1.  

Státusz: új
Jogszabály címe: 2023. évi LII. törvény a pedagógusok új életpályájáról
Megjelent: MK 100. szám 2023.07.06.
Hatály: 2023. 07.15.

Megjelent a pedagógusok új életpályájáról szóló 2023. évi LII. törvény. A törvény röviden a leglényegesebb változások a következők:

Szabadság:

A törvény szerint a pedagógusok szabadsága az eddigi 46 napról 50 napra emelkedik. Kimondja továbbá, hogy „a köznevelési foglalkoztatotti jogviszonyban állónak a munkában töltött idő alapján minden naptári évben szabadság jár”, ez pedig alapszabadságból, szülői szabadságból, apasági szabadságból áll.

A pedagógusnak, ha unokája születik, a születés utáni második hónap végéig öt munkanap pótszabadságot igényelhet.

Az első házassága megkötése alkalmával is öt nap pótszabadság jár, viszont ez is csak a házasságkötést követő két hónapban vehető igénybe.

A törvény öt nap pótszabadságot engedélyez, akik megváltozott munkaképességű személyek, fogyatékossági támogatásra jogosultak, vagy vakok személyi járadékára jogosultak.

A törvény részletezi továbbá, hogy a szabadságot minden esetben természetben kell kiadni, tehát nem pénzzel vagy egyéb juttatással megváltani. Ettől eltér a köznevelési, foglalkoztatotti jogviszony megszűnésének esete.

Ekkor, ha a munkáltató az arányos szabadságot nem adta ki, azt meg kell váltani. A szabadságot – a  köznevelési foglalkoztatotti jogviszonyban álló előzetes meghallgatása után – a munkáltató az iskolai szünetben, óvodában július 1-jétől augusztus 31-éig tartó időszakban adja ki. A betegszabadságok esetében, a munkáltató naptári évenként tizenöt munkanap betegszabadságot adhat ki.

Illetmény: Az illetmény pontos összegét több szempont alapján határozzák meg, ilyen a szakmai gyakorlati idő, az iskolai végzettség, szakképzettség, idegen nyelv ismerete, a többletfeladatok mértéke, a fenntartó vagy a köznevelésért felelős miniszter által adott elismerés megléte, a munkáltató rendelkezésére bocsátott forrás összege, a pedagógus által oktatott tárgyak száma, valamint az is, hogy mennyire van hiány egy adott tanárból. „A havi illetményt száz forintra kerekítve kell megállapítani”. A pedagógus számára tartós helyettesítésért a kormány rendeletében meghatározott többlettanítási óradíj jár.

Átvezénylés: A pedagógus átvezényelhető, annyi kitétellel, hogy erre csak az adott járáson belül van lehetőség, és meghatározott élethelyzetben a pedagógus hozzájárulása is kell hozzá.

A törvény szerint a jogállásváltásra 2024. január 1-jén kerül sor, de az erről szóló tájékoztatást 2023. szeptember 15-ig kapják meg az érintettek. A tanárok a jogviszonyváltás el nem fogadásáról 2023. szeptember 15. és 2023. szeptember 29. napja között nyilatkozhatnak. A nyilatkozatot írásba kell foglalni, a határidő elmulasztása jogvesztéssel jár. A jogviszony, illetve munkaviszony 2023. november 30-ával szűnik meg úgy, hogy előtte egy hónap a felmentési idő. Egyházi és magánintézményekben felmondási idő van, amely alatt munkavégzési kötelezettség nincs. A részletszabályokat a törvény tartalmazza.

2.  

Státusz: módosítás
Jogszabály címe: A Kormány 292/2023. (VII. 6.) Korm. rendelete a szakképzésben lezajlott átalakítás utólagos hatásvizsgálatából adódó kormányrendelet-módosításokról
Megjelent: MK 101. szám 2023.07.06.
Hatály: 2023. 07.07.

Módosult:

Az érettségi vizsga vizsgaszabályzatának kiadásáról szóló 100/1997. (VI. 13.) kormányrendelet;

A felnőttképzésről szóló törvény végrehajtásáról szóló 11/2020. (II. 7.) kormányrendelet;

A szakképzésről szóló törvény végrehajtásáról szóló 12/2020. (II. 7.) kormányrendelet.

Az új szakképzési és felnőttképzési rendszer 2020. szeptember 1-jei indulásához kapcsolódóan érkezett észrevételek, javaslatok a jogszabályi környezet pontosítását, kiegészítését teszik indokolttá. Ennek megfelelően a rendelet – alapvetően a részletszabályok pontosítására, kiegészítésére irányuló – olyan módosításokat tartalmaz, amelyek biztosítják a rendszerek új lehetőségeinek jobb kihasználását, zavartalan és rugalmas működését. A módosításokra annak érdekében kerül sor, hogy a megújulási, átalakulási folyamatok megfelelő megvalósulása és az új szakképzési és felnőttképzési rendszer zavartalan működése biztosított legyen. A módosításokat részletesen a Korm. rendelet tartalmazza.

3.  

Státusz: módosítás
Jogszabály címe: A belügyminiszter 26/2023. (VII. 6.) BM rendelete a háziorvosok és fogorvosok indikátor alapú teljesítményértékeléséről szóló 83/2022. (XII. 30.) BM rendelet módosításáról
Megjelent: MK 101. szám 2023.07.06.
Hatály: 2023. 07.07.

