Biztonságtechnikai Igazgatóság történelmi áttekintése

A szakmai területre utaló első megnevezést 1960-as tanévkönyvben találtam meg, mint Légoltalmi Parancsnokság, mint a Rektori Hivatal alá tartozó szervezeti egység, ami az Üllői út 26. épületben került elhelyezésre.

1981-as évtől Polgári védelmi Törzsparancsnoksággá alakult és mellette létre jött a Munka és Tűzvédelmi Iroda is, ami az Illés utca 15. épületben kezdte meg működését.

1985-ben Munka és Tűzvédelmi Iroda szakmai feladata kiegészült a rendészeti feladatokkal, így létrejött a Munkavédelmi, Tűzvédelmi és Rendészeti Iroda, ami ekkor átköltözött a Hőgyes Endre utcai épületbe.

1987-ben Munkavédelmi, Tűzvédelmi és Rendészeti Iroda visszaköltözött az Illés utca telephelyre, továbbá a környezetvédelmi szakterület ellátása is a feladatai közé került, így létrejött a Munka, Tűz, Környezetvédelmi és Rendészeti Iroda.

1990. évben a Munka, Tűz, Környezetvédelmi és Rendészeti Iroda 2 külön szervezeti egységgé vált szét, így létrejött a Munka-, Tűz-, Környezetvédelmi Iroda, valamint a Rendészeti Iroda, továbbá a Polgári védelmi Törzsparancsnokság Polgári védelmi Iroda elnevezést kapta meg.

1991-ben a Rendészeti Iroda átalakult és létre jött a Vagyonvédelmi Iroda.

1993-ban megszűnt Polgári védelmi Iroda és helyette létrejött a Polgári védelmi csoport

1995-ben létrejött a Biztonságvédelmi Iroda, amely a Munkavédelmi Csoportból, Tűzvédelmi csoportból, Környezetvédelmi csoportból, valamint ezidáig külön álló Polgári védelmi Csoportból került megalakításra. A Vagyonvédelmi Iroda külön szervezeti egységként tovább működött.

2006-ban létre jött a Gazdasági-Műszaki Főigazgatóság alá tartozó Biztonságtechnikai Főosztály, amely kettő osztályból és egy csoportból épült fel, így a Vagyonvédelmi Osztály, a Munka-, Tűz-, és Környezetvédelmi Osztály, valamint a Polgári védelmi Csoport alkotta.

2008-ban a Biztonságtechnikai Főosztály Biztonságtechnikai Igazgatósággá alakul, továbbá az Igazgatóságon létrejön a Környezetvédelmi Osztály, ezzel osztályok száma háromra bővül.

2008-ban a Biztonságtechnikai Igazgatósághoz csatolják a Központi Logisztikai Osztályt, így létrejön a Biztonságtechnikai és Logisztikai Igazgatóság.

2013-ban a Biztonságtechnikai és Logisztikai Igazgatósághoz a szolgáltatási terület csatolása is megtörténik, így létrejön a Biztonságtechnikai, Logisztikai és Szolgáltatási Igazgatóság.

2015-ben a Biztonságtechnikai, Logisztikai és Szolgáltatási Igazgatóságból kiválik a Szolgáltatási Igazgatóság és ezzel együtt a Logisztikai Osztály is, így ismét létrejött a Biztonságtechnikai Igazgatóság, ami a mai napig ellátja az Egyetem vagyon-, munka-, tűz-, környezet-, katasztrófa- és polgári védelmi szakmai feladatokat.

Az Igazgatóság jelenleg mintegy 331 fős állománnyal látja el feladatait, amely állományból 268 fő közalkalmazott portás, 21 fő a Központi Diszpécser és Járőrszolgálaton teljesít feladatot, továbbá 42 fős központi feladatokat ellátó állománnyal rendelkezik.

Galéria

10kép