A Zoom program segítségével lehetőség nyílik online konzultációk és értekezletek lebonyolítására. Az alábbi útmutató bemutatja a jogosultsági szinteket, a belépést és a használat különböző módjait. Fontos: VPN-kapcsolatra nincs szükség a Zoom használatához (így a SeKA-belépéshez és a Moodle-hez sem).

JOGOSULTSÁGOK

 • Ingyenes: bárki beregisztrálhat a Zoom honlapján, viszont az ingyenes verzió csak 40 perces videohívásokat enged indítani
 • A Semmelweis Egyetem munkatársai és hallgatói a SeKA-jogosultságukkal férnek hozzá a rendszerhez, mely az alábbi oldalról indítható el, a Sign In gombra kattintva: https://semmelweis.zoom.us
 • Az egyetem oktatói és szükség esetén más dolgozói jogosultak egy magasabb szintű licencre (Licenced), mellyel korlátlan időtartamú hívásokat indíthatnak maximum 300 fő részére és a felhőbe menthetik a rögzített konzultációkat.

 

Oktató vagyok, de csak alapszintű Zoom-fiókom van. Mit tegyek?

Ha megvan a SeKA-hozzáférése, a semmelweis.zoom.us honlapon be tud jelentkezni, ezzel létrejön az egyetemi Zoom-fiókja. Ellenőrizze, hogy alapszintű vagy prémium licence van (Profile -> User type -> Basic or Licensed). A prémium licenccel maximum 300 fő részére korlátlan idejű megbeszéléseket tarthat, míg az alapszintű jogosultsággal is képes maximum 40 perces megbeszéléseket szervezni legfeljebb 100 fő részére.

A prémium licencek igényléséhez kérjük, forduljon ügyfélszolgálatunkhoz. Ha van olyan munkatársa, akinek már nem szükséges a prémium fiók, kérjük, jelezze ezt is kérelmében, hogy át tudjuk Önnek adni a hozzáférést.

Prémium hozzáférés nélkül is képes lehet 40 percesnél hosszabb videohívások lebonyolítására. Ehhez arra van szükség, hogy prémium hozzáférésű munkatársa megszervezze a meetinget, majd a kezdetekor mindketten belépjenek oda, és a munkatársa átadja Önnek a host-jogot (“Make co-host”). Ezután korlátlan ideig folytathatja a konzultációt, azonban a munkatársa az időtartama alatt más konzultációt nem indíthat. 

Még nincs SeKA-hozzáférésem, de szeretném használni a Zoomot. Hogyan tehetem ezt meg?

Amíg SeKA-hozzáférésre várakozik (ügyfélszolgálatunk itt érhető el), a következő dolgokat teheti meg a Zoom programban, mely az online órák és értekezletek megtartására szolgál.

Meghívást elfogadni és megbeszéléshez becsatlakozni bármiféle regisztráció nélkül is lehet, itt tehát nem probléma az egyetemi hozzáférés hiánya (kivéve a Moodle-ből indított Zoom-megbeszéléseket, ahol szükséges a SeKA-azonosító).

Megbeszélés indításához viszont szükség van regisztrációra. Ha még nincs SeKA-hozzáférése, egy sima regisztrációval a Zoom honlapján létrehozhat egy ingyenes fiókot, ezzel pedig képes lesz maximum 40 perces videohívások indítására. A videohívás 40 perc utáni folytatásához már előre kiküldhet egy újabb linket a diákoknak/munkatársaknak, és rövid szünet után folytatható a konzultáció vagy értekezlet.

Ha egy munkatársa már rendelkezik egyetemi, azon belül is prémium Zoom-hozzáféréssel, az ő segítségével képes lehet 40 percesnél hosszabb, korlátlan időtartamú videohívások lebonyolítására. Ehhez arra van szükség, hogy a munkatársa megszervezze a meetinget, majd a kezdetekor mindketten belépjenek oda, és a munkatársa átadja Önnek a host-jogot (“Make co-host”). Ezután korlátlan ideig folytathatja a konzultációt, azonban a munkatársa az időtartama alatt más konzultációt nem indíthat.

 

AZ EGYETEMI HOZZÁFÉRÉS LÉTREHOZÁSA

 • A rendszer a https://semmelweis.zoom.us oldalon keresztül érhető el, a „Sign In” ikonra kattintva.
 • Az egyetemi licensz előnyeit lehetővé tevő belépéshez SeKA (Semmelweis Központi Azonosítás) azonosítóra van szükség. A SeKA azonosítóról további információ itt érhető el.
 • Az egyetemi hozzáférés az első belépést követően jön létre (a különböző programjogosultságokra és szabályzatokra vonatkozó kérdések megválaszolása után). Nagyon fontos tehát, hogy itt bejelentkezzünk, mert ha nem tesszük meg, később a Moodle-ből sem tudjuk használni a Zoom funkciót.

