K/2/2022. (X.10.) számú kancellári utasítás

az USD devizanemben meghirdetett képzés képzési díjának valutapénztári befizetéséről

 

A Semmelweis Egyetem (a továbbiakban: Egyetem) idegennyelvű képzése immár négy évtizedes múltra tekint vissza, és az oktatási tevékenység zászlóhajójaként tekinthetünk rá. Több, mint 70 országból érkeznek diákok, és az Egyetem oktatási bevételeinek jelentős részét képezik a devizában realizálódó tandíjak.

Az Egyetem Szervezeti és Működési Szabályzatának I.1. rész 3. § (4) bekezdés d) pont da) alpontjában foglalt hatáskörömben eljárva a következő utasítást adom ki:

1. §

(1) Az utasítás személyi hatálya az angol nyelvű képzéseken hallgatói jogviszonnyal rendelkező azon országok hallgatóira terjed ki, akik az un. „kiemelten kockázatos országokból” érkeznek, és ennek következtében az adott ország állampolgárainak nincs lehetőségük az Egyetem felé USD-ban fennálló fizetési kötelezettségüknek pénzintézeten keresztüli banki átutalással eleget tenni, illetve USD-ban az Egyetem bankszámlájára bankfiókban közvetlenül valutában befizetést teljesíteni.

(2) A jelen utasítás célja, hogy a nemzetközi bankszámlaforgalom és banki készpénzforgalom területén fennálló korlátozó intézkedések mellett támogassa az Egyetemre érkező hallgatók számára hallgatói pénzügyeik intézését. Az utasítás tárgyi hatálya a (2) bekezdés szerinti hallgatók USD-ban teljesítendő képzési díj fizetési kötelezettségeire terjed ki.

2. §

(1) A hatályos banki szabályozás értelmében az USD forgalom tekintetében „kiemelten kockázatos országok” az alábbiak:

 

ORSZÁGOK:

AFGANISZTÁN

BARBADOS

BELORUSSZIA

BURKINA FASO

DÉL-SZUDÁN

FÜLÖP-SZIGETEK

HAITI

HONTALAN

IRAK

IRÁN

ISMERETLEN

JAMAICA

JEMEN

JORDÁNIA

KAJMÁN-SZIGETEK

KAMBODZSA

KONGÓI DEMOKRATIKUS KÖZTÁRSASÁG

KOREAI NÉPI DEMOKRATIKUS KÖZTÁRSASÁG*

KÖZÉP-AFRIKAI KÖZTÁRSASÁG

KUBA

LIBANON

LÍBIA

MALI

MAROKKÓ

MIANMAR

NICARAGUA

PAKISZTÁN

PANAMA

SZENEGÁL

SZÍRIA

SZOMÁLIA

SZUDÁN

TRINIDAD ÉS TOBAGO

UGANDA

VANUATU

VENEZUELA

ZIMBABWE

 

 

(2) Az 1.§ (1) bekezdés szerinti cél érdekében a jelen utasítás személyi és tárgyi hatálya alá tartozó USD-ben fennálló képzési díj fizetési kötelezettségek körében engedélyezem a pénzkezelési szabályzatban foglalt szabályok betartása mellett a valutapénztárba történő készpénzes befizetést.

(3) A jelen utasítás hatálya alá nem tartozó fizetési kötelezettségek esetében a készpénzes befizetés nem megengedett. Általános pénzkezelési szabályok szerint a képzési díjak banki utalással, gyűjtőszámla használatával, valamint kereskedelmi bankfiókban történő valuta befizetésével valósulhatnak meg.

3. §

Jelen utasítás a Jogi és Igazgatási Főigazgatóság alhonlapján történő közzététellel lép hatályba és visszavonásig érvényes.

 

Budapest, 2022. október 10.

 

                                                                                                          Dr. Pavlik Lívia

                                                                                                                kancellár


K/2/2022. (X.10.) számú kancellári utasítás az USD devizanemben meghirdetett képzés képzési díjának valutapénztári befizetéséről aláírt és lepecsételt, beszkennelt változata az alábbi linkre kattintva letölthető:
K/2/2022. (X.10.) számú kancellári utasítás