EUniWell: European University for Well-being

A „European University for Well-being” egy több európai egyetemből álló szövetség, melynek célja, hogy hozzájáruljon a jólléti gazdaság megteremtéséhez. Az Európai Tanács álláspontja szerint a társadalmi jóllét önmagában is érték, ugyanakkor szorosan összefügg a gazdasági növekedéssel, emiatt fontos megfelelő figyelmet fordítani rá a döntéshozatali folyamatok során.

Az EUniWell célja, hogy a partneregyetemek olyan közös projektekben vegyenek részt, melyek multidiszciplináris megközelítésben, hallgatókkal, cégekkel és a non-profit szférával együttműködésben képesek növelni a társadalmi jóllétet. A projektek olyan kutatásokat, képzéseket és együttműködéseket foglalnak magukban, melyek által az egyetemek nemcsak a társadalomra vannak hatással, de biztosítják az intézményekben tanuló hallgatók és munkatársak jóllétét is.

Egyetemi honlap

KÖZPONTI HONLAP

Partneregyetemek:

  • Leiden University (Hollandia)
  • Linnaeaus University (Svédország)
  • University of Birmingham (Egyesült Királyság)
  • University of Cologne (Németország)
  • University of Florence (Olaszország)
  • University of Nantes (Franciaország)
  • Semmelweis Egyetem (Magyarország)
  • University of Murcia (Spanyolország)
  • Taras Shevchenko National University of Kyiv (Ukrajna)

Az Oktatásfejlesztési, -módszertani és -szervezési Központ többek között az alábbi projektekben vett részt:

Instilling “Human Literacy” into our Educational Processes (EUniHuLi)

Az első Seed Funding Call keretében támogatást nyert projekt a humán műveltség (Human Literacy) oktatására vonatkozó jógyakorlatokat kívánja feltárni a partneregyetemeken. A projekt által vizsgált négy fő terület az interkulturális és a digitális kommunikáció, a kritikus gondolkodás, valamint az etika oktatása az intézményekben (akár külön tantárgy keretében, akár más tantárgy részeként). Összefoglaló letöltése az egyes területekről ->

A Semmelweis Egyetem interkulturális kommunikáció témában tartott online workshopot öt egyetem munkatársaival, melynek keretében a résztvevők megvitatták a terület oktatásának kihívásait és lehetőségeit. Az esemény angol nevű összefoglalója innen letölthető.

A Nantes-i Egyetem honlapján további ismertetők érhetők el a résztvevő egyetemek által alkalmazott jó gyakorlatokról.


EUniHuLi szimpózium

Időpont: 2021. január 6-7. csütörtök-péntek

Honlap: https://www.euniwell.eu/participate/events/detail/online-eunihulis-symposium-of-closure

Helyszín: online

Szervező: Nantesi Egyetem

Az Instilling “Human Literacy” into our Educational Processes (EUniHuLI) projekt lezárása alkalmából online konferenciát rendez a Nantesi Egyetem, melynek egyes eseményeire egyetemünk oktatóit is várják. 

Január 6-án 14:00-16:00 között rendezik meg a digitális tanulási környezetekről szóló workshopot, melyen az oktatók a kreatív gondolkodás, a design thinking és a Miro eszköz használatával sajátíthatják el, hogyan erősíthetik a közösség érzését az online kurzusokban. A workshopra itt lehet regisztrálni.

tudományos integritásról és az álhírekről tart január 7-én 9:15-től előadást Pr. Michelle Bergadaà, a Genfi Egyetem oktatója, valamint az Institute for Research and Action on Fraud and Plagiarism in the Academic Environment társalapítója és elnöke. Az előadásra itt lehet regisztrálni.