020.07.22-én zajlott Online formában több ezer regisztrált hallgatóval. Az I.sz. Sebészeti Klinika részéről négy előadás hangzott el, melyek az alábbiakban visszanézhetőek.

A megtekintéshez kattintson az előadás címére!

 

Vastagbélrák: Alagút a fény végén vagy fordítva? (dr. Horváth Miklós)

Az 55 éves kor felett emelkedő gyakoriságú, éves szinten több mint 10000 embert érintő, az esetek felében végzetesség váló vastagbélrákkal mit lehet kezdeni? Sikerülhet megúszni? Elégséges a széklet teszt? A vastagbél tükrözés szerepe, fontossága és válasz egyes tévhitekre. Gyakorlati szempontok egy gasztroenterológustól.

Mi mindent lehet endoszkóppal? – diagnosztika és minimálisan invazív beavatkozások ötvözése a tápcsatornában (dr. Hritz István)

Legyen szó nagyfelbontású, nagyító képalkotásról vagy mintavételről az emésztőrendszer belsejében, avagy annak falán túl, rákmegelőző állapotok műtét nélküli gyógyító kezeléséről, előrehaladott daganatok tüneti terápiájáról, valamint epeúti kövek eltávolításáról, elzáródások áthidalásáról – endoszkóppal mindez megoldható. Hogyan? Az I. sz. Sebészeti Klinika programjában erre választ kap.

Kulcslyukon át (dr. Vass Tamás)

“Mi történik velem ha nyelőcső tumorom lesz? Hogy ki kell venni az egész nyelőcsövet? De hát hogy tudok majd nyelőcső nélkül élni? És most akkor mindenhol hatalmas vágások lesznek rajtam?” – Ezekre a kérdésekre és sok minden másra próbálunk választ adni filmünkkel, melyben egy „kulcslyuksebészeti” technikával végzett nyelőcsőtumor-eltávolítást és a nyelési képesség helyreállítását mutatjuk be.

Sebészet 3.0 – a 3d-től a kiterjesztett valóságig (dr. Kokas Bálint)

Nagyapáink, ha játékról volt szó, akkor üveggolyókkal dobálóztak, szüleink szerették a táblajátékot, ma a fiatalok már a virtuális valóságban gyűjtik a pokémonokat. De mit csinál egy mai sebész, amikor „játszik”? Hová fejlődött a sebészet, hogyan alkalmazhatóak a technológiai innovációk a műtőasztalnál? Még mindig megsárgult könyvekből tanul a medikus? Játsszunk el a fenti gondolatokkal, és nézzük meg, hogy állunk most a műtőben, és mit tartogat a jövő!