Tájékoztatjuk a Semmelweis Egyetem szervezeti egységeinek vezetőit, hogy az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzési adatait, valamint a Nemzeti Népegészségügyi Központ szakmai ajánlását figyelembe véve az országos tisztifőorvos másod illetve harmadfokú hőségriadót adhat ki az ország egy részére, vagy akár egész területére.

Az aktuális hőségriasztásról a Nemzeti Népegészségügyi Központ a hivatalos weboldalán ad tájékoztatást: INNEN

A hőségriadó idejére szervezési intézkedéseket kell tenni a Semmelweis Egyetem Munkavédelmi Szabályzatának 2. fejezet 2.5.2. pontja, illetve a 3/2002. (II. 8.) SzCsM-EüM rendelet 7. §-ban megfogalmazottak alapján.

Fel kell hívni a munkavállalók és a hallgatók figyelmét, hogy a nagy melegben ügyeljenek a fokozott folyadékbevitelre. A folyadékveszteséget általában 14–16 °C hőmérsékletű ivóvízzel kell pótolni. E célra alkalmas az azonos hőmérsékletű ízesített, alkoholmentes ital is, amelynek cukortartalma az ital 4 súlyszázalékát nem haladja meg, vagy amely mesterséges édesítőszerrel ízesített. Kerülni kell a kávé, a magas koffein és cukortartalmú üdítők és zsíros ételek fogyasztását.

Az átlagosnál melegebb időjárás megterhelő az egészséges szervezetre is, okozhat egészségügyi panaszokat, dekoncentrációt – az autóval közlekedőkre kedvezőtlen hatással lehet.

Különös figyelmet kell fordítani a szabad téren dolgozókra – gondoskodni kell a bőr védelméről, 11 és 15 óra között lehetőség szerint árnyékba kell húzódni. Gondoskodni kell azon helységekben dolgozókról, ahol nincs légkondicionáló berendezés, az ilyen munkavállalók részére biztosítani kell a légkondicionált helységekbe történő bejutást, időszakos tartózkodás feltételeinek kialakítását.

A légkondicionáló berendezést javasolt szakaszosan üzemeltetni, a hőmérsékletet nem javasolt 27 fok alá hűteni, valamint figyelni kell arra is, hogy a hideg levegő befúvása ne legyen túl erős, ellenkező esetben megfájdulhatnak az adott helyiségben tartózkodók ízületei. A ventilátort – amennyiben rendelkezésre áll – szintén szakaszosan kell üzemeltetni.

Kérem, a fent leírtak figyelembevételével biztosítsák valamennyi érintett munkavállaló részére a biztonságos, egészséget nem veszélyeztető munkakörülmények megteremtését.

Amennyiben a témával kapcsolatban kérdésük van, Igazgatóságunk munkatársai készséggel állnak rendelkezésükre.

 

Budapest, 2022. június 27.

Tisztelettel:

Simon Mátyás

igazgató