Többen is kérdezték, hogy a személyes, illetve Zoomos szóbeli vizsgákon hogyan lehet megoldani a papír nélküli tételhúzást. Számos megoldási javaslat futott be hozzánk, ezeket igyekszünk most összefoglalni. 
 
A) Zoomos vizsga esetén: A vizsgáztató elkészíti a tételeket, amiket úgy fogja szétterítve az egyik kezében, ahogy a kártyákat szokás. A tételek hátoldalát mutatja a kamera felé, a mutatóujját lassan végighúzza a kártyákon, a hallgató pedig szól, hogy melyik kártyát szeretné kapni.

B) Beírjuk a webes keresőbe, hogy „spin wheel” vagy „picker wheel” és kiválasztunk egy szimpatikusat, pl. https://tools-unite.com/tools/random-picker-wheel . Több is van, ami konfigurálható. A hallgatónak a Zoomon megmutatjuk a tárcsát, és azzal választjuk ki a tételt.
 
Ha túl sok tétel van, akkor 0-tól 9-ig írjunk számokat a tárcsára és két forgatást csináljunk: az első adja a tétel első számjegyét, a második forgatás pedig a második számjegyet. Ha túl nagy számot kapunk, akkor vagy újra forgatunk, vagy levonunk annyit, hogy belekerüljünk a kívánt tartományba.

C) Továbbá számtalan random generátor van az interneten, elegendő csak a Google-be beírnunk azt, hogy „random number generator”, és máris használhatjuk a Google saját programját (másik hasonló oldal: https://www.random.org/). Miután beírtuk a számtartományt (pl. 1-36), kattintsunk a „generate” gombra és ki is ad egy számot. A tételhúzást megosztott képernyőn itt is megtekintheti a hallgató.

 
 
 
 
 
 
 
 

D) Ha T db tétel van és V db vizsgázó, a vizsgáztató a vizsga megkezdése előtt leír egy papírra magának sorban V db egész számot, melyek mindegyike -T és +T közé esik (0 is lehet). Amikor jön a következő hallgató vizsgázni, akkor a vizsgáztató megkéri őt, hogy mondjon egy számot 1 és T között. Ehhez a vizsgáztató hozzáadja a papírján sorban következő számot. Ha T-nél nagyobb jött ki, akkor levon belőle T-t, ha 1-nél kisebb jött ki, akkor hozzáad T-t.

E) Egyik kollégánk, Laufer Rudolf (Gyógyszerhatástani Intézet) készített egy igazán elegáns megoldást, amit közkinccsé tett: https://exam.pharm.academy/index.php
 
 
ÚTMUTATÓ
 
1. Random számgenerátor
Az oldal a random számgenerátorral indul, itt egyszerűen a .php után megadható, hogy hány kártya legyen, amit random sorszámhúzóként lehet használni. Pl. 15 kérdéshez: https://exam.pharm.academy/index.php?p=15
 
A 15 bármely számra cserélhető 126-ig. Itt a kártyákat kattintással lehet oda-vissza forgatni. A program minden frissítés után újrakeveri a kártyákat és eredeti helyzetbe állítja az összeset.
 
2. Tételek
Készült néhány nevesített tételsorozat, melyeket a legördülő menüben lehet kiválasztani, és amelyek elkészítését a rudolf.laufer@pharm.academy címen lehet kérelmezni. Jelenleg SE mint Semmelweis Egyetem szerepel csak, de a lehetőség megvan a bővítésre. A kar kiválasztása után a tárgyak listájából kell kiválasztani a megfelelőt.
 
Ha nagyon hosszú a szöveg, akkor a kártya csak számot tartalmaz fordítás után, majd a következő kattintással a kátya az oldal közepére kerül, immáron a szöveggel (lásd: SE – GYTK – Gyógyszerészi kémia).
 
3. Tételek ellenőrzése
Az oldal alján lenyíló panelben megtalálható a teljes tétellista. Itt ellenőrizhetőek az elírások, elütések vagy ha a másolás közben valami hiba csúszott be.
 
4. Beállítások
Ha van az intézetnek saját logója, akkor rátesszük a kártyára. Egy tárgyon belüli különböző tételsorok jelölése is szükséges; van, aki római számokkal, van, aki betűkkel különbözteti meg őket. Rövid tételek esetén is be tudjuk állítani, hogy csak középre ugrásnál mutassa a szöveget.
 
5. A feltöltés menete
A tételeket .txt, .csv, .xls(x) formátumban küldjék el a rudolf.laufer@pharm.academy címre.
 
6. Kártyák eltüntetése
Van még egy félig rejtett funkciója az oldalnak. A felfordított kártyákat nem csak vissza lehet forgatni, hanem el is lehet tüntetni. Ezt két módon lehet megtenni. Vagy az egér jobb gombjával kell rákattintani vagy a bal gomb segítségével a sima kattintás helyett elhúzni valamilyen irányba a kártyát. A kiindulási állapotban, továbbá ha a kártyák vissza vannak fordítva, ez a funkció nem elérhető.

F) Dr. Rónai Zsolt (Orvosi Vegytani, Molekuláris Biológiai és Patobiokémiai Intézet) szintén készített egy Excel-alapú tételhúzó programot, melyet az alábbi linkekre kattintva tölhetünk le:

 
Ha használni szeretné az Excel file-t, és segítségre van szüksége a tételek bemásolásához, kérjük, írjon az alábbi címre: ronai.zsolt@semmelweis.hu