1.  

Státusz: módosítás
Jogszabály címe: A Kormány 386/2023. (VIII. 14.) Korm. rendelete vagyongazdálkodással összefüggő kormányrendeletek módosításáról
Megjelent: MK. 117. szám 2023.08.14.
Hatály: 2023.08.22.

Az állami vagyonnal való gazdálkodásról szóló 254/2007. (X. 4.) Korm. rendelet módosítása

3. § Hatályát veszti az  állami vagyonnal való gazdálkodásról szóló 254/2007. (X. 4.) Korm. rendelet 9/A.  § (4)–(9) bekezdése:

(4) Ha az egyéb vagyonkezelő a vagyonkezelésében lévő állami tulajdonú vagyonelemen olyan értéknövelő beruházást, felújítást kíván végrehajtani, amelynek eredményeként 25 millió forintot meghaladó – a 18. § (3b) bekezdése szerinti beszámítás útján nem rendezhető – megtérítési igénye merülhet fel, a tulajdonosi joggyakorló (1) bekezdés szerinti engedélye kizárólag a miniszter előzetes jóváhagyásával adható ki.

(5) A miniszter a (4) bekezdés szerinti jóváhagyással kapcsolatos döntését megelőzően beszerzi az egyéb vagyonkezelő által tervezett beruházás, felújítás jellegével és hasznosításának, használatának céljával érintett miniszter hozzájárulását. Az érintett miniszter a hozzájárulását vagy annak indoklással ellátott megtagadását a megkeresés beérkezésétől számított tizenöt napon belül küldi el a miniszternek. A miniszter döntését a tulajdonosi joggyakorló kérelmének beérkezését követő harminc napon belül közli a tulajdonosi joggyakorlóval.

(6) A (4) és (5) bekezdés szerinti eljárás lefolytatása szükséges abban az esetben is, ha a vagyonkezelési szerződés alapján a tulajdonosi joggyakorló előzetes, írásbeli engedélyét az egyéb vagyonkezelőnek nem kell beszereznie, azonban a vagyonkezelő adott beruházáshoz, felújításhoz kapcsolódó, becsült – a 18. § (3b) bekezdése szerinti beszámítás útján nem rendezhető – megtérítési igénye a 25 millió forintot meghaladja. Ebben az esetben a vagyonkezelő tulajdonosi joggyakorlóhoz benyújtott kérelmében kezdeményezi a miniszter előzetes jóváhagyását. A tulajdonosi joggyakorló a kérelem beérkezését követően haladéktalanul, de legkésőbb nyolc napon belül – a rendelkezésére álló és a döntés meghozatalához szükséges iratokat a kérelemhez mellékelve – kezdeményezi a miniszter döntését.

(7) A (4)–(6) bekezdés szerinti eljárás mellőzhető, ha az egyéb vagyonkezelő az (1) bekezdés szerinti engedélyezési kérelmében a vagyonkezelt eszközön elszámolni tervezett, a számvitelről szóló törvény szerinti beruházáshoz, felújításhoz kapcsolódó valamennyi megtérítési igényéről írásban lemond.

(8) Ha a (4) és (5) bekezdés szerinti eljárásban hozott döntés alapján az előzetes írásbeli engedély kiadására nem kerül sor, a tulajdonosi joggyakorló abban az esetben járulhat hozzá az egyéb vagyonkezelő által tervezett beruházáshoz, felújításhoz, ha az egyéb vagyonkezelő megtérítési igényéről írásban lemond.

(9) Ha a (6) bekezdés szerinti eljárásban hozott döntésében a miniszter a beruházás, felújítás megvalósítását nem támogatja, a beruházás, felújítás megvalósítására kizárólag abban az esetben kerülhet sor, ha az egyéb vagyonkezelő a vagyonkezelt eszközön elszámolni tervezett beruházáshoz, felújításhoz kapcsolódó valamennyi megtérítési igényéről írásban lemond.