Tudnivalók

A Zoom-megbeszéléseket főszabály szerint a Moodle-ből kell indítani, mely több szempontból is előnyös a résztvevők számára.

EGYSZERŰSÉG

Az oktatóknak nem szükséges külön linket kiküldeni az előadásokról vagy konzultációkról a hallgatóknak, mivel a diákok a tantárgy kurzusába bejelentkezve, egy kattintással tudnak csatlakozni a megbeszélésekhez.

 

 

 

 

 

BIZTONSÁG

A Zoom-előadásokról készült felvételek (melyek betegekről készült képeket is tartalmazhatnak) akkor vannak a legnagyobb biztonságban, ha a Zoom-előadást az adott tantárgy Moodle-felületéről indítjuk. Mivel a hallgatók a Moodle-be egyetemi, SeKA-hozzáféréssel jelentkeznek be, az itt elindított előadások felvételei szintén csak SeKA-hozzáféréssel tekinthetőek meg. A hallgatók és minden más egyetemi polgár pedig hivatalos jogi nyilatkozatra kötelezett a tartalmak szakszerű kezelését illetően.
 

Fontos: A semmelweis.zoom.us honlapon érdemes bekapcsolni a Settings (bal oldali menü), majd a Recordings menüben az Only authenticated users can view cloud recordings funkciót. Ezzel biztosítjuk, hogy még ha a link megosztás útján ki is kerül a Moodle-rendszerből, minden esetben szükséges lesz SeKA-hozzáférés az eléréséhez.

 
 
 
 
 
 
 
 
JELENLÉTI ADATOK
 
A Moodle-beli Zoom-aktivitásban a Previous meetingsre kattintva elérhetjük a már lezajlott megbeszélések jelenléti adatait (melyik hallgató jelentkezett be és mennyi időre).
 

Zoom-integrálás a Moodle-be

Videón itt tekinthető meg: https://youtu.be/v_8tK4jmXRI

Lépjen be a Moodle felületre a https://itc.semmelweis.hu/moodle/ oldalon, majd válassza ki és kattintson rá arra a kurzusra, amelyiket szerkeszteni szeretné.

A pink fogaskerékre kattintva kapcsolja be a szerkesztés funkciót.

Ahhoz a témához, ahova szeretne Zoom konzultációs lehetőséget megadni, végezze el a következő lépéseket.

Ezt például az előadások és az egyes gyakorlati csoportok szekciójához érdemes hozzáadni.

Kattintson a „Tevékenység vagy tananyag hozzáadása” szövegre, majd a felugró ablakban görgessen kb. a lista közepéig. Itt lesz egy zöld puzzle ikonnal ellátott „külső eszköz” opció. Kattintson rá, majd a kék „hozzáadás” gombra

Az újonnan megjelenő képernyőn az első rubrikába adjon nevet. Itt érdemes a videóhívás típusára utaló szöveget, például: Anatómia előadások / konzultációk, esetleg amennyiben külön szeretné bontani oktatónként: XY konzultációi.

A második sorban a lenyíló listában a második lehetőséget, a „Zoom meeting/találkozó”-t válassza ki.

Ezután kattintson a „Módosítások mentése és visszatérés a kurzushoz” gombra. A kurzusfelületen a következőképpen fog megjelenni a Zoom-tevékenység:

Innen fogják a hallgatók elérni az aktuális megbeszéléseket, ilyenkor már nincs szükség link kiküldésére. Továbbá innen ajánlott az oktatóknak megbeszéléseket szervezni.

Fontos, hogy ha már megszerveztük a megbeszélést akár a semmelweis.zoom.us felületen vagy az asztali szoftver segítségével, ne szervezzük meg a Moodle-ben megint a konzultációt, mert a rendszer ugyanazon időpontban zajló két külön megbeszélésként fogja értelmezni, és a Host has another meeting in progress hibaüzenetet fogja kijelezni. Helyette importáljuk a megbeszélést a Schedule a New Meeting melletti Import Meeting gombra kattintva (ehhez az importálandó megbeszélés ID-számára lesz szükségünk.)