1.  

Státusz: módosítás
Jogszabály címe: A Kormány 15/2023. (I. 25.) Korm. rendelete a közfeladatot ellátó közérdekű vagyonkezelő alapítványok által fenntartott felsőoktatási intézményeknek és a nemzetiségi önkormányzatok gazdasági társaságainak földgázbeszerzéseivel kapcsolatos veszélyhelyzeti szabályokról, valamint az egyes intézmények földgázbeszerzéseivel kapcsolatos veszélyhelyzeti szabályokról szóló 12/2023. (I. 20.) Korm. rendelet módosításáról
Megjelent: MK 13. szám 2023.01.25.
Hatály: 2023.január 26.

A közérdekű vagyonkezelő alapítvány által fenntartott felsőoktatási intézmények, illetve azon gazdasági társaságok amely felett az országos és a helyi nemzetiségi önkormányzat a Ptk. 8:2. §-a szerinti többségi befolyással vagy közvetett befolyással rendelkezik, a földgázkereskedővel árindexált beszerzési módszertan alapján megkötött, az árakat nem hirdetményi formában tartalmazó, e rendelet hatálybalépésekor hatályos földgáz-kereskedelmi szerződésben foglaltaktól eltérően 2023. március 1. napjától 2023. szeptember 30. napjáig a tárgyhónapra vonatkozóan – hasonlóan az állami, önkormányzati és egyházi intézményekhez – szintén rögzített áron juthatnak földgázhoz. A Korm. rendelet meghatározza az árképzés módszertanát, továbbá részletezi az igénybevétel feltételeit.

Az árképzés akkor alkalmazható, ha az intézmény a rendelet hatálybalépését követő 5.  munkanap végéig nyilatkozik a földgázkereskedő felé, hogy a Korm. rendeletben foglaltaknak megfelelően intézménynek minősül, és az elszámolást igénybe veszi. A határidő jogvesztő.