Az egyetem munkatársai által beadott védőoltások száma - 2021. szeptember 16.
387752 Összes oltás

A sebészet oktatása az első szemeszterben

Induláskor célunk a sebészet és a sebészeti jellegű egyéb manuális szakmák alapjaiban való tájékozottság megszerzése, a részletes sebészet tananyagának megalapozása.

Ennek megfelelően az első szemeszter tananyagát az általános sebészet ismeretanyaga képezi, mely lényegében minden műtétes szakma tevékenységéhez szükséges alapismereteket tartalmazza. Magában foglalja a sebészet történetét, fejlődését, a sebészi ténykedés alapszabályait. Előadásainkon részletesen ismertetjük az aszepszist-antiszepszist és ehhez kapcsolódóan a fertőtlenítést és sterilizálást. Foglalkozunk a sebekkel, sebgyógyulással, sebfertőzéssel, sebellátással és vérzéscsillapítással. Külön előadás témája a műtéti előkészítés és a lehetséges műtéti szövődmények megelőzése. Megismertetjük hallgatóinkkal a betegészlelés alapszabályait. Előadás hangzik el a sebészet speciális területeiről is, mint sebészeti onkológia, szövet- és szervtranszplantáció.

Gyakorlati foglalkozások támája a betegellátás, betegvizsgálat a betegágy mellet.

A bemutatás mellett lehetőséget biztosítunk a műtéti bemosakodás, a varrat, és kapocs behelyezés, valamint eltávolítás, sebkezelés, kötözés gyakorlására. A kórtermi gyakorlatokon lehetőség nyílik a sebészeti betegek fizikális vizsgálatának elsajátítására.

Letölthető dokumentumok