Az egyetem munkatársai által beadott védőoltások száma - 2021. szeptember 17.
388067 Összes oltás

Radiológiai Osztály öt külön részlegen biztosítja a Transzplantációs és Sebészeti Klinika és a Belső Klinikai Tömb fekvő- és járóbeteg ellátásának képalkotó (akut/krónikus) diagnosztikai és intervenciós hátterét. 

A hagyományos röntgen részlegen elsősorban mellkasi, gyomor- és bélrendszeri, valamint csontrendszeri felvételeket és átvilágításokat végeznek. A nap 24 órájában várólistáról transzplantációra behívott betegek műtét előtti rutin hasi és mellkasi felvételét szintén itt készítik el és értékelik ki. 

Az ultrahang részlegen az új, elasztográfiára és kontrasztanyagos ultrahang vizsgálatokra is alkalmas berendezést több régebbi készülék egészíti ki – így biztosítva az ambuláns betegforgalom mellett az osztályos, intenzíves és intraoperatív vizsgálati igények kielégítését: a szervátültésre váró, a megvalósuló riadó kapcsán végzett és a már transzplantált  betegek ultrahang és röntgen vizsgálatát a nap bármely szakában elvégzik az osztály dolgozói. Külön kiemelendő a nagyszámú ultrahang vezérelt biopszia, melyet a transzplantált szervekből, vagy különféle daganatos és egyéb indikáció alapján vesznek, szükség esetén használva az új ultrahang berendezés fúziós-navigációs lehetőségeit. 

A komputertomográfiás részlegen egy új 128 szeletes spirál CT-vel készítik a vizsgálatokat, elsősorban a koponya, mellkasi, hasi, kismedencei és angiographiás felvételeket. Itt történik az élődonoros veseátültetés elötti donor CT-angiographia is. Ezeken kívül itt határozzák meg májdaganatok eltávolítása és élődonoros májátültetés előtt a megmaradó májtérfogat pontos méretét, amely ezen műtétek kivitelezhetőségét alapvetően meghatározza. A CT vizsgálatok jelentős részének indikációja daganatos betegségek diagnosztizálása és kontrollja, szükség szerint RECIST és iRECIST irányelvek alapján. 

Az osztály egyik kiemelkedő profilja az intervenciós radiológia. Ultrahanggal, CT-vel, RTG-átvilágítással, vagy ezek kombinációjával végeznek beavatkozásokat elsősorban daganatos betegségekben – a szubspecialitás elnevezése Intervenciós Onkológia. Non-vaszkuláris intervenciók, epe-elfolyási zavarok, ureter-szűkületek megoldása, kóros folyadékgyülemek eltávolítása, hő- és kémiai daganatroncsoló kezelések (rádiofrekvenciás és mikrohullámú ablációk) tartoznak a leggyakrabban végzett beavatkozások közé. A klinikán zajló intervenciós onkológiai tapasztalat alapján az osztály akkreditált Intervenciós Radiológiai Licensz képzőhely. Az osztály részt vesz a posztgraduális és graduális képzésben – utóbbiban részesülnek az orvostanhallgatók és az Egészségtudományi Kar hallgatói is.