BESZÁMOLÓ

A tálcatűz oltási- és füstsátor szimulációs gyakorlatról

A Semmelweis Egyetem Biztonságtechnikai Igazgatósága az előző évekhez hasonlóan 2021-ben is megtartotta a portaszolgálat éves ismétlődő oktatás keretein belül a tűzoltási gyakorlatot az Egyetem Zágrábi úti Sporttelepén. Az oktatás a portás állomány közel 300 fős létszáma miatt idén is három napon át (2021. augusztus 30. – szeptember 1.) zajlott. A különböző szakirányú elméleti oktatás mellett legalább akkora hangsúlyt kapott a gyakorlati oktatás is, mely során tálcatüzet olthattak és idén először egy füstsátrat is kipróbálhattak, melyben füstgép segítségével szimuláltak egy esetleges tűzeset körülményeit.

Az eseményen a portaszolgálat állományából 193 fő, más szervezeti egységek részéről 79 fő vett részt.

A gyakorlati képzés lényege, hogy a kollegák a későbbiekben egy esetleges tűzeset során felhasználhassák a gyakorlaton szerzett tudásukat, és tapasztalataiknak köszönhetően ne féljenek megközelíteni a tűzfészket, illetve megkezdeni az oltást és a helyszínen lévők menekítését, koordinálását.

Az elméleti oktatásokat követően Szabó Lajos tűzoltó őrnagy bemutatta a kézi tűzoltókészülékek felépítését, működését, alkalmazását, illetve megosztotta a munkája során szerzett tapasztalatait megtörtént esetekről. Ezután a megjelentek tálcatűz oltásával gyakorolhatták a tűzoltókészülék megfelelő használatát és a hatékony, helyes oltási technikát. Emellett a füstsátorban megtapasztalhatták, hogy milyenek a látási viszonyok, valamint a menekülés és menekítés körülményei egy füsttel teli, bútorokkal élethűen berendezett helyiségben. A sátorban elhelyezésre került egy bábu is, melyet a résztvevőknek meg kellett találniuk és ki kellett hozniuk a sátorból. A szimulált mentés során megtapasztalhatták, hogy mekkora akadályt jelentenek a füstben nem észrevehető berendezési tárgyak és miért nem szabad eltorlaszolni, leszűkíteni a menekülési útvonalakat. A gyakorlaton szerzett tapasztalataik nagy segítséget jelentenek majd munkájuk során, ha esetleg egy valós tűzzel találják majd szemben magukat.

Az eseményt az Egyetem valamennyi szervezeti egységében meghirdettük, így önkéntes alapon, előzetes regisztráció után minden jelentkezőnek lehetőséget biztosítottunk arra, hogy kipróbálja magát tűzoltásban és menekítésben. Az idén füstsátorral kiegészült kezdeményezésnek ismételten nagy sikere és sok érdeklődője volt, hamar telítődtek az üres helyek. Végül 79 egyetemi munkavállaló jelent meg az oktatással egybekötött gyakorlaton. Az önként jelentkezők gyakorlatait a fent említett három nap délelőtti óráiban, a portások gyakorlatait pedig a délutáni órákban bonyolítottuk le. A gyakorlat folyamatosságát, gördülékenységét nagyban segítette az is, hogy a résztvevők órás bontások szerinti időpontokra tudták leadni előzetes regisztrációjukat. Az így kialakult kisebb csoportoknak köszönhetően a résztvevőknek arra is adódott lehetőségük, hogy feltegyék felmerült kérdéseiket, melyekre őrnagy úr hasznos válaszokkal és érdekes információkkal szolgált.

Azóta is számos pozitív visszajelzés érkezett, melyek szerint a résztvevők élvezték és ugyanakkor hasznosnak is találták a gyakorlatot, bíznak benne, hogy jövőre ismét megszervezzük, és újból részt vehetnek rajta. A gyakorlatot teljesítők elismerő oklevelet vehettek át a Biztonságtechnikai Igazgatóság Biztonságszervezési osztály munkatársaitól.

A visszajelzések alapján dolgozni fogunk azon, hogy 2022-ben is minél nagyobb számban gazdagíthassuk tapasztalattal és kellemes élménnyel az Egyetemi dolgozókat.

Budapest, 2021. szeptember 14.

                                                                                                           Szabó Bence
                                                                                                 biztonságtechnikai előadó

 

Eredeti dokumentum letöltése