Az egyetem munkatársai által beadott védőoltások száma - 2021. július 25.
348845 Összes oltás

Nem is olyan régen még az idegen szavak szótárában néztük meg a jelentését. S bár sokak számára még mindig kicsit misztikusan hangzik, mi már mélységében is átérezzük. Félelem, bizonytalanság, REMÉNY!

Jó hat évvel ezelőtt derült ki egy alkalmassági vizsgálat során, hogy gyógyíthatatlan májbeteg lettem. Na azért nem volt rögtön ilyen egyértelmű, csak így utólag. Nem tudtam semmit erről a betegségről. Először az alkohol hatásának tulajdonították a bajt, de mivel egyáltalán nem volt rám jellemző a mértéktelen ivás, s a családom is bizonygatta ezt, vizsgálatok során kiderült, hogy miről lehet szó. Vírusok! Egyszer “B”, aztán “C” vírust diagnosztizáltak.

Szerencsére kiderült azonban, hogy egyik sem. Csak néztem kerekre nyílt szemekkel, és féltem. Kérdéseimre nem igazán kaptam választ, pedig utána akartam járni az okoknak, szerettem volna tudni, hogy mi történhetett. Telt-múlt az idő. A beteg máj azért működött, az általános tünetek közül szinte egyik sem jelentkezett. Egyáltalán nem volt betegségtudatom, rendszeresen jártam kontrollra, dolgoztam, éltük a családommal a megszokott életünket.

Aztán elkezdődött a rémálom. Először enyhébb besárgulás, aztán jóval erősebb, hasi vizesedés, hangulatromlás, fáradékonyság, étvágytalanság, vérzékenység. Iszonyatos fájdalom volt a feleségemnek, szüleimnek látni a leépülésemet, s bár az orvosi szakirodalomban ez a folyamat így szerepel, borzalmas átélni, nem lehet elfogadni!

Ekkor már bizonyossá vált, hogy az életben maradásomra egyetlen esély a transzplantáció. Sok-sok lelki vívódás után fogadtam el a műtét gondolatát. Megkezdődött a versenyfutás az idővel. Nagyon alapos kivizsgálás után kerülhettem várólistára. Az állapotom hol jobb, hol rosszabb volt, de a romlás egyre látványosabbá vált.

Szinte hetetlen szerencsére, hogy az első riasztás során már megkaphattam az új májamat. A sors sok-sok feszültségtől, fájdalmas várakozástól kímélte meg ezzel az egész családunkat. Szívem minden melegével KÖSZÖNÖM azoknak a nagyszerű embereknek a segítségét, akik hozzájárultak ahhoz, hogy tovább élhessem az életemet, feleségemmel együtt nevelhessem gyermekeimet.

Nagyon sok mindennel kellett és kell szembenéznünk, és sokkal erősebbnek kell lennie, mint azt valaha is elképzeltük. De enélkül a lehetőség nélkül azonban csak tehetetlenül vergődne az ember az árral szemben. Bárkinek válhat a transzplantáció lehetősége utolsó reménysugárrá, és sajnos bárki válhat valakinek az utolsó reménysugarává. S bár ezen nem érdemes rágódni, tisztában kell lenni vele. Tudom, hogy vannak olyan emberek, akik még akkor is segíteni akarnak másokon, amikor sajnos már az ő életük menthetetlen.

Áldja meg az Isten “Őket”!

Most már igazán tudom: transzplantáció = ÉLETMENTÉS!

Ha bárki ebben bármilyen formában segít: ÉLETET MENT!

Sok hálával és szeretettel:

Tamasik Gyula

A 62. májtranszplantált