 

A ZOOM HASZNÁLATA

SZOFTVER

Érdemes letölteni a Zoom szoftvert a számítógépünkre, mert könnyebben lehet használni, mint a böngészős változatot. A telepítés után fontos, hogy ne a bal oldali e-mail/password ablakkal, hanem a jobb oldali oszlop tetején szereplő Sign In with SSO gombbal lépjünk be fiókunkba. A Company Domainbe a semmelweis(.zoom.us) szót írjuk, ezután már be tudunk jelentkezni a SeKA-hozzáférésünkkel. -> részletes útmutató

FIGYELEM!
A Zoom fejlesztőinek új felhasználói szabályzata 2022. november 5-étől azon Zoom-felhasználók számára, akiknek az asztali szoftvere az 5.8.6.-os verziónál régebbi, nem teszi majd lehetővé, hogy új meetinget indítsanak a program frissítése nélkül, ami csúszást jelenthet a találkozók lebonyolítása során.
 
Kérjük ezért, hogy frissítsék Zoom-szoftverüket legkésőbb november 5-éig a legújabb verzióra, mely az alábbi oldalról tölthető le: https://zoom.us/download
 

SEMMELWEIS.ZOOM.US

A semmelweis.zoom.us honlapon is be tudunk jelentkezni, illetve tudunk meghívást elfogadni és megbeszélést létrehozni. Fontos, hogy a konzultáció indításakor a böngészőnk fel fogja ajánlani, hogy használjuk inkább az asztali szoftvert. Ha korábban letelepítettük a gépünkre, egy kattintással átválthatunk a programra. -> részletes útmutató

MOODLE

Ha szerkesztő tanárként hozzáférünk egy Moodle-kurzushoz, be tudunk illeszteni egy Zoom-tevékenységet: Tevékenység és tananyagok beszúrása -> Tevékenységek -> Külső eszköz (zöld puzzle). Főszabály szerint innen kell megbeszéléseket indítani, és a kurzushoz hozzárendelt hallgatóknak ilyenkor elegendő csak belekattintania a Zoom-tevékenységbe és kiválasztania a közelgő konzultációt. A megbeszélés indításakor a böngészőnk szintén fel fogja ajánlani, hogy váltsunk inkább az asztali szoftverre. -> részletes útmutató

 

EGYÉB FUNKCIÓK

PowerPoint-diák használata a Zoomban

 

MEGHÍVÁS ELFOGADÁSA

Amennyiben Ön meghívást kapott egy Zoom-megbeszélésre, úgy a mellékelt videóban látható módon tud csatlakozni, Önnek semmilyen regisztrációra nincs szüksége.

 

A csatlakozás menetét röviden összefoglalva:

 1. A megbeszélést szervező részéről érkezik egy email, melyben megtalálható a Zoom megbeszélés link-je, valamint a megbeszélés azonosítószáma (melyre csak speciális esetben, egyes operációs rendszereken vagy telefonos használat esetén van szükség).
 2. A linkre kattintva automatikusan elindul a csatlakozás, de az első esetben egy segédprogram letöltésére, majd telepítésére is szükség lehet, mely rendkívül egyszerűen (a videóban látható módon) megoldható.
 3. Ezt követően meg kell adni a jogosultságokat a Zoom rendszer számára (kamera, mikrofon) és ezután máris csatlakozik az értekezlethez a meghívott személy.

Videó a csatlakozásról, a hang-, kép- és háttérbeállításokról

 

A RENDSZER MŰKÖDÉSÉNEK STABILITÁSA ÉRDEKÉBEN:

 1. Egyetemi telefonról a mobil hotspot segítségével korlátlan adatforgalom érhető el kiváló sávszélességgel (4G) (Kapcsolat).
 2. Alternatívák esetén ne az egyetemi sávszélességet használja.
 3. Ha nincs wifi, használjon LAN kábelt (ahol lehetséges).
 4. Indokolatlanul ne használjon sávszelességet (pl. video stream legtöbbször nem kell).
 5. Az egyetemi e-learning tárhely kapacitásait kímélni kell – ne a Moodle-be mentsük a fájlokat, inkább alternatív tárhelyekre vonatkozó linkeket helyezzünk a kurzusba.

 

ZOOM LEARNING CENTER

A Zoom megnyitotta online oktatási platformját, ahol a meetingek megszervezésétől a webinárfunkciókig számos informatív videót találunk. A honlaphoz az egyetemi polgárok SeKA-belépéssel férhetnek hozzá. 

A Zoom Learning Center használatához kattintson a Sign In gombra a jobb felső sarokban. Fontos, hogy ne az e-mail/password ablakkal, hanem az alsó ikonok közül az SSO gombbal lépjen be fiókjába. A Company Domainbe a semmelweis(.zoom.us) szót szükséges beírni, ezután már be tud jelentkezni a SeKA-hozzáférésével.

Zoom Learning Center