A háziorvosok és fogorvosok indikátor alapú teljesítményértékeléséről szóló 83/2022. (XII. 30.) BM  rendelet (a továbbiakban: R.)

1. § c) pontja helyébe a következő rendelkezés lép: (E rendelet alkalmazásában) „c) célérték: a vizsgált időszakban az adott indikátorban érintett szolgálatok legjobb eredményt elérő 25%-ának és 50%-ának indikátortól függő legalacsonyabb vagy legmagasabb értéke, amely a  háziorvosi, házi gyermekorvosi és fogorvosi szolgálatok esetében vármegyénként, városnak és nem városnak minősülő kategóriánként kerül meghatározásra valamennyi indikátor esetében.

„5. § (1) A 3. § (1) bekezdése és a (2) bekezdés a)–e), valamint g)–h) pontja szerinti indikátorokért az 1. mellékletben szereplő pontszám kapható abban az esetben, ha egy adott indikátor esetén a) az adott körzetben a vizsgált célcsoportban lévő bejelentkezett biztosítottak száma eléri a 10 főt, és b) a háziorvosi szolgálat megfelel a NEAK honlapján közzétett célértéknek.

(2) A  3.  § (2)  bekezdés f)  pontja szerinti indikátorért az  1.  mellékletben szereplő pontszám kapható abban az esetben, ha az indikátor esetén a) az adott körzetben a vizsgált célcsoportban lévő bejelentkezett biztosítottak száma eléri a 7 főt, és b) a háziorvosi szolgáltató megfelel az 1. mellékletben szereplő célértéknek.

(3) Ha az adott háziorvosi szolgálat a 3. § (1) bekezdés j) pontja és a (2) bekezdés c) pontjában szereplő indikátorok kivételével az adott indikátor esetében eléri vagy meghaladja az 1.  melléklet III.  rész 1.  pontjában foglalt táblázat szerinti százalékos arányt, az 1. melléklet III. rész 1. pontjában foglalt táblázat szerinti pontozásban részesül.

(4) Ha az adott háziorvosi szolgálat a 3. § (1) bekezdés j) pontja és a (2) bekezdés c) pontjában szereplő indikátorok esetében eléri vagy nem haladja meg az 1. melléklet III. rész 2. pontjában foglalt táblázat szerinti százalékos arányt, az 1. melléklet III. rész 2. pontjában foglalt táblázat szerinti pontozásban részesül.

(5) Ha a 4.  § (2) bekezdés alapján számított pontérték és a (3) bekezdésben számított pontérték, a 3.  § (1) bekezdés j) pontjában és a (2) bekezdés c) pontjában szereplő indikátorok esetében a 4. § (1) és (3) bekezdése alapján számított pontérték eltér, a pontérték meghatározásánál minden esetben a magasabb pontszám kerül megállapításra.

(6) Az  adott vármegyében, illetve a  főváros kerületeiben az  egyes háziorvosi szolgáltatókra jutó pontszámok összeadódnak, és a  rendelkezésre álló, a  gyermek körzetek, valamint a  felnőtt és vegyes körzetek adott hónapra vonatkozó számának arányában megosztásra kerülő előirányzatból a háziorvosi szolgáltatók az összes indikátorban megszerzett összpontszámuk arányában részesülnek díjazásban.”

3. § Az R. 8. § (5)–(7) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép: „(5) Ha az  adott fogorvosi szolgálat a  7.  § (1)  bekezdés a) és b)  pontjában és a  (2)  bekezdés a) és b)  pontjában szereplő indikátorok esetében eléri vagy nem haladja meg a 2. melléklet III. rész 1. pontjában foglalt táblázat szerinti százalékos arányt, a táblázat szerinti pontozásban részesül. (6) Ha az adott fogorvosi szolgálat egy adott indikátor esetén a 7. § (1) bekezdés c) és d) pontjában és a (2) bekezdés c) és d) pontjában szereplő indikátorok esetében eléri vagy meghaladja a 2. melléklet III. rész 2. pontjában foglalt táblázat szerinti százalékos arányt, a táblázatban feltüntetett pontban részesül.

(7) Ha a 7.  § (1)  bekezdés a) és b)  pontjában és a  (2)  bekezdés a) és b)  pontjában szereplő indikátorok esetében a (2) bekezdés és az (5) bekezdés alapján számított pontérték eltér, a pontérték meghatározásánál minden esetben a  magasabb pontszám kerül megállapításra. Ha a  7.  § (1)  bekezdés c) és d)  pontjában és a  (2)  bekezdés c)  és d)  pontjában szereplő indikátorok esetében a  (2)  bekezdés és a  (6)  bekezdés alapján számított pontérték eltér, úgy a pontérték meghatározásánál minden esetben a magasabb pontszám kerül megállapításra.” 4. § Az R. a következő 10. §-sal egészül ki: „10. § E rendeletnek a háziorvosok és fogorvosok indikátor alapú teljesítményértékeléséről szóló 83/2022. (XII. 30.) BM  rendelet módosításáról szóló 26/2023. (VII. 6.) BM rendelettel megállapított 1., 3., 5. és 8.  §-ában, valamint 1. és 2. mellékletében foglalt rendelkezéseket a 2023. július havi kifizetésektől kell alkalmazni.”